Başkan Gökhan; "Nihayet Troia'nın sesi duyuldu"

941

 UNESCO tarafından Troia Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası listesine alınışının 20’inci kapsamında 2018 Troia Yılı etkinlikleri start aldı. Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bir Zamanlar Troia’ isimli fotoğraf sergisinin açılışı, Troia Yılı’nın ilk etkinliği olarak 17 Burda AVM’de gerçekleştirildi.  10 Ocak Çarşamba günü Gazeteci Murat Kıray’ın Troia Antik Kenti’nden derleyip düzenlediği fotoğrafların yer aldığı serginin açılışına, CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Serdar Soydan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar başta olmak üzere çok sayıda konuğun yanı sıra vatandaşlar katıldı.  1860’lı yıllardan bu yana Çanakkale’de ilk çekilmiş fotoğrafları sergileyen gazeteci Murat Kıray; “Gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu ilginizin Troia’ya olduğunun bilincindeyim. Bugün Troia’ya konusunda herkesin her gün rastlayabileceği eserlerden daha çok, tarihin içerisinden gelen, Çanakkale’de görselliğin fotoğrafçılıkla ortaya çıktığını düşünürsek 1860’lı yıllardan Çanakkale’de ilk çekilmiş fotoğrafları göreceksiniz. Ben serginin görsel yönüyle ilgileniyorum. Troia tarih boyunca siyasilerin, komutanların, imparatorların, sanatçıların, tarihçilerin gezginlerin ilgisini çekmiş bir antik kenttir. 2018 Troia Yılı ilan edilmesiyle de çok farklı boyut kazandı. Bu etkinlikler kapsamında bizde böyle bir sergiyi halkımızla buluşturalım istedik. Böylesine büyüleyici bir arşivi sizlerle buluşturmak istedik. Serginin kentimize kazandırılmasında Çanakkale Belediyesi büyük katkılar sağladı. Başkanımıza teşekkür ediyoruz; bu serginin kitap ve sergiyle halka kazandırılması aynı zamanda tarihin tozlu raflardan bilimin, sanatın, Çanakkale ve Troia’yı sevenlerin beğenisine kazandırılmasını sağladılar. Bu anlamda çok önemli bir kente çok önemli bir değer kazandırıldığına inanıyorum” dedi.

 
“Bilimin arkeolojiye dönüştüğünü görüyoruz”
Kıray’ın ardından Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan, Troia Ören Yeri kazılarının birçok özelliği bünyesinde barındırması açısından önemli bir kent olduğunu ifade ederek; “Bilimin arkeolojiye dönüştüğünü görüyoruz. İlk kez koordinatlı kazıların 1860-70’li yıllarda yapıldığını görüyoruz. Kazılarda yoğun bir fotoğraflama da buradaki kazılarda yapılıyor. Bu fotoğraflarda hem Ören yerinin kazılardan nasıl çıktığını görüyoruz, aynı zamanda bölgenin kültürel yaşamını da görme şansı buluyoruz. O dönemde insanların yaşadığı evler, giydikleri kıyafetler, kazılarda görev yapan resmi görevlilerin kıyafetlerini yani bir dönemin fotoğrafı çekilmiş oluyor. Bunun Çanakkale’ye kazandırılması açısından önemli bir sergi olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaların halkla buluşmasına katkı verdikleri için Belediye Başkanımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Sivil insanlarımız Troia’nın mücadelesini verdiler”
Sergide düşüncelerini paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yıllarca Troia’ya anlatmak için çaba sarf ettiklerini ifade ederek; “Böylesine güzel bir sergiyi hazırladıkları için Gazeteci Murat Kıray’a ve değerli hocamız Rüstem Arslan’a teşekkür ediyorum. Bizler yıllarca Troia’yı anlatabilmek için mücadele veriyoruz. Bizlerden önce babalarımız, ağabeylerimiz bu çabayı gösterdiler. Troia Festivali ismiyle bir festival düzenlediler. Çanakkale veya başka bir isim demediler, ‘Troia festivali’ dediler. Filmdeki atın Kordon’a getirilmesi ile birlikte çalışmalar aralıklarla devam etti. Troia Dostları vardı. Hep Troia’yı öne çıkartmaya çalışıldı, çalıştık. Bu yörenin kültürel mirasının ön plana çıkartılabilmesi için sivil insanlarımız bunun mücadelesini verdiler. Fuarlara katıldığımızda Troia ilgili görseller sunuyorduk, aklımız erdiğince imkânlarımız oldukça bunu yaptık. Troia’nın Anadolu kültürü olduğunu bir arkeolog Sayın Koffman ortaya çıkardı. Rüstem Hocamız onun öğrencisi olarak onun çabalarını devam ettiriyor. İnsanlarımızın çabalarını, Troia’nın önemini maalesef bürokrasiye, topluma anlatamıyorduk. Otobüslerle insanları Troia’ya taşıdık, festival açılışlarını orada yapmaya çalıştık. Sonunda nihayet Troia’nın sesi duyuldu, önemi anlaşıldı. Kültür Bakanlığı nihayet sahiplenerek, UNSECO’nun Kültür Mirası listesinde yer almasının 20’inci yılında Troia Yılı ilan edildi. Bu yıl için etkinlikler düzenlenmesi noktasında bizlerde Belediye olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli sergilerimiz ve etkinliklerimiz olacak. Bu yılın iyi geçmesi, bölgemizin tanıtımı için gayret edeceğiz” dedi.
(Oya Koyuncu)
Paylaş