Çanakkale’nin Kepez ilçesinde bulunan Kepez Çayı, geçtiğimiz ay boyunca sağanak yağışların etkisiyle 4 kez taştı. Sel suları, çay kenarında demirleyen balıkçı teknelerine zarar verdi. Balıkçılar, kış mevsiminde gelen ilk yağmurlarda taşmanın daha şiddetli olmasını beklerken, kış aylarının gelmesiyle birlikte 4 kez sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Her selin ardından balıkçılar maddi zarara uğradı. Dere yatağının temizlenmesi, balıkçıların yeniden denize açılması ve evlerine ekmek götürmesi zorlaştı. Kepez çayına demir atan teknelerden geçimini sağlayan balıkçıların talebi ise geçtiğimiz yıllarda kendilerine söz verilen barınağın bir an evvel yapılması. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Kepez Su Ürünleri ve Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Tuncay Özel, “Barınak olduğu zaman rahatlayacağız. Sel felaketine maruz kalmayacağız” dedi.
Kepez Çayı, şiddetli sağanak yağışla birlikte derenin başladığı yerden denizle buluştuğu noktaya kadar önüne ne geldiyse akıntıyla birlikte sürükledi. Orman ve bitki örtüsünün yaz aylarında günlerce yanması da sel felaketini katladı. Toprağın suyu çekememiş olması da selin birden bastırmasına sebep oldu. Özel, “Bu yıl 4’ncü kez selle karşılaştık. İlk selde 6 teknemiz battı, zarar görenler de var. Hızlı yağdığı için birden sel geldi. Yukarı bölgelerde de yangından dolayı bir şey kalmadığı için bu kadar büyük oldu. Ormanlarımız yandığı ve dere yataklarının dolu olması nedeniyle çay taştı” dedi.
Kooperatif başkanı Özel bir çağrıyı da köy halkına yaparak, “Dere yataklarına köy halkı çeşitli malzemeler atıyor. Selle birlikte; buzdolabı, çamaşır makinesi, çekyatlar, mazot kapları gibi malzemeler geliyor. Bu malzemeler Kepez çayının en son noktasına yani tekneleri bağladığımız yere geliyorlar. Bu malzemelerde köprünün altını, kanallarını tıkadığı için, çay her taraftan taşıyor. Bu kepezin pisliği değil, pisliği biz çekiyoruz” dedi.
Kooperatif Başkanı Özel, çayın taştığı ilk anda müdahalelerin hızla geldiğini belirterek, “Selin ilk zamanlarında müdahaleler olmasaydı, 40-50 tekne batardı. O kadar büyük ağaçlar ve tomruklar geldi ki sel taşıp yoldan geçti. Topraklarımız yangından dolayı ağaçlarımız yandığı için artık suyu çekemiyor. Yukardaki köylerde dere yataklarının içine her hangi bir şey atmaması lazım. Attıklarında sıkıntıyı biz Kepez olarak çekiyoruz. Sel taşıp yoldan geçiyor; sel limanın duvarlarını bile tehdit etti” sözlerine dikkat çekti.
Özel dört bir yanın balçıkla kaplandığını kaydederek, “Her yan balçık oldu. Biz bu sel felaketleri, burada olduğumuz sürecek hep yaşayacağız. Bu sel felaketlerini yaşamamak için geçmişte planı projesi çizilen, bize söz verilen, balıkçı barınağının yapılmasını istiyoruz. Bizim kurtuluşumuz balıkçı barınağının yapılması. Kepez pilot bölge seçildi. Biz 150 tekne talep ettik. Bakanlık yetkilileri bize 400-450 teknelik barınak sözü verdiler. Fizibilite çalışmaları, alt yapı çalışmaları yapıldı. Bursa DSİ’de birinci sırada bekliyorduk. Proje uzun süre Cumhurbaşkanının tasarruf tedbirlerine takıldı. Ardından gelişme olmadı. Siyasilerden devlet büyüklerimizden istediğimiz barınağımızın yapılması” diye belirtti.
Özel 126 kooperatif ortağı olduğunu ifade ederek, “Köprüye kadar her taraf tekne. Dardanos’tan, Güzelyalı’dan, yazlıkçılardan insanlar; teknelerini bağlamak istiyor. Ama dere yatağına ancak bu kadar tekne bağlanabiliyor. Özellikle kış aylarında bu sel felaketlerinin önüne geçemiyoruz. Yarın olmayacak diye bir şey yok. Biz Kepez’in nüfusu kadar hizmet almak istiyoruz. Kumkale, Yeniköy, Dalyan her tarafta barınak var. Türkiye’nin en büyük beldesindeyiz. Nüfusumuz 50-60 bin olmuş. Sayın Valimiz DSİ’nin kepçe ve kamyonunu gönderdi. Belediye başkanımızdan Allah razı olsun; sel boyunca tüm kepçe ve kamyonları hep bizimle ilgilendi. Biz yoksa bitmiştik. Teknelerimizin yarısı batmıştı. Bu büyük afet” sözlerine yer verdi.
Özel, Kepez Çayı’ndaki teknelerin balçığa sağlanmış durumda olduğunu belirterek, “Anında belediyenin kepçeleri gelip tomruk ve ağaçları aldı da dere kendi yatağına döndü. Kepçeler ve arabalar gelmeseydi bu teknelerin denize çıkamazdı. Tekneler balçığa oturmuş durumda. Yürümesi mümkün değil. Kepez’in bu bölgesi denize çıkan bölge. Burada tomruklar vardı. Ağızı açtırdık, tekneler açılsın; denize açılsın diye, balık tutabilsinler diye. Bizim yaptığımız bir bypass; pansuman. Kendimize bir çare arıyoruz. Devletimizin büyükleri ellerinde ne geliyorsa bize yardım etmeye gayret etsinler. Bizim derdimiz bu. Kimse şahsi bir şey istemiyor. Toplum için istiyor. Burada da bir sivil toplum kuruluşu var. Kooperatif var. Bizde buranın yöneticileriyiz” dedi.
Henüz kış aylarının başında olduğumuzu hatırlatan Kooperatif Başkanı Özel, “Kışın başındayız ama bu 4’ncü sel. Bu da bizi yordu. Kış aylarında ne olacağını bilmiyoruz. İklim değişikliği ve havaların istikrarsız olmasından dolayı ne olacağını bilmiyoruz. Durumumuz bu. Battık arttık. Barınak olduğu zaman rahatlayacağız. Sel felaketine maruz kalmayacağız” sözlerine yer verdi.
Çayın içinden çıkartılan balçıklar ise; çayın kenarında biriktiriliyor. Çay’da çalışmalar son hızla devam ediyor. Özel, çaydan çıkartılan balçıklar konusunda da ne yapacaklarını bilmediklerini ifade ederek, “Geçici olarak bu balçıkları buraya koyduk. Ama balçığı nereye, nasıl atacağım? Hangi bütçeyle hangi parayla? Devletimizin büyüklerinin kapısını çalıp yardım isteyeceğiz. Çok büyük bir afet” dedi.(Damla Yeltekin - Duygu Yılmaz)