Balıkçı esnafı "Fiyatlar düştü ama balıkhane yetersiz!"

1617

 Balık sezonun açılmasını ardından denizlerdeki bolluk tezgahlara yansıdı. 40-50 TL’den satılan sardalye 15-20 TL, 60 TL’den satılan istavrit 30 TL’ye kadar düşerken, şu anda küçük olsa da palamut 10 TL’den tezgahlardaki yerini aldı. Balıkçı esnafı fiyatlardaki düşüşü gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Balık fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki haftalarda devam edeceğini belirten esnaf, vatandaşların bu sezon ucuz ve bol balık tüketebileceğini söyledi. Çanakkale’nin balığın merkezi olan illerden biri olduğunu belirten esnaf, şu anki balık halinin ise Çanakkale’ye yakışmadığını,   halin daha geniş ve vatandaşlara daha iyi hizmet verecek şekilde olması gerektiğini ifade etti.

 

“Sardalye 40-50 TL’den 15-20 TL’ye kadar düştü”

Balık fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü belirten esnaf Kemal Dinçer; “Sardalye balığının fiyatları 40-50 TL’den 15-20 TL’ye kadar düştü. Diğer balıklarda da fiyat düştü. Mesela barbunyanın kilosu 150 TL’den 70-60 TL fiyatlarına düştü. Palamutlar biraz ufak ama onlarda tanesi 10 TL’ye düştü. İstavrit 50-60 TL’den 30 TL’ye düştü. Bu balıkların fiyatları bir hafta içerisinde daha da düşecek. Biraz daha bollaşırsa daha da düşecek. Vatandaş da bu sezon bol bol balık yiyebilecek. Altın döviz fiyatları her zaman artar ama balık bollaşınca fiyatları hemen düşürürüz” dedi.

“Sezon hızlı ve hareketli geçecek”

Sezonun hareketli geçeceğini belirten esnaf Erdem Sarıtaş; “Fiyatlar yarıdan daha fazla düştü. Mesela sardalyeyi 45 TL’ye satıyorduk şu anda ise 20 TL’ye düştü. Böyle giderse 25 TL’ye kadar düşecek. Yine güzel, iri ve taze balık gelmeye başladı. Palamut olacak onunda 1-2 hafta daha süresi var o süresi içerisinde palamut daha da irileşmeye başlayacak. Şu anda biraz küçük boyutta. Sezon hızlı ve hareketli geçecek. İnsanlar bol bol taze balık yiyebilecek sezon bereketli olacak” dedi.

 

“Buralar balık dükkanı olmaya yakışan yerler değil”

Çanakkale’nin daha modern ve geniş kitlelere hizmet verebilecek b yeni bir balık haline ihtiyacı olduğunu belirten esnaf Doğan Uyar; “Sezonun açılması ile fiyatlar düştü. Ancak Çanakkale’nin daha kombine bir balık haline, insanların daha kolay erişebileceği ve çoluk çocuk geldiklerinde oturabilecekleri aynı zamanda alı balıklarını pişittieip yiyecekleri bir yere ihtiyaç var. Çanakkale balık hali bu konularda hiçbir şartı yerine getiremiyor. Çanakkale’nin çok daha iyi bir kombine balık haline ihtiyacı var. Bu konuyla ilgi birçok görüşmemiz oldu. 2001 yılından beri bu bina hep sorun oldu. Buralar balık dükkanı olmaya yakışan yerler değil. Çanakkale’ye de yakışmıyor. Umarız bu sorun en kısa sürede çözülür. Çünkü Çanakkale’nin buna ihtiyacı var. Bu direk bizim isteğimiz değil, gelen insanlar bunları söylüyor bu Çanakkale halkının talebi” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş