Balık ölümlerinin nedeni bulundu!
Jeoloji Mühendisleri Odası`nın dergisi olan `Mavi Gezegen`de yayınlanan raporda Çan bölgesi için ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Rehabilitasyonu gerçekleştirilmeden terk edilen maden ocaklarından kalan maden atıklarının yağmur suyu ile birleşerek asit göllerini oluşturduğu ifade edilerek, geçtiğimiz yıl gündeme gelen balık ölümlerinin de nedeni açıklandı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul II. Başkanı ve Tıbbi Jeoloji ve Çevre konusundan sorumlu üyesi Prof. Dr. Alper Baba ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretin üyesi Dr. Deniz Şanlıyüksel Yücel tarafından ortaklaşa olarak yapılan çalışma sonucunda, Çan bölgesindeki yer alan "Asit Maden Göllerine" ilişkin rapor ‘Mavi Gezegen` dergisinde yayınlandı. Düzenlenen raporda; Çan formasyonu içinde yer alan yüksek sülfür içerikli linyit kömürünün üretilmesi sırasında oluşan "çukurlar" Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde belirtilmesine rağmen hiçbir iyileştirme (rehabilitasyon) işlemi gerçekleştirilmeden terk edilmesi sonucu, yağmur suyu ve yüzeysel drenajla dolması sonucu göllerin oluştuğu ve zaman içerisinde Asit Maden Drenajı için uygun koşulların bir araya gelmesi ile (pirit+nem+hava) göller, asidik özellik kazandığı ve şuan Çan bölgesinde toplamda 9 adet Asit Maden Gölünün bulunduğu belirlendi.
Havzadaki balık ölümlerinin nedeni anlaşıldı!
Raporda, havzada yer alan Asit Maden Göllerinin yüzey sularına karışımı/deşarjı sonucunda balık ölümlerinin gerçekleştiği ve bunun yerel basında uzun süre tartışıldığı belirtilerek, asit maden drenajının özellikle nehir ve göllerin ekosistemleri üzerinde etkili olduğu, suda pH`ın düşmesi nedeniyle yaşamlarını sularda sürdüren canlılar için başlı başına bir problem kaynağı olduğu vurgulanarak, “çevreninin korunması gerekliliği tartışma götürmez bir gerçektir" dendi. Konunun çözümü konusunda gerekli rehabilitasyon çalışmasının yapılması gerektiğini belirten araştırıcılar "Düşük pH, yüksek asidite ve yüksek konsantrasyondaki metalleri içeren göllerin rehabilitasyonu, insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bölgedeki su kaynakları, tarım alanları ve göllerin çevresinde yaşayan halkın sağlığı olumsuz olarak etkilenmekte" olduğunu söylediler. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası`ndan yapılan açıklamada ise, “Dün olduğu gibi bugünde ülke insanın sorunları çözmek ile görevli kurumları asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz” dendi.