`Başarılı bir kurultay gerçekleştirdik`

694

 Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün belediye meclisi toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya geldi. Adalet Kurultayı ve sonrasında gerçekleşen kurban bayram tatilini değerlendiren Başkan Gökhan, kurultayın ana amacını gerçekleştirdiğini, bayram süresince de kent içi trafiğin nispeten daha az yoğunlukta olduğunu söyledi.  Adalet Kurultayı’nda gerçekleşen içki tartışmalarına değinmeyeceğini belirten Başkan Gökhan; “ Biliyorsunuz bayram öncesinde bir Adalet Kurultayı gerçekleştirdik. Çanakkale’de dört gün boyunca karşıda Gelibolu’da nispeten sorunlu bir alan içerisinde kurultayı gerçekleştirdik. Şunu sadece söyleyebilirim Çanakkale’de dört gün boyunca şartların elverişli olmadığı riskli bir ortamda güvenliğin çok fazla olmadığı bir alanda, günde 10 bine yakın insanı misafir ettik. Kazasız ve belasız bir şekilde bittiği için büyük memnuniyet duyuyorum. Kurultayı iyi bir şekilde tamamladık, başardık diye düşünüyorum. Bazı konulara girmek istemiyorum bireysel ve şahsi konulardı. Toplantının ana temasına etki edecek konular değildi. Biz bir de kitapçık yayınladık ve kitapçıkta 12 maddelik yasalar vardı. O maddelere riayet edilmesi için elimizden geleni de yaptık. O bakımdan bu kurultaya katkı veren herkese Çanakkale olsun Türkiye’nin diğer yerlerinde olsun, belediye başkanları olsun teşekkür etmek istiyorum. 8 panel yapıldı, 50’ye yakın insan konuştu. Neredeyse bütün konular ile ilgili çalışma yapıldı. Bu konular ile ilgili kitapçık yayınlanacaktır zaten. Bu önemliydi. Çünkü orada farklı kesimlerle farklı yelpazelerdeki insanların görüşlerini alma fırsatı bulduk” dedi.

Toplantıda bir önceki ay önemli açıklamalarda bulunan Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın sözlerine cevap veren Başkan Gökhan, eksik bilgilendirmelerin olduğunu iddia etti. Belediye Ulaştırma Müdürü Hayati Gürses ve S.S.18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bali Günay ile basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Ülgür Gökhan, Mutan’ın eleştirilerine; “Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın ulaşımla ilgili bazı sıkıntıları olmuş ve bu konuyla ilgili açıklama yapmış. Bende bu konulara cevap vermek için Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ve Ali Bey ile oturduk ve tekrar bilgi tazelemek için bir toplantı yapma kararı aldık. 2006 yılında biliyorsunuz burada Çanakkale’de toplu taşıma sisteminde belediyelere verilen yetkiler sonrasında gerek Çanakkale ve gerek Kepez’de, Dardanos Güzelyalı ‘da minibüs hatları vardı. Çanakkale’de iki hat vardı biliyorsunuz. Kepez’de vardı, mücavir alanlar dışındaki köylerde vardı.  O zaman bunları kent içi toplu taşıma hizmetleri il trafik komisyonu belirliyordu. Daha sonra yetki bize geçince biz önce Çanakkale Merkez’de iki kooperatifte M plakalı minibüsçü hat sahipleriyle oturduk ve konuştuk. Daha sonra ihale yaptık, onların M plaklarını aldık. O hatların karşılığında bizim belediye hatlarında çalışmak üzere minibüsçülere F plakalarını verdik. Plakalar Çanakkale Belediyesi’ne aittir, toplu taşıma hizmetli ise o kooperatiflere aittir. Daha sonra Kepez’le, o zaman İsmail Yaşar Oğuz başkandı.  Sorun oluyordu, şehir içine girmek ve Kepez’de oturan insanlar Çanakkale’ye gelmesi, Kepez’de hastaneye gitme konusu bir kaos yaratıyordu. Dolayısıyla bizde bir protokol yaptık beraber. Burada belediye yasasının 75’inci maddesinde a maddesi şöyle diyor, “Mali idareler ile diğer kamu ve kuruluşlarına ait yapı bakım ve onarım ile taşıma işlerini bedelli ve bedelsiz üstlenebilir ve ya bu kuruluşlarla ortak çalışma yapabilirler.” Bizde bu maddeye dayanarak her iki belediye oturduk ve bir protokol yaptık. 2006 tarihinde bu protokol yapıldı. Ve bu noktada oradaki minibüsçü plakalı arkadaşlarda buradaki kooperatifçi arkadaşların kapsamına alındı. Ve bizim toplu taşıma hizmeti Kepez’i de içine alacak şekilde hizmet vermeye başladık. Biz bu protokol gereğince Kepez’le birlikte hareket ettik ve zamlar olsun güzergahlar olsun hep beraber iş yaptık” diyerek cevap verdi.
 
