İçişleri Bakanlığı Koronavirüsü ile mücadele kapsamında yayınladığı genelge ile STK`ların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, birlik ve kooperatiflerin genel kurullarını 2 Ekim`den başlayarak 1 Aralık tarihine kadar erteledi. Bunun üzerine önce illerdeki Umumi Hıfzıssıhha Kurulları, ardından da Yüksek Seçim Kurulu kararı ile 3-4 Ekim tarihinde yapılacak, aralarında Çanakkale`nin de bulunduğu tüm Baroların genel kurulları ertelenmiş oldu. Hafta sonu alınan kararlar, tepkiler ve yoğun tartışmalarla geçerken, 76 baro tarafından imzalanan açıklamada kararların "hukuksuz" olduğu öne sürüldü. Türkiye genelinde 5 baronun destek vermediği, 76 baronun imza attığı açıklamalara ek olarak, barolar yürütmeyi durdurma davaları açarak genel kurulların yapılmasını istedi. Çanakkale`de de süreç bu doğrultuda ilerlerken, birçok avukat genel kurulların ertelenmesine tepki gösterdi...
Çanakkale Hıfzıssıhha Kurulu karar aldı
İçişleri Bakanlığı`nın 2 Ekim tarihli kararına istinaden Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu da karar alarak yayınladı. İki üyenin imzasının olmadığı Hıfzıssıhha Kurulu kararında; "Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda, mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar, il genelinde tüm sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurul toplantılarının ertelenmesine. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasına, alman kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına" kararı verildi.
YSK: Siyasi partiler kongrelerini yapabilir!
Yüksek Seçim Kurulu, illerde alınan Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarının ardından söz konusu genel kurulların il ve ilçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını nedeni ile yapılamayacağını, ancak siyasi partilerin genel kurullarını yapacağını duyurdu. Yüksek Seçim Kurulu`ndan yapılan açıklamada; "İl/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulunun karar alması durumunda baro seçimlerinin yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığına karar verilmiştir. Söz konusu gerekçeli karar bilahare gönderilecektir" denildi.
Çanakkale Barosu genel kurulun ertelendiğini duyurdu
Genel Kurulun ertelenmesi hakkında açıklamada bulunan Çanakkale Barosu, Yüksek Seçim Kurulu ve Merkez İlçe Seçim Kurulu kararlarına atıfta bulunarak, "3 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştireceğimiz Çanakkale Barosu Olağan Genel Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı`nın 2.10.2020 tarih ve 256279 sayılı kararına dayanılarak, Çanakkale Merkez İlçe Seçim Müdürlüğü`nün aynı günlü 256528 sayılı kararının saat 18:10`da Baromuza tebliği ile `Baro Başkanlığı Genel Kurulu ve Organ Seçimlerinin ertelenerek, 1.12.2020 tarihinden sonra yapılması` kararına istinaden ertelenmiştir" denildi.
Çanakkale Barosu`ndan sert açıklama!
Çanakkale Barosu, bu sürecin ardından ayrıntılı bir açıklama yaparak, kararın "hukuksuz" olduğu öne sürdü. Açıklamada; "Avukatlık Kanunu`nun 82. Maddesi Baro Genel Kurulları`nın son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde toplanacağını düzenlemektedir. Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile çiğnenmiştir. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu`nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir. Türkiye`de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart`tan bu yana aradan geçen sürede, baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir "etkinliğin" ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir. Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollara mücadelemizi sürdüreceğimizi bildirmekle birlikte, bu hukuk tanımazlığın seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırması bakımından hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkânsız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz" denildi.
Yürütmeyi Durdurma davası açıldı
Çanakkale Barosu, aynı zamanda Çanakkale İdare Mahkemesi`ne İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına karşı Yürütmeyi Durdurma Davası açtı. Barodan yapılan açıklamada; "Genel Kurulumuzun ertelenmesi kararına ilişkin Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu`nun 2.10.2020 tarih ve 10 sayılı kararının iptali istemiyle, yürütmeyi durdurma talepli 03.10.2020 tarihli Çanakkale İdare Mahkemesi`nin 2020/1698 E. Sayılı dosyasıyla UYAP üzerinden dava açılmıştır" denildi.
(Seçkin Sağlam)