havadurum

"Barışı, çocuklardan öğreniyoruz"

992
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri işbirliğinde gerçekleştirilen, aralarında yurtlarından göçmek zorunda bırakılan göçmen çocukların da bulunduğu, çok sayıda çocuğun katıldığı "Barışın Çocukları" etkinliği gerçekleşti. Çocuklar, hep birlikte oyunlar oynayıp eğlendiler. Etkinliğe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ile İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Canan Ergun, Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Okyar, İHD ve CHP yöneticileri katıldı. Burada konuşma yapan İHD Şube Başkanı İnci incesağır, "Biliyorsunuz, büyük bir mülteci gerçeğimiz var ve Dünyada mülteci meselesi, savaşlardan kaynaklı bir mesele. Biz öncelikle savaşların son bulması, kimsenin yarıdan yurdundan olmaması dileğimizi tekrar ifade etmek istiyoruz. Burada, hep birlikte barış içinde, çok dilli, çok kültürlü bir şekilde yaşama irademizi çocuklardan öğreniyoruz. Çünkü onlar, çocuk diliyle bir araya gelip birlikte yaşamayı biliyorlar. Biz de onları bir araya getirip, onlardan öğrenelim diye düşündük. Bu konuda bize destek olan Çanakkale Belediyesi`ne de çok teşekkür ediyoruz" dedi. 
"Çocuklar için, nereden gelmiş, dili ne, ırkı ne bunun bir önemi yok"
Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Okyar ise, "Okulda, çocuklara soruyorlar `sınıfınızda kaç tane mülteci var` diye. Cevapları ise `biz hepimiz çocuğuz` cevabı veriyorlar. Çocuklar için, nereden gelmiş, dili ne, ırkı ne... bunların bir önemi yok. Onlar göçmen sorununu tam da aslında insanın bakması gerektiği gibi bakıyorlar. Tüm farklılıklara karşı gözlerini kapatmışlar ve onları birleştiren şeyleri; birlikte oynayabildiği, birlikte gezebildiği, dost olabildiği insana `arkadaş` diyebiliyorlar. Ben bu göçmen yaklaşımını seviyorum. Çocuklardan öğrendik bunu. Diliyoruz ki, kentimize de öğretsinler diye çocuklarla bir araya geldik, onlarla oynayalım istedik" dedi. 
"Barış, bir arada olma, birbirimize saygı gösterme kültürüdür"
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, "Barışın kentinde, tam da bu kente yakışır bir etkinlikteyiz. Çanakkale Belediye`mizin Sosyal İşler Müdürlüğü`ne bağlı Sosyal Yaşam Evleri, bu kente gelmiş, ama dil bilmeyen, çevreyi bilmeyen, Çanakkaleli olmayan ve özellikle de, göçmüş olan, savaştan kaçmış olan insanlar ve aileleri ile ilgili çok önemli etkinlikler yapılıyor. O etkinliklerin sonucunda da bugün burada, bütün çocukları buluşturup, onlarla birlikte etkinlik gerçekleştiriyorlar. Çocuklar burada duygularını yazıyor `barışla` ilgili... Tavsiye ederim onları okuyun. Çocuk için din, dil, ırk, cinsiyet yok... Çocuk, çocuktur. Barış, bir arada olma, birbirimize saygı gösterme kültürüdür. Biz de bunu Çanakkale`de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bunu belediye için söylemiyorum, bütün Çanakkale insanları `barışın kenti` sloganına alıştı" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş