havadurum

Balık ölümleri dikkatleri madenlere çevirdi!

Çan`ın Küçüktepe ve Etili köyleri arasından geçen Küçük Çay`daki balıkların ölmesi dikkatleri bölgedeki maden faaliyetlerine çevirdi. Zira 2009 yılında da bir kömür şirketinin kirli sularını çaya deşarj etmesi nedeni ile aynı çayda balık ölümleri meydana gelmişti.

886
 
Çan`a bağlı Küçüktepe ile Etili köyü arasından geçen Küçük Çay’da suyun renginin maviye dönmesi ve yüzlerce ölü balığın da kıyıya vurması bölge halkını tedirgin etti. Çan`a 20 kilometre uzaklıkta bulunan Etili köyü kenarından Küçüktepe köyü istikametine akarak Kocabaş Çayı’na dökülen Küçük Çay’da suların renginin aniden maviye döndüğü öğrenildi. Aynı anda yüzlerce ölü balığın da kıyıya vurması, vatandaşları tedirgin etmeye yetti. Köylülerden Ali Aydın Garip, balık ölümlerini “Bugün başlayan balık ölümleri bizleri korkutuyor. Maviye dönen sular Koçabaş’a doğru ilerliyor. Oradaki balıkları da olumsuz etkileyecek. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Buna neyin sebep olduğunu bilmiyoruz. Ancak bir an evvel tedbir alınması şart” şeklinde yorumladı. Küçüktepe köyünde çiftçilik yapan Nihat Öztürk ise, “Tarlarımıza ektiğimiz biber, karpuz ve mısırları bu çaydan motorla suluyoruz. Çayın suyu bugün mavi renge büründü. Buna neyin sebep olduğunu çözemedik. Ancak tarladaki mahsulümüzü kurutmasından korkuyoruz” diye konuştu.
 
 
Hayvanlar susuz
Bölgede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar da kara kara düşünüyor. Hayvanlarını bu çaydan sulayan vatandaşlar, bölüm ölümlerinin meydana geldiğinden bu yana hayvanlarına su vermiyor. Özellikle yaz mevsimi olması sebebiyle sıcakların giderek artıyor olması, hayvanların veremi ve sağlıkları noktasında su ihtiyacını da normale göre daha da artırıyor. Hayvanlarına su veremeyen köylüler, bu sorunu nasıl aşacaklarını düşünmeye başladı.
 
 
Ya madenler?
Balık ölümleri ile ilgili olarak dikkatler hemen maden faaliyetlerine yöneldi. Kömür, altın, gömüş gibi çeşitli maden faaliyetlerinin bölgede gaaliyet göstermesi, balık ölümlerinin ardından tekrar gündeme geldi. Öyle ki benzer bir kirlilik geçtiğimiz aylarda Bayramiç`te yaşanmıştı.
 
 
Yetkilileri göreve çağırdılar
Çan`da meydana gelen balık ölümlerinin ardından yetkililerin bölgede inceleme yapıp yapmadıkları bilinmezken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili tüm kurumların nasıl bir strateji izleyecekleri merak ediliyor. Bölgedeki vatandaşlar, konuyla ilgili olarak ilgililerin somut bir adım atmasını beklerken, seslerinin nasıl yankı bulacağı ise beklenip görülecek. 
 
Paylaş