havadurum

Barışın kentinde festival rüzgarı

Çanakkale`de 50. Uluslararası Troia Festivali muhteşem etkinliklerle başladı.

896
Çanakkale Belediyesi tarafından `Barış Kültürümüz Olsun` ve `Şansımı Seviyorum` sloganları ile birlikte bu yıl 50.`si düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, görkemli bir açılışla başladı. Geleneksel festival korteji renkli görüntülere sahne olurken, ilk gün etkinliklerine kentlilerin de ilgisi yoğun oldu. Halk Bahçesi`ndeki açılış törenine ise, Vali Vekili Cemal Yıldızer başta olmak üzere yine çok sayıda davetli ve kentli katıldı. Yarım asırı geride bırakan Uluslararası Troia Festivali`nin açılışı, bu sene 50 yıl önce ilk düzenlendiği yer olan Halk Bahçesi`nde gerçekleşti. Açılış programında ilk olarak, 50 yıl önce festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi.
 
 
“Yıllar önce başlatılmış bir değeri, yarım asırdır ayakta tutuyoruz"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, açılış konuşmasına festivalin 50. yılına ulaşmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı. Başkan Gökhan; “Bu yıl ki gurur, yıllar önce başlatılmış bir değeri yarım asırdır ayakta tutuyor olmanın getirdiği bir gurur” diye konuştu. Festivalin kentin sosyal, kültürel, ticari pek çok anlamda gelişip ilerlemesine öncülük ettiğini kaydeden Başkan Gökhan; “Festival bu kentin, dışa açılan penceresi, aydınlık yüzü, herkesin heyecanla yolunu gözlediği sosyalleşme aracı oldu” dedi.
 
 
“Festivali aracı kılıp `barış` diyoruz”
Konuşmasında barışa vurgu yapmayı da ihmal etmeyen Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Uzun yıllardır, festivali fırsat bilip festivali aracı kılıp Barış, Barış diyoruz. Kendinle, ötekinle, geçmişinle, geleceğinle barış diyoruz. Neden Barış? Çünkü barış hep eksik yanımız, çünkü barış tek doyuramadığımız açlığımız...Maalesef tarih boyunca hep varmış barışa özlem ve hiç bitmiyor. Emperyal güçlerin dünya üzerindeki bitmek tükenmek bilmeyen ihtirasları, sürekli iştahlarını kabartan yeni dünya düzenleri yaratma hevesleri, bu heveslerini hayata geçirirken yitirilen canlar, barışı hep başka baharlara erteliyor. Özellikle son dönemlerde ülkemiz de demokrasi ve özgürlüklerden yana ciddi sınavlardan geçiyor. Mayıs ayının son günlerinde Gezi Parkı’nda filizlenen tohumlar, gençlerin biz de varız, bizim de söyleyecek sözümüz var, benim varlığımı göz ardı edemesin direnişi, bu ülkede pek çok şeye karşı umudunu yitirmiş milyonlarca insanın sarıldığı can simidi gibi oldu. Gezi bir domino etkisi yarattı ve yıllardır söz hakkı elinden alınmış, tercihleri yok sayılmış, fikrine danışılmamış, ihmal edilmiş, hor görülmüş insanlar, gezi ile silkinerek ayağa kalktılar. Ama bu tamamen sivil ve romantik varoluş mücadelesine karşı kullanılan aşırı ve orantısız güç, yeniden yeşeren heveslerimize filizlenen heyecanlarımıza biber gazı olup gözyaşı döktürdü, cop olup toma olup insanlık onuruna onulmaz yaralar açtı.”
 
Çanakkale`den dünyaya barış mesajı
Çanakkale`den dünyaya barış mesajını ileten Başkan Gökhan, sadece Türkiye gündemine değil, uluslararası gündeme de değinerek; “Çanakkale’den barışa festival aracılığıyla kültürle, sanatla bir kez daha selam dururken, Ortadoğu’da yanı başımızdaki komşularımızda, Afrika’da yaşanan çatışmaların, akan kardeş kanının durması, silahların susmasını diliyorum. Maalesef milyonlarca insan, doğdukları, sevgiyle bağlı oldukları vatanlarından savaş nedeniyle kaçarak ayrılmak zorunda kalıyor ve sığındıkları ülkelerde çok güç koşullar altında yaşıyorlar. Hiç kimsenin savaş nedeniyle topraklarından kopmaması, hiçbir çocuğun aç uyumaması , hiçbir gencin batırılan bir mülteci teknesinin enkazı ardından yapayalnız kıyıları vurmamasını temenni ediyorum” dedi.
 
 
Festivalin çınarları onurlandırıldı...
Bundan 50 yıl önce gösterdiği üstün çabaları ile festivalin doğuşuna vesile olan başta İzzet Melih Dilmaç olmak üzere festivalin yaşayan değerleri ve emektarları Eyüp Sabri Özkan, Hüseyin Uluarslan, Emel Altan Ege, Hektor Öktem festivalin 50. yılı anısına festivalin ilk doğduğu yer olan Halk Bahçesinde plaket ve çiçek ile onurlandırıldılar. Festivalin çınarlarına ödüllerini Çanakkale Milletvekilleri Serdan Soydan ve Ali Sarıbaş, Vali Vekili Cemal Yıldızer, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan takdim ederken İzzet Melih Dilmaç festivalin nasıl ve ne zorluklar içerisinde başladığından bahsederek bu bayrağı bugüne kadar taşıyan ve bu noktalara getiren Çanakkale Belediyesine teşekkür etti.
 
 
Ödül bu yıl Çanakkale halkına
Başkan Gökhan`ın açılış konuşmasının ardından ise ilk olarak 50. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması`nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Bu yıl 9.su düzenlenen Afiş Tasarım Yarışmasına 23 üniversiteden katılan 144 eser arasından 1. seçilerek festivalin görsellerini süsleyen tasarımı ile ödül almaya hak kazanan Kocaeli Üniversitesinden Erhan Yalur’a ve mansiyon ödülü sahiplerine ödülleri takdim edildi. Her yıl, bilim, sanat, kültür alanlarında isim yapmış, toplumları etkilemiş isimlere verilen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ise, bu yıl Çanakkale halkının oldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale halkını temsilen Mavitay ve Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Barış Atölyelerine katılan çocuklara ödülü takdim etti. Gökhan, ödülün Kent Müzesi`nde sergileneceğini belirtirken, ödülü alan çocukların `Barış Çocuklardır` diye haykırması ise büyük alkış aldı. Festivalin resmi açılış programı, müzik dinletisi ile son buldu.
 
 
Yarım asıra yakışan etkinliklere büyük ilgi
50.Uluslararası Troia Festivali`nin ilk gün etkinlikleri ise dolu dolu geçti. Halk Bahçesi`nde düzenlenen açılış programının hemen ardından Çimenlik Kalesi`nde ülkenin yetiştirmiş olduğu önemli caz müzisyenlerinden Kerem Görsev sahne aldı. Çimenlik Kalesi`nin tarihi atmosferinde caz müziğinin en güzel ezgileri yankılanırken, konsere Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başta olmak üzere çok sayıda kentli katıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren konser sonunda Başkan Gökhan, ünlü müzisyen Kerem Görsev`e çiçek takdim etti.
 
Anadolu Ateşi büyüledi
Ünü dünyaya yayılan dans topluluğu Anadolu Ateşi`nin gösterisi de ilk gün etkinlikleri arasında yer aldı. Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleşen gösteriye kentlilerimizin de ilgisi büyük oldu. Anadolu Ateşi`nin dans ve davul ritimlerine, kentliler de alkışlarıyla katıldı. Yaklaşık bir saat boyunca sahnede kalan ekibin gösterisi kentliden büyük beğeni ve alkış aldı.
 
 
Kent, etkinliklerle canlandı
Festivalin 50. yılına yakışacak nitelikte dolu dolu hazırlanan program kapsamında, çok sayıda etkinlik kentli ile buluştu. Barbaros Mahallesi Barış Kordonu`nda Grup Ezgi`nin konseri türkü severlerle buluşurken, Esenler Mahallesi Özgürlük Parkı`nda da Hedon, Roman Dans Grubu ve Boğaz Saz Grubu`nun gösterileri de büyük ilgi gördü. Festival kapsamında tiyatro severler de unutulmadı. Amfi Tiyatro`da İstanbul Halk Tiyatrosu ekibinin sahnelediği Bezirgan isimli tiyatro oyununa, kentliler yoğun bir katılım gösterdi. Aynı zamanda festivale Hırvatistan, Macaristan, Moldova`dan katılan yabancı konuklar ile Anadolu Turizm ve Folklor Derneği Ekibi ve Çanakkale Belediyespor Halk Oyunları Ekibi`nin folklor gösterileri de ilgi ile izlendi.
Paylaş