havadurum

Barış köprüsüne bir ayak daha...

Diyarbakır Sur Belediyesi ile Çanakkale Belediyesi arasında kurulan kardeşlik ve barış köprüsü şimdi yeni bir güç daha kazandı.
Gazetemiz Olay ile Diyarbakır Özgür Haber gazetesi basın alanında kardeşlik ilişkisi için yeni bir adım attılar...

482
Bulundukları kentlerde hakların sesi, kulağı olan yerel basın şimdi halkların ortak sesi olma noktasında yeni bir adım atarak yeni bir sorumluğuna hazırlanıyor.
 
‘Basında kardeşlik’ slogan düzeyinde ele alınacak bir kavram değil Olay Gazetesi ve Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi açısından Temelini tekçi, ötekileştirici, şoven, şiddet yanlısı, halkların barış ve kardeşliğine zarar veren düşünce ve uygulamalara karşı gazetecilik yapma anlayışından alan bir dayanışma.
 
Medyanın değersizleştirildiği günümüzde, gazeteciliğin itibarını ancak bu şekilde ülkemizin en ağır sorunlarından biri olan savaşa karşı barışı ve kardeşliği savunan ilkeli bir duruş ile kendimizi besleyebiliriz.
 
İşte Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi ile kurduğumuz kardeş gazetecilik ilişkisi böyle bir ilişki olacaktır.
 
Kardeşlik ve barışın geliştirilmesi için kurulan bu köprünün sizlerde kendi alanlarınızda parçası olunuz.
Çanakkale halkını, bu barış ve kardeşlik köprüsüne destek olmaya bu ilişkiye güç vermeye davet ediyoruz. Barışın kenti Çanakkale’ye yakışan budur.
 
Olay Gazetesi
 
Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naci Sapan’ın konu ile ilgili yazısını okuyucularımızla paylaşmak istedik...
 
Beyin dili ortak olunca
Çanakkale-Diyarbakır-Duhok-Ramallah güzergâhında belediyeler kardeşlik hukuku oluşturdu. Kürt-Türk-Arap halklarına ait belediyeler nezdinde başlatılan‘Kardeş Belediyeler’ projesini gazeteci olarak takip ediyorum, ancak, kendi alanımızla ilgili bu projenin paydaşı olma fikri aklımdan hiç geçmemişti.
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın çok dilli, çok dinli projesinin devamına denk gelen halkların kardeş belediyelerinin buluşması, gazetecilik alanında da böyle bir buluşmanın neden zemini olmasın.
 
Elbette olurdu.
Abdullah Demirbaş, Çanakkale Olay gazetesinin ‘Kardeş gazete’ fikrini bana aktardığında, hiç aklıma gelmemişti, ‘Neden olmasın’ dedim. Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi ile Çanakkale Olay gazetesini tek telefon görüşmesi ile kardeş ilan ettik. Sözlü sözleşmenin, birbirini anlayan, aynı dili konuşan ve konuşmasını bilenler için ne anlama geldiğini, ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.
Çanakkale-Diyarbakır hattındaki yarım saatlik telefon görüşmesinin benim için özeti şöyle oldu;
Aslında, kardeşlik projesi bir sembol. Bütün olanlara, olumsuzluklara rağmen, ayrı dil gruplarına mensup Türkiye halklarının bireyleri olarak, biz aynı dili konuşuyoruz. Kürtçe de konuşsak, Türkçe de konuşsak, beyin dilimiz ortak. Ayrıca, ortak paydamız Çanakkale.
 
Çanakkale Olay gazetesinden Aynur Ganiler Hanım ile sayısız ortak dostun ismini karşılıklı zikredince, dostluğumuzun da kardeşlik sözleşmesinden önce protokole gerek kalmadan oluştuğunun farkına vardık, daha fazla konuşmaya gerek kalmadı, sözlü sözleşmeyi telefonda imzaladık. Devamı gelecek elbette..Karşılıklı buluşmalar, Çanakkale-Diyarbakır arasında haber trafiği gibi güncel’in dışında, halkların kardeşlik köprüsünün sağlam temeller üzerinde yükselmesine sunulacak katkının gönüllü bireyleri olma sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere dün kolları sıvadık.
 
Teşekkürler Abdullah Demirbaş,
Merhaba Çanakkale Olay gazetesi.
Kardeşlikten de öte buluşmalara…
 
Naci Sapan
Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Paylaş