Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği`nin çağrısıyla çok sayıda öğretmen Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya geldi. Burada düzenlenen alternatif törende Atatürk Anıtı`na çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okundu. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Yüksel Özdemir, "Nitelikli öğretmen yetiştirememenin yanında, liyakati dışlayan, eğitim hakkına erişimi engelleyen, adaletsizlikler eşitsizlikler üreten, laik-bilimselkarma eğitim karşıtı uygulamalara karşı, öğretmenlerin haklı mücadelelerini destekliyor, sorunları, talepleri ve eğitim sistemi üzerine bir düşün ve tartışma platformu oluşturarak kamuoyunun dikkatine sunmayı toplumsal bir görev sayıyoruz." dedi. Etkinliğe Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, CHP Belediye Meclis Grup Başkanı Av. Erdal Gezen, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, CHP eski dönem il başkanı İsmet Güneşhan da katıldı.
"Sendikaların mücadele gücü zayıflatıldı"
Başkan Özdemir öğretmenler üzerinde baskının arttığına dikkat çekerek, "Öğretmenlik, AKP`nin bilinçli politikalarıyla tarihinde hiç olmadığı kadar güç ve saygınlık kaybına uğratılmıştır. Bu dönemde denetim, yerini "yönetici kontrolüne", liyakat ise yerini "biat"a bırakmıştır. Son 20 yılda öğretmenler üzerinde baskılar giderek artmış, sendikaların mücadele gücü zayıflatılmış, iş bırakma, yürüyüş ve gösteri yapma gibi demokratik haklar kullanılamaz olmuştur. En ufak bir hak arama denemesi, karşısında güvenlik güçlerini bulmaktadır. Kadın öğretmenler yönetici kadrolardan giderek dışlanmışlar, özellikle İlahiyat Fakültesi mezunları öğretmen ve yönetici olarak atanarak eğitimin dinselleştirilmesi uygulaması devam etmiştir. Dinselleşme ve ticarileşme bu dönemin karakteristik özelliği olmuş; tarikat vakıf ve dernekleri eğitimin bir paydaşı haline getirilmiştir" diye belirtti.
"Haklı mücadelelerini destekliyoruz"
Özdemir, öğretmenlik mesleğine dair, "24 Kasım Öğretmenler Gününün, sadece bir anma günü değil, aynı zamanda bir mücadele günü olduğu bilinciyle, Cumhuriyetimizin tüm kazanımlarını tersine çevirme konusunda bir hayli yol almış olan iktidara karşı, Cumhuriyetin Eğitim Devrimi kahramanları Vasıf Çınar, Mustafa Necati, Saffet Arıkan, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç`un hedefledikleri aydınlanmacı öğretmen kimliğinin yeniden kazanılması için öğretmenlerin haklı mücadelelerini destekleyerek, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi konusunda, örgütlü ve demokratik biçimde davranan tüm öğretmenlerin sorunları, talepleri ve eğitim sistemi üzerine bir düşün ve tartışma platformu oluşturarak kamuoyunun dikkatine sunmayı görev sayıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Köy enstitülerini eğitim sorunu çözümünde alternatif görüyoruz"
Özdemir, öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, "Öğretmenlerin, ekonomik, demokratik, özlük haklarını geliştirecek bir mücadeleyi yürütürken, uzun vadede; geçmişte çevre ve doğa duyarlılığı taşıyan, öğrencilerini demokratik kültür ve sanatla buluşturan, onları iş içinde, iş aracılığı ile eğiten, tüm çocuklara nitelikli laik-bilimsel eğitim veren, Türkiye`nin özgün öğretmen yetiştirme ve eğitim modeli olan köy enstitüleri sistemini ve felsefesini, eğitim sorunumuzun köklü çözümünde bir alternatif olarak gördüğümüzü bugün de ısrarla yineliyoruz" diye belirtti.
(Nevin Yüksel)