Bakan Guy, çalışmaları inceledi

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, ``Yaklaşık 100 yıl önce Gelibolu Yarımadası`nda belki savaşmış olabiliriz ama şu anda ilişkilerimiz çok sıcak ve iyi düzeyde`` dedi.

325
Guy, Çanakkale Kara Savaşları`nın 97. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası`nda yapılacak törenlere katılmak için geldiği Çanakkale`de, tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı`nda bulunan Lone Pine (Tek Çam) Anıtı ile Conkbayırı`ndaki Yeni Zelanda Anıtı`nı ziyaret edip, devam eden çalışmaları izledi. Guy, Türkiye`ye ilk gelişi olduğunu, ziyaretin kendisini çok duygulandırdığını söyledi.
 
Gelibolu Yarımadası`ndaki savaştan dolayı yaşanan kayıpları görmenin ve onları anmanın hüznünü yaşadığını anlatan Guy, ``Gelibolu`ya geldiğimde 2. Kolordu Komutanlığı`nı ziyaret ettim. Vali Bey`le görüşeceğim ve tanışacağım. Hem 2. Kolordu Komutanlığı hem de Valilik, Yeni Zelanda ve Türkiye ilişkileri için çok önemli iki makamdır`` dedi.
 
Guy, şöyle konuştu: “Yaklaşık 100 yıl önce Gelibolu Yarımadası`nda belki savaşmış olabiliriz ama şu anda ilişkilerimiz çok sıcak ve iyi düzeyde. Gelibolu Yarımadası`nda gerçekleşecek anma törenlerinde Yeni Zelanda`yı temsil ediyor olmak benim için çok büyük bir onur. 2015 yılında çok daha geniş katılımlı yapılacak törenler için ne tarz hazırlıklar yapılmasıyla ilgili planlamaları ve bu törenlerin lojistiği, organizasyonu için elimizden geleni en iyi şekilde nasıl yapmamız gerektiği konusunda kafamda iyi bir bilgi oluştu. Yeni Zelanda Hükümeti olarak sizin aracılığınızla ilk önce Türk halkına, daha sonra da Türk makamlarına teşekkür etmek istiyorum. Yeni Zelanda ve Avustralya makamlarıyla en iyi şekilde işbirliği yaparak törenleri en iyi şekilde gerçekleştirmek için yardımlarını esirgemeyenlere minnettarız. Burada hayatını kaybeden yüzbinlerce insan için, onları anmak için binlerce Yeni Zelandalı her yıl Gelibolu Yarımadası`na geliyor. Bu anma törenlerine katılımlar, 2015 yılında yapılacak 100. yıla doğru her sene artarak sürüyor. Kendi ülkemizde de yapılan törenlere katılım ve törenlerin anlamı her geçen yıl artıyor.``
 
İki ülke arasında çok sıcak ilişkilere sahip olduklarını belirten Guy, ``Bu ilişkiler tarihe dayanıyor. Bugüne kadar da ilişkilerimiz oldukça iyi. İki ülke olarak ekonomik ve ticari olarak da ilişkilerimizi daha ileriye götürebilmek için çok büyük potansiyellere sahibiz. Onun için bu sıcak ilişkiler üzerine diğer ilişkileri de geliştirerek çok daha güzel yerlere ulaşacağımıza inanıyorum`` diye konuştu.
Paylaş