“Kepez Belediyesi dışlanmadı”
Protokol gereği Kepez Belediyesi ile gerekli işlemlerin devam ettiğini belirten Başkan Gökhan; “Kepez’de bizim ortak toplantılarımıza katılıyor idi. Yani yetki bizde olmasına rağmen biz görüş almaya devam ettik. Bugüne kadar her toplantıya oradan bir arkadaş katıldı görüşlerini bildirdi. Dolaysıyla Kepez Beldesi tam olarak dışlanmış değil, oradaki sorunlarında gündeme alınarak çözüm bulduğumuz bir süreç devam ediyor. Yani burada bir şikayet söz konusu olduğunda zaten bizde ilgili arkadaşlar gereğini yapıyor. Kepez Belediyesi’nin iki belediye otobüsü de bu hatlarda çalışması protokol ile belirlendi. Zaten araçlarda engelli aparatı yok ve yarım yamalak çalışıyor. Normalde iki hakkı var ama biz az sonraki şifahen yapılan görüşmede Kepez Beldesi’nde resmi plaka alıp daha fazla otobüs çalıştırabileceğini, en azından kendi Kepez içerisinde hat çalışmalarında da biz ona destek vereceğimizi ve bunu da uygun göreceğimizi söyledik. Dolayısıyla araç kısıtlaması diye bir konu yok. Ben yalnız şunu söyleyeyim Kepez Belediyesi’ne H plakası hakkı verip de, ihale yoluyla bunu başkalarına vermemiz söz konusu olamaz.  Ancak belediye kendi uhdesine bizde alıyoruz biliyorsunuz, yine onlarda alabilirler. Resmi plaka takmak ve bir başkasına vermemek suretiyle bu çalışmayı yapabilirler” dedi.
 
“Mahkemelik süreç bitince bilgilendirme yapacağız”
Konuşmasında, Kepez ve Çanakkale Belediyesi arasında süren protokol davası hakkında bilgi veren Başkan Gökhan; “Şimdi mahkemelik bir süreç var zaten. Olay protokolün bozulması noktasında şu an mahkemede. Mahkeme devam ediyor. Ama mahkeme sonucu ne olur bilemem. Bitiği zaman bilgilendirme yaparız. Ama şu anda sistem bana göre gayet güzel işliyor” dedi.
 
“Aktarma sorunları çözmez”
Şikâyetlere getirilen çözüm önerilerini değerlendiren Başkan Gökhan, aktarma sistemini  ise;”Ve şikayetlerin olduğu noktada, Kepez express hattı bir buçuk saatte Esenler’e gidiyor gibi şikayetler var. Eksik bilgilendirme. Detaylı bilgi edinmedi diye umut ediyorum ve düşünüyorum. Mesela bir express hat meselesi var.  Kepez’den çıkıyor İskele’ye geliyor sonra geri dönüyor.  Yani Esenler’de iş yoksa vatandaş bunu tercih ediyor o da 35 dakika sürüyor. Yine Kepez İskele’den geçme suretiyle, Esenler’e giden hat var. O 45 dakika sürüyor.  Bu kadar uzun bir süreçte olması normal. Aktarma süreyi kısaltmaz, tam aksine süreyi uzatır. İndiniz aktarma olacağı anda otobüs olursa bu konu bir şey ifade eder.  Aktarma noktasında bir de ilave ücret ödeme söz konusu. Elbette trafik yoğunluğu olduğu zaman daha uzun sürebilir. Ama bu sadece Çanakkale’de değil her yerde olan bir sorun.  Sonuçta uzama ve aşırı zaman kaybı söz konusu değil” sözleriyle değerlendirdi.
 
