Balaban'ı inceleyen Ünüvar; "Balaban'da katliam yaşanıyor, bu kıyımı durdurun"

1763

 Çanakkale merkeze bağlı Atikhisar Havzası içerisinde yer alan Kirazlı Köyü yakınlarında yapılmak istenen maden için ağaç kesimleri başlamış ve kesimler Çanakkale kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. ÇED olumsuz raporuna rağmen yapılan ağaç kesimlerine karşı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Milletvekili Muharrem Erkek’de dahil olmak üzere birçok vatandaş ağaçların kesildiği yere giderek kesimlere tepki göstermişti. Geçtiğimiz gün yeniden alana giden Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, geçen süre içerisinde yaşanan felaketi gözler önüne serdi. Sosyal medya hesabından bölgede kesilen ağaçların fotoğraflarını paylaşan Ünüvar, şirket tarafından gözle görülemeyecek alanda neredeyse bütün ağaçların kesildiğini açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) eski Başkanı Hicri Nalbant ve bazı çevre örgütü temsilcileri ile alanda yaptığı inceleme sonunda, Ünüvar tarafından yayınlanan katledilen ağaçların fotoğrafları bine yakın Çanakkaleli vatandaş tarafından paylaşılırken, Ünüvar, yaptığı açıklamada; “Çanakkale’deki tüm yetkililere sesleniyorum! Bu kıyımı durdurun. Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı, maden şirketinin işgali altında. Balaban çeşmesi ile Cazgırlar köyü arasındaki ormanlık neredeyse yok olmak üzere. Bugün itibarıyla yerinde gördük. Tüm kamuoyunun dikkatine sunarım!” dedi.  

“Bölgede ağaç kıyımı yaşanıyor”

Gazetemiz Çanakkale OLAY’a bölgede yaptığı incelemelerle ilgili açıklamada bulunan Ünüvar, bölgede yaşananları tam bir kıyım olarak değerlendirerek; “Dün çevre örgütünden arkadaşlarla bölgeye gittik. Belediyeden Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ile ben vardım. İDA Dayanışmadan sorumlu arkadaşlar vardı. Bende kesimlerle ilgili videolarda var. Kesimde şu anda halen devam ediyor. Kesim yapan araçların motor sesleri gelmeye devam ediyordu. Gözle göremeyeceğimiz bir alanda ağaç kesimleri yapılıyor. Orada madencilik faaliyetinin başlamasına doğru hızlı bir şekilde işler gidiyor. Bu çok belli. Başka ne denir bilemiyorum. Bir ay önce Belediye Başkanımız ve Belediye Meclis üyelerimiz ile birlikte gitmiştik. Gittiğimizden sonraki dönmede baya bir kıyım olmuş. Büyük hektarlarda alanlarda bulunan ağaçlar kesilmiş. Görüntülerde de bu mevcut. Bu kıyımlara ÇED olumsuz raporuna rağmen Hukuk’u da dinlemeden devam ediyorlar. Hukuki bir karar yok. ÇED olumsuz raporuna rağmen bu şekilde” dedi.
 
“Çanakkale kamuoyu tepki vermeye hazır”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Belediye Meclis Toplantısında konuyu gündeme taşıyacağını belirten Ünüvar; “Belediye Başkanımız da mecliste bu konuyu gündeme getirecek. Önümüzdeki haftalarda da bu konuyu ciddi anlamda Çanakkale kamuoyunun gündemine taşıyacağız. Sayfama da bakarsanız halk o kadar ilgilendi ki ağaç kıyımlarını gösteren fotoğrafların paylaşımları neredeyse bini buldu. Ben şu anda bu kadar yoğun bir paylaşım görmedim. Hiçbir şekilde bir yönlendirme ve uyaran olmadan bu kadar insan bu ağaç katliamının fotoğraflarını paylaştığına göre demek ki kamuoyu hakikaten de bu olaya karşı hareket etmeye hazır. Bizde çevreciler ile birlikte bu kesimleri gündeme getireceğiz” dedi. 
 
“Sizin için konu rant ise gerisi teferruat”
Yaşanan ağaç katliamına CHP Milletvekili Muharrem Erkek’te yaptığı bir açıklama ile tepki gösterdi. Erkek, açıklamasında; “Çanakkale`nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar havzasında Balaban Çeşmesiyle Cazgırlar Köyü arasındaki altın şirketinin orman kıyımına destek olanlar, Kazdağları`nın delik deşik edilmesine göz yumanlar, cennet şehrimizin mevcut doğal yaşam alanlarını su kaynaklarını ormanlarını katledenlerle birlikte hareket edenler. Sizin için konu rant ise gerisi teferruat. Çanakkale halkını kandırmak asla mümkün değildir, unutmayın!” dedi. 
(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş