Balık Hali’nde müşteri yok, misafir var

Avlanma yasağı dönemi dolayısıyla balık çeşidinin azalması, tezgahlardan yerini koruyan balıklarında fiyatlarının pahalı olmasından dolayı müşteri bulamayan balıkçı esnafı okulların tatil olmasını ve trol yasağının kalkmasını bekliyor. Balıkçı esnafı bir yandan müşterilerin yolunu gözlerken, diğer yandan da Balık Hali`nin önünden ayrılmayan “Balıkhanenin gülü” ismini verdikleri martıyı besleyerek vakit geçiriyor.

1541
 
 
Denizlerde av yasağının devam etmesinden dolayı, balıkçı esnafının işleri iyice düşmüş durumda. Av yasağından dolayı, tekneler denize açılamayınca, tezgahlarda da balık çeşidi azalmış durumda. Balık çeşidinin az olması, fiyatlarında yükselmesine sebep oluyor. Balık fiyatlarının pahalı oluşu, vatandaşları da balık tezgahlarından uzak tutuyor. Balık Hali`nde bulunan Nadir Balıkçılık dan Tuncay Dinç, vatandaşların balık fiyatlarının pahalı olmasından yakındığını ifade ederek; “Vatandaş pahalılıktan, bizde balık bulamamaktan yakınıyoruz. Av yasağı olduğu için şuan balık çeşidi az. Bu da balık fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Okullar kapanınca, vatandaşlar sardalye balığı satışında bir artış olacak. Sardalye da iyice yağlanmış olacak. O zaman işlerimizde biraz artış olacaktır” diye belirtti. Çanakkale`nin balık bulma anlamında şanslı olduğunu belirten Dinç; “ Şuan tezgahlarımızdaki balıklar, dalyanlar ve ufak teknelerle avlanıyor. Çanakkale balık bulma anlamında şanslı. Bir çok bölgede av yasağı olduğu dönem, balık tezgahları kapanıyor. Haziran`ın 15 ile 20`si arası trol avcılığı başlayacak. O zaman balık çeşidi çok olacak. Haliyle fiyatlarda bir düşüş olacak” dedi.
 
 
Balık Hali`nin yeni misafiri “balıkhanenin gülü”
Balık Hali`nde bulunan balıkçı esnafı, gün içinde müşteri beklerken, bu aralar Balık Hali`nin yeni bir ziyaretçisiyle vakit geçiriyor. Balıkçı esnafının “Balıkhanenin gülü” ismini verdikleri martı, gün boyunca Balık Hali önünde bulunan arabaların üzerinden ayrılmıyor. Balıkçı esnafı da yeni misafirlerinden oldukça memnun. Çevredeki insanlardan çekinmeyen martı, gün boyunca balıkçı esnafının verdiği balıklarla besleniyor. Balık Hali`nde balık fiyatları ise şöyle; Çipura 25 lira, istavrit 15 lira, levrek 25 lira, kupa 10 lira, sardalye 10 lira, kolyoz 15 lira ve melanur 15 lira. (Tekin Bozkurt)
Paylaş