“Araçların yüzde 61’i Kepez’den geçiyor”
Kepez Belediyesi’ne giden halk otobüslerinin sayısını veren Başkan Gökhan; “Toplu taşıma sistemimizde 117 aracımız var. Çanakkale Kepez hattında toplam 8 hat var. Sistemimizde 66 araç çalışıyor. 66 aracın 40’ı Kepez’e gidiyor. Çanakkale Belediyesi’nin yaz aylarında çalışan 66 aracın yüzde 61’i Kepez’den geçiyor. Yani Kepez’de bir ulaşım sıkıntısından bahsetmemizde söz konusu değil. Nasıl öyle bir algı oluştu tabi ki bilemiyorum. Burada biz katılımcı demokratik bir ortamda kurumlarının uyumsuzluğu ilgilenmemiz mümkün değil. Bu noktada her bir olumsuzluğu her toplantıda gidermeye çalışıyoruz. Bu noktada aktif bir hareketlilik içerisindeyiz. Kepez’de yedekte bekleyen otobüsler var. Aniden yoğunluk olduğunda hemen ilave otobüsler hatta geliyor ve yoğunluk ortadan kaldırılıyor” diye konuştu.
  
“Ulaşımın engellenmesi söz konusu olamaz”
 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın geçen ay dile getirdiği; “Kepez Belediyesi toplu ulaşım sorunu çözülmezse; Yeni açılacak devlet hastanesine gelecek olanlar Kipa’da iner” sözlerine de yanıt veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Değerli Başkan çok yanlış bir ifadede bulunmuş. Bu sözleri halklara karşı yapılmış olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü yeni açılacak Devlet Hastanesi de toplu taşıma sisteminin içerisindedir. Herhangi bir engellemenin yapılması da söz konusu olamaz. Böyle bir şey söz konusu olursa da yetkili kurumlar devreye girer; devletin Valisi var gerekli tedbirler alınır. Neden böyle bir söz söyledi anlayamıyorum. Bu sistem devam ediyor; devam etmeye de devam edecektir. Eğer mahkeme kararıyla bu protokol bozulursa; vatandaşların sağlıklı ulaşımı için oturulur yeni çalışma yapılır” dedi.
 
“Kepez Belediyesi yetkisini kullanabilir”
 Toplantıda son olarak ilçelerden gelen otobüslerin otogara yönlendirilmesi konusunu değerlendiren Başkan Gökhan; “Lapseki ve o taraftan gelen araçlar garajda yolcularını boşaltıyorlar, insanlar Kepez’e gelmek için bir sürü araç değiştirmek zorunda kalıyorlar şeklinde bir sitem var. Bu ifadeler tamamıyla bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. 2011 yılında yapılan yasa değişikliği ile belediyelerin yetkisine verilmiştir ilçe minibüslerinin şehir merkezlerine girişleri. Biz ilçe minibüslerine eski garajın oradan dolaşarak ring yaparak gitmelerine müsaade ettik. Hatta tespitlerimize göre günün bazı saatlerinde de bu minibüsler Troya Caddesinde gidip geliyorlar. Bunlarda bir sıkıntı yok. Bu yetkiler bizim belediyemizde olduğu için biz bunlara müsaade ettik. İsterlerse Kepez Belediyesi de yetkisini kullanarak bu otobüslere yetki verebilirler” dedi.
(Şebnem Özer)
Paylaş