Başkan Makas; "Siz bilmeyeceksiniz de kim bilecek Sayın Başkan?"

1964

Yaşanan her depremin ardından kent gündemine gelen `sosyal konutlar` meselesi, son yaşanan İzmir depreminin ardından yeniden olay oldu. Son olarak Kasım ayı Belediye Meclisi toplantısında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel arasında yaşanan `sosyal konutlar` tartışmasına, Ak Parti İl Başkanı Naim Makas da dahil oldu. Başkan Makas dün saat 12:00`da Ak Parti İl Binası`nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek sosyal konutlar meselesini masaya yatırdı. Sosyal konutlar meselesinin artık çözüme kavuşması gerektiğini belirten Makas, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı göreve çağırdı... Çanakkale`de hissedilen her depremde "Hissiyatlarımız açığa çıkıyor, üzerimize düşen sorumlulukları hatırlıyoruz, hatırlatıyoruz..." diyen Makas, asıl olanın can güvenliği olduğunu dile getirdi. Makas, "Oradaki mesele illa `riskli alan ilan edilerek çözülecek` diye bir zorunluluk yok. Riskli yapılar risk analizi ile çözülür. Biz bu tavırları sorunları çözme merkezi olan yerel yönetime yakıştıramıyoruz" dedi.

Gerek yerel yönetimlerin gerek siyasetçilerin bu konuda üzerine düşen sorumlulukları hatırlatmak gerektiğini belirten Ak Parti İl Başkanı Naim Makas, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; "Kasım ayı belediye meclis toplantısında grup başkanvekilimiz Esra Hanım, deprem vesilesiyle hafızalarımıza kazınan ve gözümüzün önünden geçen bu süreçte bu hassasiyeti dile getirerek sayın Belediye Başkanı`na bir takım sorular yöneltti ve hatırlatmalarda bulundu. Tabi, bu hatırlatmalar ve sorular neticesinde her defasında topu taca atmaktan imtina etmeyen Merkez İlçe Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan, bize göre bir kez daha büyük bir gafa imza attı. Öncelikli olarak `biz elimizden geleni yaptık` ifadesini kendisinden duyduk. Belki de ellerinden gelen gerçek manada budur bilemiyoruz ancak biz kendilerinden yerel yönetimin kendilerine yüklediği sorumluluk çerçevesinde bu problemleri çözmesini, bu sorunlar üzerine gitmesini beklerken biz elimizden geleni yaptık söylemini gerçekten anlamsız buluyoruz. Çünkü yöneticiler sorumluluk sahibi olanlar, sorunları çözmekle mükelleftir. Bizler de bunları hatırlatmakla mükellefiz." 
"Bu mesele kaçılacak bir mesele değil"
Konuşmasının devamında Başkan Gökhan`ı eleştirmeye devam eden Başkan Makas, "Tabi aynı konuşmanın devamında `ben oraya TOKİ`yi sokmadım` şeklindeki ifadeleri bize bu sürecin 7 yıllık serüvenini bir daha hatırlattı. Dönüp baktığımızda biz bu ifadelerin altında biz çok büyük tezatlık ve tutarsızlık görüyoruz. Çünkü 7 yıl önce Sayın Gökhan devletimizin önemli bir kuruluşu olan, önemli hizmetleri olan çok kıymetli bir kuruluşunu adeta bir çete gibi görerek `ben TOKİ`yi buraya sokmam` şeklindeki güçlü ve kuvvetli söylemlerini bugün `gelsin TOKİ burayı yapsın` ifadeleri almıştır. Bizler bu ifadelerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Hemşehrilerimizin anlayışıyla, idrakıyla alay mı ediliyor? Yoksa bu söylemlerin altında ne var? `Ankara`dan TOKİ`mi gelir başkası mı gelir` diyerek alay eder bir üslupla bunu diyor oluşu da bize göre ayrı bir fecaat. Sayın Başkanım siz bilmeyeceksiniz de kim bilecek? Sizin sözünüz değil mi? `Bu benim problemim. Ben çözeceğim bu sorunu. Ben buraya TOKİ`yi sokmam` onu sokmam, bunu sokmam. Başkanım, kusura bakmayacaksınız bu meseleyi çözeceksiniz. Bu meseleden kaçmayacaksınız. Bu mesele kaçılacak bir mesele değil" dedi. 
 
"Sorunların bitmesi lazım"
Başkan Gökhan`a yönelik "Siz sadece size oy verenlerin değil, hepimizin başkanısınız, tüm şehrin başkanısınız" diyen Başkan Makas; "Size destek verenlerin, sizlerden destek verenlerin artık sorunlarını çözmekle mükellef olduğunuzu bir kez daha hatırlatıyoruz ancak bu sorunun artık bitmesi lazım. Sorunların bitmesi lazım. Belediyeler sorunları ifade eden değil, sorunların yerine çözümleri ifade eden kurumlardır" dedi. 
"Kusura bakmayacaksınız meseleyi çözeceksiniz" 
Sosyal konutlardaki meselenin `riskli alan yöntemiyle` çözülmesi gibi bir zorunlulukta olmadığının altını çizen Makas, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın yazısında da vardır. Oradaki mesele riskli yapıların yenilenmesi meselesidir. Riskli yapılar, riskli bina analizi yapılarak yenilenir. Riskli yapıları tespit ettirirsiniz ve dönüşümünü sağlarsınız. Riskli alan ilan edilme sürecinde ifade ettikleri gibi 13 yapının riskli alan olduğu tespit edilmiş ve riskli yapı tespiti, araştırması yapılmayan binalar var. Kalan binaların da risk analizlerini yaptırırsınız, hangileri riskli hangileri değil belirlersiniz. Riskli yapıları yenilersiniz" dedi. Konuşmasının devamında Çanakkale Belediye Başkan`ı Gökhan`a seslenmeye devam eden Ak Parti İl Başkanı Makas; "Sizin sözünüz değil mi `bu benim problemim, benim sorunum, ben çözeceğim. Ben buraya TOKİ`yi sokmam`... Başkanım kusura bakmayacaksınız o zaman bu meseleyi çözeceksiniz. Yerel yönetimimizi bu konuyla alakalı göreve davet ediyoruz." dedi.
(Atakan Alkış)
Paylaş