"Barışın kentiydi, bağırışların, çığlıkların kenti oldu"

1064
CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, ülke ve kent gündemine dair açıklamalarda bulundu. CHP Merkez İlçe Örgütü`nde yapılan açıklamaya İlçe Örgütü Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Covid-19, süreci ve yapılan çalışmalar ile ilgili konuşan Uyanık, ciddi bir aşılama sürecinin başladığını ancak Çanakkale`de kaç kişinin aşılandığı, kaç kişi program dahilinde olduğunun bilinmediğini belirtti. Yine salgın nedeni ile kaç kişinin yaşamını yitirdiği hakkında da bir bilgilendirme olmadığını ifade eden bilinmediğini Uyanık, "Rakamları açıklarsak kamuoyunu manipüle etmiş oluruz. Genelde bir önceki yıl ile bu yılki vefat sayılarını kıyasladığımızda ortaya somut bir şey çıkıyor. O da geçen seneye göre; Çanakkale`de vefat oranlarının iki katı olduğu..." dedi. Uyanık, geçtiğimiz hafta Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine destek amacı ile Çanakkale`de düzenlenmek istenen foruma yapılan müdahale ile ilgili; "Burası barışın kentiydi, bağırışların, çığlıkların kendi oldu. Bu foruma katılacak toplasanız 8-9 kişi vardı. Gözaltına alınacak, başı ezilecek insanlar olarak bu kişileri nasıl görürsünüz?" dedi. Toplumun içinde bulunduğu kötü durumu anlatamaz hale geldiğini belirten Uyanık; "Esnaf, kirasını ödeyemediğini kimseye anlatamıyor, dükkân sahibi kiracısından kira alamadığını anlatamıyor. Resmen bir korku toplumu, korku imparatorluğuna dönüşmüş durumda toplumumuz" dedi. 
 
"Ölüm oranları geçen yıla göre iki kat arttı"
Salgın sürecinde iktidarın vatandaşa destek olmadığını belirten Uyanık, kaç kişinin aşılandığı, kaç kişinin yaşamını yitirdiği... gibi hiçbir bilginin verilmediğini ifade ederek; "Korona virüs salgınıyla zaten sıkıntıda olan yaşam, işleyiş, çalışma hayatı her anlamda aksamaya girdi. Bu yönetilmesi zor olan zaten tecrübesizliği kaldıramayacak olan durum 5 maskenin dağıtılamaması ile başladı. Bugün artık dünya genelinde ciddi aşılama süreci başladı. Ancak halen Çanakkale`de kaç kişi aşılandı, kaç kişi aşılama programı dahilinde, bu takvim ne zaman gerçekleşecek, yani biz Çanakkale`de ne zaman özgürce eşimiz dostumuzla bir araya geleceğiz? Bilmiyoruz. Maalesef duyumlar ve oldubittilerde bir şeyler yürütülmeye devam ediliyor. Çanakkale`de Virüs salgını nedeniyle kaç kişinin hayatını kaybettiğini kimse bilmiyor. Hayatı olduğu gibi göstermek var, sorunlarla yüzleşmek var. Bir de kendilerine göre oluşturdukları yapay dünyayı dayatmak var. Ülke maalesef bu ikiyüzlü, farklı dayatmalarla karşı karşıya. Bunu da pandemi süreciyle görüyoruz. Ölen ölür kalan sağlar bizim olur anlayışıyla mücadele ediyor. Ama artık bu sürdürülebilir olmaktan çıktı. İnsanlar, esnaflar geleceğini görmek, önünü bilmek istiyorlar, bu da en doğal haktır. Aşılama sürecinde en azından bundan sonraki kısımda açık, net ve şeffaf olmalarını bekliyoruz. Pandemi sürecinde en üst kurul Bilim Kurulu idi, ancak bunun içinde Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Diş Hekimleri yok. Sağlık çalışanlarının bağlı oldukları örgütler temsil edilmiyor bilim kurulunda. Bir mesleğin öznesi olup, onun temsil organının bilim kurulunda olmaması bizim ülkemize özel. 31 Mart seçimlerinden elde ettiğimiz başarı ile birçok ilde yerel yönetimler aracılığı ile kendini anlatma ve çoğunlukla ifade etme şandı buldu. Bunalan yalnızlaşan halkımızın umudu olduk. Çanakkale merkezde de bunun somut örneklerini yaşıyoruz. CHP olarak geleceğe umutla bakıyoruz. Her türlü olumsuzluklara rağmen, daha zorlu yolları aşmış ülkenin bireyleriyiz, bugünlerinde geçmişte kalacağı günler yaşayacağımıza inanıyoruz. Yoksulluğun ve çaresizliğin bilinci ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
"Çanakkale`de vefat oranlarının iki katı olduğu ortaya çıkıyor"
Tam olarak rakamları açıklayamasa da ölüm oranlarının önceki yıllara oranla iki katına çıktığını belirten Uyanık; "Bu rakamları açıklayamam. Ancak şöyle yanıt verebilirim. Bir fikrimiz var. Rakamları açıklarsak kamuoyunu manupule etmiş oluruz. Genelde bir önceki yıl ile bu yılki vefat sayılarını kıyasladığımızda ortaya somut bir şey çıkıyor. O da geçen seneye göre; Çanakkale`de vefat oranlarının iki katı olduğu ortaya çıkıyor. Nüfus artışı sürerken vefat oranlarının iki katına çıkması şunu anlatıyor; maalesef Covid-19 tanısı teşhisi ile vefat eden yurttaşların dışında çok ciddi rakamlarla vefat eden vatandaşlarımız var. Sayının geçen seneden çok daha fazla olduğu da ortadadır" dedi. 
 
