havadurum

Bakan korkuttu: Vakalarda %50 artış var!

1047
Koronavirüs salgını ülke genelinde yükselişini sürdürürken, Çanakkale`nin koronavirüs haritası da korkut kokutuyor. Çanakkale`de yoğun bakım hastalarının artış gösterdiği, günlük vaka sayılarının 120`nin üzerine çıktığı bilgileri paylaşılırken, karantina haberleri de gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün uzun aradan sonra yaptığı bilgilendirmede yoğun bakım doluluk oranlarında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artış yaşanan 15 ili açıkladı. Bakan Koca, artış yaşan iller arasında Çanakkale`yi de saydı. Sağlık sendika ve odaları geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunarak, yoğun bakım başta olmak üzere sağlık personel ve ekipman yetersizliğini dile getirmişlerdi. Bakan Koca açıklamasında, sağlık emekçilerinin izin kullanamadığını belirterek, kurallara uyulması noktasında uyarılarda bulundu. 
 
"Çanakkale`de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu"
Yoğun bakımda yüzde 50 ila yüzde 100 arasında artış yaşanan illeri açıklayan Bakan Koca, iller arasında Çanakkale`yi de saydı. Koca açıklamasında; "Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Zonguldak, Ordu... Çanakkale`de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu. Antalya, Düzce, İzmir, Manisa ve Tekirdağ bu sınıra yaklaştı" dedi. 

"Sağlık ordumuz yıllık izinlerini bile kullanamamakta"
Açıklamasında sağlık çalışanlarının izinlerini dahi kullanamadıklarını belirten Bakan Koca; "Altyapımızın gücü yanında her kapasitenin de bir sınırı vardır. Hiç kimse kendini mücadele sorumluluğu taşımaktan uzak görmesin. Hiç kimse `Hasta olursam sağlık çalışanlarını tedavimi nasıl olsa yapar` kolaycılığına düşmesin. Sağlık personelimizin ailelerinin yanına döndüğünde yorgunluktan onlara ayıracak vakti kalmadığını unutmayalım. Sağlık ordumuz yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır. Onlara destek verelim, kalabalıklardan uzaklaşalım, eş-dost-akraba ziyaretlerini erteleyelim. Yasakları beklemeden hayatımızı tanzim edelim" ifadelerini kullandı. 

"Dönüşümlü ve eksik çalışma kuralları uygulanmıyor"
Sağlık emekçileri tarafından geçtiğimiz günlerde hastanelerde personel yetersizliğini dile getirerek, Sağlık Bakanlığı`nın 27 Ekim tarihli Genelgesiyle sağlık emekçilerinin yıllık izin, emeklilik ve istifa haklarının durdurulduğu belirtilen açıklamada, 4 Kasım tarihli "ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uzaktan, dönüşümlü ve eksik çalışmaya geçmesi" kararının ısrarla uygulanmadığı ifade edilmiş. Sağlık emekçilerinin hakları ve güvenliğinin sağlanması için Sağlık Bakanlığı`na ve İl Sağlık Müdürlüğü` ne çağrı yapılan açıklamada, yetkili sendikanın sağlık emekçilerinin sorunlarını dile getirmediği eleştirisi yapılmıştı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş