Bankalar kafasına göre mi?

Çeşitli sebepler ile tüketiciler tarafından bankalara yapılan başvuruda istenilen resmi belge karşılığında tüketiciye malolan masraflar, her bankaya göre değişirken, bu masrafların 80 liraya ulaştığı ileri sürülüyor.

641
Tüketici hakem heyetlerinin istediği evraklar ile ilgili olarak bankalarına giden banka müşterileri, 80 liraya ulaşan masraf parasını teki gösteriyor. Tüketici hakem heyetlerinde bankaların yaptığı ve “haksız” olduklarını düşündükleri uygulamalar nedeni ile tüketici hakem heyetlerine şikayetleri sonrasında gerekli olan dekont, kredi sözleşmesi gibi belgeler için bankalara ücret ödemek zorunda kalındığı ileri sürülüyor. Dosya masrafı ve yıllık hesap işletim ücreti gibi konularda bankalardan şikâyetçi olan banka müşterilerinin hakem heyetlerine gidiyor. Tüketici hakem heyeti vatandaştan şikayetinin banka tarafından ret edildiğini ispatlanmasını istiyor. Müşteri başvuru dilekçesine bu kanıtı ekledikten sonra şikayet inceleniyor. Banka müşterileri, kanun kapsamında banka veya tüketici finans kuruluşu ile imzalamış olduğu kredi sözleşmesini erken kapatmasına rağmen gerekli olan faiz indiriminin yapılmaması veya yanlış yapılması ve sözleşme hükümlerinin ölçüsüz derecede aleyhine olması, sözleşmede yer almadığı halde çeşitli isimler adı altında masraf alınması halinde de şikayette bulunabiliyor.
 
“Kabul edilebilir değil”
TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, bankaların haksız uygulamaları nedeni ile istenilen belgelere karşı para isteniyor olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti. Berkit, “Her banka kendine göre bir fiyat belirlemiş, bunun üzerinden istenilen belgeler için vatandaşlardan para talep ediyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Zaten Maliye Bakanlığı`nın `Bilgi ve Belgeye Erişim Ücreti Genel Tebliği`nde de bu durum açıkça ifade edilmiştir. Burada `ilk on sayfa için herhangi bir araştırma, inceleme, yazma, tarama ve kopyalama ücreti alınmayacaktır` diye özellikle belirtilmektedir. Bankalar yaptıkları bu durumun hukuki olmadığını düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak gerekli inceleme ve takibi yapıyoruz” dedi.
Paylaş