"Bu kişileri başı ezilecek insanlar olarak nasıl görürsünüz?"
Uyanık, geçtiğimiz hafta Boğaziçi Üniversitesi eylemleri için düzenlenmek istenen foruma yapılan müdahale ve gözaltılarla ilgili soruya "Boğaziçi`ne girmek seçilmiş olmayı, zeki olmayı gerektirir. Ailesinin gururu olan çocuklar bunlar. Çevresinde mahallede daha toleranslı olduğu gençler bu insanlar. Ne oldu da biz bu gençleri terörist ilan ettik? Bu kadar ucuz mu bu işler? Bunlar olmamalı, bu ülke bunları hak etmiyor. Geleceğe umutla bakıyoruz; tamam sıkıldık, bunaldık ama biz sendeler, yıkılırsak bu iş olmaz. Çanakkale çok farklı bir coğrafya. Burası barışın kentiydi, bağırışların, çığlıkların kendi oldu. Bu foruma katılacak toplasanız 8-9 kişi vardı. Gözaltına alınacak, başı ezilecek insanlar olarak bu kişileri nasıl görürsünüz? Aralarında Tabipler Odası başkanı var. Bunlar orada oturup konuşup tartışacaklar, bundan neden rahatsız olunduğunu anlayamıyoruz" şeklinde cevap verdi. 
"Korku imparatorluğuna dönüşmüş durumdayız"
Toplumun sıkıntı ve sorunlarını dile getiremediği ve bir korku imparatorluğu kurulmak istendiğini belirten Uyanık; "Esnaf iş yapamamaktan şikâyetçi, işlerin kötü durumda olduğunu anlatamıyor. Kirasını ödeyemediğini kimseye anlatamıyor, dükkân sahibi kiracısından kira alamadığını anlatamıyor. Resmen bir korku toplumu, korku imparatorluğuna dönüşmüş durumda toplumumuz. Çanakkale`de huzur vardır, keyifli bir yaşam vardır. Çanakkale`de Boğaziçi ile ilgili bir kritik yaptığımızda bir güvenlik görevlisinin yardıma ihtiyacı olsa biz yardım ederiz. Çanakkale`nin kimse huzurunu kaçıramaz. Söylenecek sözü olanlar mutlaka söyleyeceklerdir" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş