Başkan Şahin; "Geri sayım başladı"

1063

 

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, ‘14 yıllık hayalim’ diye nitelendirdiği çöp ayrıştırması sonucu elde edilecek “Bio elektrik üretimi” projesi ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Şahin, projeyi mutlu sona yaklaştıklarını söyledi. Çanakkale bölgesinde evsel ayrıştırması yapan ilk Belediye’den biri olduklarını söyleyen Şahin, çöp gazını biodizel enerjiye dönüştürmek için uzun yıllardır kafa yorduğunu, yurtiçi ve yurtdışında bulunan tesisleri gezerek incelemelerde bulunduğunu, hayata geçirmek istediği projenin teknik alt yapısı ve maliyeti konusunda detaylı çalışmalar yaptıklarını ifade etti. ‘Elimle büyüttüğüm çocuk’ diye nitelendirdiği proje hakkında açıklama yapan Şahin; “Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Bayramiç, Geyikli, Küçükkuyu olmak üzere 6 yerleşim alanından günlük 300 ton çöp çıkmaktadır. Toplanan bu çöplerden elektrik enerjisi üreteceğiz. Bilal’lere kuracağımız bu tesiste 100 kişiye istihdam sağlayacağız. Katı Atık Birliği Depolama Tesisinin proje aşaması bitti ve ihalesi yapıldı. İhaleyi alan firma fizibilite çalışmalarını yapıyor. Allah izin verirse 2019 yılında bitmesi planlanıyor. Katı atık depolama alanı faaliyete geçtiğinde 6 ilçeden toplanan bu çöpler bu katı atık toplama alanına getirilerek, ayrışmaları yapılacak. Bir çocuk gibi büyüttüğüm projeyi hayata geçirmek için artık geri sayım başladı diyebiliriz. Bu yaptığımız projeyi kendi olanaklarımızla yapmaya çalışıyoruz. Borç, kredi gibi destekleyen kolaycılıklara başvurmayacağız.” dedi.

“Bu projeyi gerçekleştirmek için 200 ton çöp bize yetiyor“

Proje ile birlikte 6 belediye başkanlığının bulunduğu bölgelerde çöp depolama yerlerinin ortadan kalkacağını söyleyen Şahin; “Katı atık projesi ile bununda önüne geçmiş olacağız. Düzenli depolama alanında iyileştirme işlemi tamamlandığında 6 belediye başkanlığının bulunduğu bölgelerde çöp depolama yerleri ortadan kalkacak. Dolayısı ile haşere oluşumu böylece son bulacak. Yapılacak bu çalışma ile çevre, doğa ve yer altı suları korunmuş olacak. Depolama alanlarında oluşan ve karbondioksite göre 28 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera gazı etkisinin önüne geçilmesi için önce ayrıştırma yapılacak. 
Düzenli depolama sahalarının işletilmesi, ihtiyaç duyulduğunda yeni lot sahalarının ilgili yönetmelikler çerçevesinde açılması ve işletmeye alınması, ambalaj atıkların kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşüm tesisinin yapılması ve işletilmesi, ön işlem ve pilot kompost tesisinin işletmeye alınması, transfer istasyonlarının yapımı ve işletilmesi, vahşi ve düzenli depolama sahalarına depo gazı toplama sistemi ile elektrik enerjisi üretim tesisinin yapımı ve işletilmesi, vahşi depolama alanı rehabilitasyonu işlerinin yapımı sağlanacaktır. Ekonomik anlamda geri dönüşüm sağlama adına çevre dostu bir belediye olarak büyük bir iş başaracağız. Bu projenin içine toplanan çöplerden sızacak olan suların topraklarımıza zehir olarak akmasını engelleyici bir proje yaptık. Şöyle ki, Çöp depolama sahasındaki sızıntı suları kondens tanklarında biriktirilecek ve ardından Biyolojik Atıksu Arıtma tesisine pompalayacağız. Buradan çıkan metan gazını fırsata çevireceğiz. Ülkemizin enerji açığı büyük. O halde metan gazını fırsata çevirelim, hem çevre bakımından hem de enerji elde etmek için bir şey yapmam gerektiğine inandım. Bu vesileyle Avrupa Birliği kriterlerine uygun, çöpten hem enerji hem de atıktan elektrik üreten bir yapı oluşturmak için girişimlere başladım. 200 ton çöp bize yetiyor bu projeyi gerçekleştirmek için” dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş