Barajlar doluyor, su sıkıntısı azalıyor
Kurak geçen yaz aylarının ardından Çanakkale’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’nın 14 milyon metreküpe kadar düşmesi vatandaşları tedirgin ederken, aynı zamanda Çanakkale’nin de gündemden düşmeyen konularının başında geliyordu. Aralık ayı sonu yaşanan yağışlarla Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nda ki su doluluk oranlarının yüzde 63 seviyesine çıktığını belirten DSİ 252’inci Şube Müdürü Doğan Kahraman, son haftalarda süren yağışlarla bu oranın yüzde 73 seviyesine yükseldiğini açıkladı. Diğer önemli su kaynağı olan barajlarında doluluk oranlarında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Kahraman; “İçme ve sulamalarla ilgili 2018 sezonu anlamında şuanda herhangi bir sıkıntı görünmüyor” dedi.
“Atikhisar Barajı yüzde 73’e çıktı”
Atikhisar Barajındaki doluluk oranının sevindirici olduğunu belirten Kahraman, kullanımın devam etmesine rağmen sürecek yağışlarla doluluk oranlarında artışın devam edebileceğini belirtti. Son yağışlarla Atikhisar Barajı’ndaki doluluk oranlarını paylaşan Kahraman; “Atikhisar, Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu karşılayan barajlarımızdan. Aynı zamanda ‘Çanakkale Ovası’ sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Bugün itibari ile baraj doluluk oranı yüzde 73’e kadar ulaştı. Barajda bulunan su miktarı da 39 milyon 205 bin metre küp. Ocak sonu itibari ile yüzde 63 doluluk oranımız vardı. Son yağışlar itibari ile de 13 günde yüzde 10 artış oldu. Şubat 1 itibari ile 34 milyon civarı suyumuz, bugün 39 milyona kadar ulaştı. Baraj suyu kullanımına devam edilmesine rağmen 5 milyon metre küp artış oldu” dedi.
“Ayvacık, Bayramdere ve Zeytinliköy Barajları doldu”
Aynı şekilde Çanakkale’nin önemli içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan diğer barajlarda da ciddi doluluk oranlarına ulaşıldığının altını çizen Kahraman; “Ayvacık halkının içme ve kullanma suyu olarak kullandığı Ayvacık Barajı var. Bu barajımız, aynı zamanda ‘Ayvacık Tuzla Ovasının’ sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Ayvacık’ta da doluluk oranımız yüzde 83. Lapseki ilçesinin ve Çardak beldesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan ve sulamada da kullandığımız Bayramdere Barajımızda da doluluk oranı yüzde 92 olarak kayıtlarda yer alıyor. Gökçeada’nın içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Zeytinliköy Barajımız’da ise doluluk oranı şuanda yüzde 76. Orada da 500 hektar alanda tek büyük su DSİ’nin” dedi.
“Sulama sıkıntısı görülmüyor”
Bakacak Barajı’nın, havzada su doluluk oranının sağlanamaması nedeni ile genel baraj doluluk oranlarını düşürdüğünü dile getiren Doğan; “Genel barajlarımızın doluluk oranı yüzde 68, bunda da oranın düşmesinin sebebi Bakacak Barajının doluluk oranının düşük olması. Bakacak Barajının doluluk oranı yüzde 23’lerde. Yoksa genel baraj doluluk oranlarımız çok daha fazla. Bizim işletmede olan göletlerimizde de herhangi bir sıkıntı yok. Onların genelde doluluk oranları yüzde 85 civarındaydı. Çanakkale’de il ve ilçelerde işletmede olan gölet ve barajlarımızda toplam sulama alanı 510 bin 244 dekar. Sulamalarla ilgili 2018 yılı sulama sezonu anlamında şuanda herhangi bir sıkıntı görünmüyor” dedi.
(Eren Aşnaz)