havadurum

Başkan Gökhan’dan tarihi alan yorumu..

Çanakkale Belediyesi`nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başkanlığında gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Yasası ile ilgili toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı`nın kurulmasının ardından değişen statü ile sıkıntı içerisinde olan Alan Kılavuzları`nın müktesep haklarının korunması noktasında mücadele edeceğini söyledi.

947
 
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başkanlığında toplanan Belediye Meclis Üyeleri, Temmuz ayının gündem maddelerini görüştü. Yapılan yoklama ile başlayan Belediye Meclisi Toplantısı`nda konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Osnabrück`te düzenlenen turnuvaya katılarak birinci olan erkek futbol takımı ile ikinci olan kız futbol takımını tebrik etti. Çanakkale Belediyesi`nin kardeş kenti olan Osnabrück`te düzenlenen turnuva ile ilgili bilgilerin verilmesinin ardından Başkan Gökhan, Sivas katliamını nefretle kınadığını belirterek; “2 Temmuz tarihi Türkiye için gerçekten acı bir tarih. Hatırlamak istemediğimiz bir tarih. Sivas katliamının 21. yılı. Bu ülkede kardeşin birbirini vurmadığı, kanını akıtmadığı yakıp yıkmadığı bir ülkede yaşama dileğiyle bu tarihte hayatını kaybedenleri unutmadan onları bir kez daha saygı ve rahmetle anarak Sivas katliamını nefretle kınıyorum. Buna sebep olanlar, vesile olanlar, sebep olanlar ve bunu yapanlar da bu dünya değil, öteki dünyada da inancımıza göre kesinlikle layık oldukları cezaya çarptırılacaklardır. İnsanın insana kötülüğü asla bizim dini inancımızın hiç bir yerinde yoktur. Dolayısıyla ülkemizde artık bunların sona ermesini diliyorum” dedi.
 
 
Belediyeden öneri
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Yasası ile ilgili de meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Gökhan; “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Yasası 2 gün önce onaylandı ve resmi gazetede yayınlandı. Bu yasada Çanakkale Belediyesi`nin de gerçekleşen bütçesinden en az %1 payının bu başkanlığın bütçesine aktarılması söz konusu idi. Biz iki konuda CHP`li vekillerimize öneride bulunduk. Bütçenin olursa büyük haksızlık olur dedik. Çünkü gerçekleşen bütçe, normal bütçenin altında bir rakam. Dolayısıyla %1 payın gerçekleşen bütçeden olmasını ve Koordinasyon Kurulu içerisinde sayın Vali ile beraber Çanakkale Belediyesi`nin de yer almasını önerdik. AKP`li milletvekilleri de bu konuda destek oldular. Onlarda aynı zamanda İl Genel Meclisi Başkanını da önerdiler. Çanakkale Belediyesi ve İl Genel Meclisi, Koordinasyon Kurulu`nun üyesi oldu. Alan tamamen Milli Park`tan çıkarıldı ve tamamen başkanlığın yetkisine verildi. Bir başkan atanacak. Onun kim olduğunu bilemiyoruz. O konuda çeşitli spekülasyonlar var ama bunlar inandırıcı değil. Mutlaka bir başkan atanacak ve ayrıca orada bir takım planlamalar olacak. Yasa gereği yeni yapı yapılması söz konusu değil. 100. yıl kutlamalarının da bir acil eylem planıyla bu başkanlık tarafından yapılması söz konusu. Fakat 2015 yılına 6 ay kaldı. Nasıl olacağını süreç içerisinde göreceğiz” diye konuştu.
 
