havadurum

Barışsız, sanatsız ve hoşgörüsüz Çanakkale geçilmez

Türkiye Cumhuriyeti`nin doğduğu, binlerce insanın yaşamını yitirdiği bu toprakların insanları, şimdi diyor ki; “BİZ BARIŞIN KENTİYİZ”
“Çanakkale geçilmez” sözünü, Çanakkale insanı artık, “barışsız, kültürsüz, sanatsız ve hoşgörüsüz Çanakkale geçilmez” olarak seslendiriyor.

611
Bu toprakların insanları artık, savaşla başetmenin yolunu, “Barış” diyerek bulmuşlardır. Çanakkale insanı, savaş karşıtlığı üzerinden değil, barışı, tüm yaşanmışlıkların üzerinden, yüreğinde hissederek, direnmekle mümkün olduğu bilinci ile hareket etmektedir. Tarih öncesi uygarlıklar, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osman-lıların geçtiği bu coğrafya, tüm bu çoğulculuğun getirdiği sonuçla, çok kültürlü yaşamı binlerce yıldır sürdürmektedir. Ötekileştirmemek, farklılıkları kabul etmek ve hoşgörü Çanakkale`nin genetiğine işleyen bir sonuçtur. Farklılıkların zenginli-ğini, Çanakkale yaşamının her alanda görmek ve hissetmek mümkün olmuştur. Binlerce yıldır bu topraklardan gelip geçenler, kendi kültürlerini katmakla kal-mamış, parçalarını da Çanakkale`ye armağan etmiştir. Şiddetsiz, çatış-masız bir toplum ve hoşgörü binler-ce yıllık kültür etkileşimi ile oluşan, çoğulcu ve çok kültürlü bir yaşamın sonucu olsa gerek ki; bugün Çanakkale halkı “BİZ BARIŞIN KENTİYİZ” diye haykırıyor......
Paylaş