Başkan Gökhan’dan “Halkların kardeşliği” dersi...

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş`in Berkin Elvan`ı `uygunsuz` bulduğu resmi yazısına, resmi yazı ile cevap verdi. Tabiri yerinde ise tam bir `halkların kardeşliği` dersi niteliğindeki cevabında Başkan Gökhan,Anadolu yüzyıllardır süren yolculuğunda pek çok halkın anavatanı olmuş, kültür zengini bir coğrafyadır ve bu coğrafya üzerinde yaşama şansı bulmuş tüm kültürler, diller, dinler ve tabi ki halklar da kardeştir. Hatta dünyada var olan tüm halklar kardeştir” dedi. Gökhan ayrıca, “Yıllarca özgürlükler ve barış adına mücadele veren şahsımın, böyle bir sansür uygulaması söz konusu dahi olamaz. Aksi halde o çok sevdiğim çocukların gözlerine nasıl bakarım” ifadelerini kullandı....

498
İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş`in 2`nci Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali`ne “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Berkin Elvan Ölümsüzdür” ifadeleri nedeni ile ilkokul üçüncü sınıfların `pedagojik` açıdan uygun olmadığı gerekçesi ile gönderilmeyeceğini ifade eden `resmi` yazısına, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da resmi yazıyla cevap verdi. “2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali `içim dışımdan büyük` diyen değişik milletlerden, dillerden ve dinlerden çocukların, uzun zaman süren atölye çalışmalarının ardından elde edilen çalışmalardan oluşmuş, bir etkinlikler bütünüdür” diyen Gökhan, “Çanakkale Savaşları`nın 100`üncü yılını idrak ettiğimiz şu önemli günlerde gerçekleşen Bienal`in öncelikle teması ise dünya barışıdır. Hedef çocukların, dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından uzattıkları ellerini sanatla birleştirmek, kocaman yüreklerinden taşan mesajları, kaygıları, mutluluğu, umudu onların gözünden görmektir. Çocuk bienalinin sergilendiği mekanlarda, görülen tüm eserler çocukların kendi ülkelerinde, kendi okullarında, kendi yaşam alanlarında ve bizzat kendileri tarafından hiçbir bilgi, fikir, ideoloji farkı gözetilmeden hazırlanmıştır. Hangi çocuk ülkesinde, şehrinde, evinde ne yaşıyorsa onun etkisiyle çalışmasını şekillendirmiştir. Endonezyalı bir kız çocuğu, kendini çizdiği resimde, başı örtülüdür. Bu da kimse tarafından yadırganmamıştır. Çünkü bu durum yaşadığı ülkenin, şartlarının bir gereği ve gerçeğidir” ifadelerini kullandı.
 
“Dünyadaki tüm halklar kardeştir”
“Sizin de çok yakından bildiğiniz gibi ülkemizde demokrasi ve hak arayışları adına, mücadelelerin sürdüğü bir ülkedir” diyen Başkan Gökhan, “Çocuklarımız da ülkede cereyan eden her şeyi görmekte, gözlemekte ve bunlardan etkilenmektedir. Yıllardır ülkemizin gündemini oluşturan terör sorununu çözmek için de devletimizin yetkilileri tarafından bizzat yürütülen çözüm süreci buna iyi bir örnektir. Anadolu yüzyıllardır süren yolculuğunda pek çok halkın anavatanı olmuş, kültür zengini bir coğrafyadır ve bu coğrafya üzerinde yaşama şansı bulmuş tüm kültürler, diller, dinler ve tabi ki halklar da kardeştir. Hatta dünyada var olan tüm halklar kardeştir” şeklinde konuştu.
 
“Sansür söz konusu bile olamaz”
Başkan Gökhan, açıklamasını “Çocukların kendi dünyalarından damıttıkları düşünceleri, hayatı nasıl algıladıklarını ve ne istediklerini ifade eden görüntü, söz ve yazıları talebiniz üzerine çıkarmak, yok saymak, onların emeklerine, hayallerine büyük saygısızlık olur. Yıllarca özgürlükler ve barış adına mücadele veren şahsımın, böyle bir sansür uygulaması söz konusu dahi olamaz. Çocuklarımızı yetiştirirken onlara öğreteceğimiz en önemli değer, hakları ve ifade özgürlükleri olmalıdır. Bir baba ve kentin belediye başkanı olarak ben, hep bu sorumlulukla davrandım ve bundan böyle de özgürlüklerden ve barıştan yana davranmaya devam edeceğim. Aksi halde o çok sevdiğim çocukların gözlerine nasıl bakarım” sözleri ile sonlandırdı.
Paylaş