 
“Haklarının korunması noktasında mücadele edeceğim”
Alan Kılavuzları`nın müktesep haklarının korunması noktasında mücadele edeceğini ifade eden Başkan Gökhan; “Alan Kılavuzlarımızın sorunları var. Şuanda onların durumuyla ilgili herhangi bir netlik yok. Ama Alan Kılavuzları da huzursuz. Onların hakları olacak mı? Bunu bilmiyorum ama bir sıkıntı olduğunu biliyoruz. Tahmin ediyorum yakın bir zaman diliminde bunlarda netleşecektir. Yaklaşık 700 kişiyi ilgilendiren bir konuya herhalde duyarsız kalınamaz diye düşünüyorum. Süreç ilerledikçe bu konuda yine bilgi sunarım. Alan Kılavuzları ile ilgili tavrımızı açık ve net söyleriz. Bu kadar insan yıllar boyu emek sarf etmiş. Bu sürecin içerisinde olan insanların müktesep haklarının korunması noktasında mücadele edeceğimi söyleyebilirim” dedi.
 
Kıyı kenar çizgisi onaylandı
Çanakkale Belediyesi`nin, yeni kordonu Kepez ile bağlayacak kordon düzenlemesi için başvurduğu kıyı kenar çizgisine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan onay çıktığını vurgulayan Başkan Gökhan; “Yeni kordonu Kepez`e bağlayacak olan bir kordon düzenlemesi söz konusu. Bir alan genişletip yeni kordondan Kepez`e kadar sahilin yaya yolu olarak bir peyzaj düzenlemesi söz konusu. Bununla ilgili kıyı kenar çizgisi çalışmamız vardı. Bu Bakanlık`ta idi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kıyı kenar çizgimizi onaylamış. Şimdi artık bunun planlamasını yapacağız. Ondan sonra ilgili kurumlardan bunların birer birer iznini alacağız. Kıyı kenar önemliydi. Çünkü kıyı kenar, bizim paftalarımızda işli değildi. Kıyı kenarın oraya işlenmesi de kolay bir şey değil. Şu anda o alanda kıyı kenar çizgimiz belli oldu. Dolayısıyla çalışmalarımız biraz daha hızlanmış olacak” diye konuştu.
 
6-8 Ağustos`ta iki ayrı şafak ayini
2015 yılının 100 yıl olması nedeniyle düzenlenecek olan şafak ayinine katılım anlamındaki fazla talebi karşılamak amacıyla 25 Nisan tarihinin yanı sıra 6-8 Ağustos tarihinde de iki ayrı tören düzenlenmesine izin verildi. Konu ile ilgili mecliste bilgilendirme yapan Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Dr. Celal Karakaş; “2015 yılında katılım çok fazla olacağı için 6-8 Ağustos tarihinde şafak ayini yapılması için bir öneri olmuş. Birinde Avustralyalılar diğer günde ise Yeni Zelandalıların şafak ayini töreni yapması için izin verilmiş. Fazla talebi karşılamak amacıyla buna izin verilmiş” dedi.
 
“Bu fırsat mı yoksa felaket mi?”
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Yasası`na yorum getiren Karakaş; “Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı yerinden yönetim açısından önemli. Ama bu bizim için bir fırsat mı yoksa bir felaket mi? Bunu zaman içerisinde göreceğiz. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı siyasetten arındırılmış, konusuna hakim, dünya görüşü olan, yabancı dil bilen, tarihi, kültürü ve işletme prosedürünü bilen insanlardan oluşursa Çanakkale hakettiği noktaya gelir. Ama tersi olursa, geri dönüşü mümkün olmayan çok yanlışlar yapılır. Ümit ediyorum çok sağlıklı kararlar verilir. İşi ehline teslim ederiz. O zaman kendi adıma söz söylüyorum. Çanakkale halkının ve belediyenin bütçesinden giden en az %1`lik parası gönlümüzde yer etmiş olarak gider. Ama çar-çur edildiğini görürsek her halde hepimiz çok üzülürüz. İnşallah kaygılarımız boşa çıkar” şeklinde konuştu. Karakaş, ayrıca Dardanos`ta yaşayan halkın kesintisiz bir yürüyüş yolu istediğini meclise iletirken, gençlerin ise spor alanı istediğini kaydetti.
Paylaş