havadurum

Bakan Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü inceledi

1460

 Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, Vali Orhan Tavlı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal, AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temelleri atılan ve hızla yükselen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule inşaatı ile Lapseki ve Gelibolu şantiyelerini yerinde incelediler. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,  Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Naim Makas ve belediye başkanlarının da bulunduğu incelemede; Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, Vali Orhan Tavlı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal, AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yetkililerden köprü çalışmaları hakkında bilgi aldılar. İnceleme sonrası açıklamada bulunan Bakan Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü`nün, mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacağını söyledi.

 
“Dünyada birinci sırada yerini alacak”
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında bir açıklama yaptı. 1915 Çanakkale Köprüsü`nün, mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacağını söyleyen Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, “"Dünyanın tüm güçlü devletlerine karşı burada millet olarak büyük bir mücadele vermiştik ve yeni kurduğumuz ülkenin temellerini aslında burada atmıştık. Bugün burada milletimizin tarihine altın harflerle yazılacak yeni bir sayfayı eklemek için dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsünü inşa ediyoruz. Bu köprü hizmete açıldığında mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacak. İnşallah 2022 Mart ayında bu köprüyü hizmete açmayı, trafiğe açmayı planlıyoruz, hedefliyoruz" diye konuştu.
 
“Kabloların uzunluğunu 162 bin kilometre”
Köprüde kullanılacak kabloların uzunluğunun 162 bin kilometre olacağını belirten Bakan Turhan;  "Bu projeyi yap-işlet-devret yöntemiyle inşa ediyoruz. Projenin maliyeti 2,5 milyar avro. Bugüne kadar 1 milyar 250 milyon avroluk iş yaptık. Yani işin gerçekleşmesi yüzdesi, yüzde 50. İnşallah kalan kesimleri önümüzdeki iki yıl içinde tamamlayıp hizmete açmayı planlıyoruz. İki kule arasındaki mesafemiz 2023 metre. Cumhuriyetimizin 100`üncü yılına ithafen 2023 metre açıklıkta bu projeyi inşa ediyoruz. Yaklaşım viyadükleriyle birlikte yani kabloların ankrajlanacağı noktalar arasındaki mesafe ise 4 bin 100 metre. Yani kulelerin dışındaki ilave mesafelerle birlikte, yaklaşım viyadükleriyle birlikte toplam köprü uzunluğumuz 4 bin 100 metre. Tabliye genişliği 45 metre olarak projelendirildi. Ayakların deniz seviyesinden yüksekliği de 318 metre. Yine tabliyede kullanılan çeliğin ağırlığı 49 bin ton. Bu köprünün inşaatında kullanılacak kabloların ağırlığı ise 33 bin 268 ton. Yine kabloların uzunluğu ise 162 bin kilometre. Bu köprünün inşasında 114 bin ton inşaat çeliği kullanacağız. Ankraj betonları da dahil yaklaşım viyadükleri içinde kullanacağımız beton miktarı 230 bin ton" dedi.
 
"Çanakkale Boğazı`nın geçişi 6 dakikaya inecek"
Köprünün yapılış amacına ilişkin de bilgiler aktaran Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan; "Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ülkemizin sektörel manada tarım, turizm, sanayi gibi önemli ihracat malzemelerimizin üretildiği bölgelerin başında geliyor. İhracatımızın da önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine, Kuzey Asya ülkelerine, Akdeniz çanağındaki Afrika ülkelerine ve bunun dışındaki Güney Asya ülkelerine yapıyoruz. Orta ve Güney Amerika ülkelerine yapıyoruz. Çanakkale, artık bu köprünün hizmete açılmasıyla birlikte ihracatımızda köprü görevi görecek. Önemli bir ulaşım aksı olacak. Artık Çanakkale Boğazı`nda çalışan araba vapurlarının beklenmesinde zaman harcanmayacak. En az 1,5 saat, yoğun trafikte ise 5 saat süren Çanakkale Boğazı`nın geçişi, artık 6 dakikaya inecek. Bu önemli bir zaman tasarrufu olduğu gibi, bu malları taşıyan, ihraç eden kişiler için de çok önemli bir kazanım olacaktır. Ayrıca Avrupa`dan kara yoluyla gelen ve Kuzey Marmara Bölgesi`nin, İstanbul`un batı yakasındaki, Trakya yakasındaki yerleşimlerin yani Küçükçekmece, Başakşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt, Çatalca, Silivri gibi önemli yerleşim ve üretim merkezlerinin bulunduğu kesimdeki trafiğin Ege Bölgesi`ne, Güney Marmara Bölgesi`ne ulaşımında, İstanbul şehir içine girmeden bu köprüyü kullanarak daha kısa mesafede ve daha kısa sürede ulaşım imkanı bulabilecekler" dedi.
 
“Köprümüzün silüetini ortaya çıkarmış olacağız”
Şu anda köprünün genel olarak yüzde 50`sini tamamladıklarını belirten Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan; "Bu köprünün ana yapı elemanları olan kulelerdeki yüksekliğimiz 318 metrenin, 171`inci metresine ulaştık. İnşallah haziran ayı gibi kule imalatlarımızı tamamlayıp bu yaz sonunda köprüde kablo örme işlemlerine başlayacağız ve köprümüzün silüetini ortaya çıkarmış olacağız. Hepimize hayırlı, uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
Yapılan açıklamanın ardından Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Vali Orhan Tavlı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal, AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve beraberindekiler gemi ile köprü ayaklarına geçerek yetkililerden devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
(Haber Merkezi)
Paylaş