Bağımlılıkla mücadele, son yıllarda etkin bir şekilde devam ediyor. Alkol, sigara, uyuşturucu ve davranışsal bağımlılık olarak çeşitli alanlara ayrılırken bağımlılık sürecinde yardım almak büyük önem taşıyor. Çanakkale’de bağımlılıkla mücadele konusunda tüm kurumlar birlikte mücadele ederken Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Gazetemiz OLAY için konuştu.
Çanakkale genelinde bağımlılıkla mücadele etmeye devam etmek için Şubat ayında 30 hekimin göreve başlayacağını ve geçen yıl yüzde 17 sigara bıraktırma oranına eriştiklerini dile getiren Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk “Bağımlılıkta topyekun mücadele ediyoruz. Sigara, alkol, uyuşturucu ve davranışsal bağımlılık olmak üzere tüm bağımlılık yollarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Öncelikle sigara bağımlılığıyla ilgili tüm ilçelerimizde en uzak yerlerde dahi bedava randevulu ve randevusuz polikliniklerimizi açıyoruz. Şubat ayı içerisinde 30 hekimimiz daha bu eğitimi alacak. Sadece geçen yıl, 3 bine yakın poliklinik muayenesi yaptık. Yüzde 17 de sigara bıraktırma oranına eriştik. Sigarayla mücadelemiz devam ediyor. Kapalı alanlarda hem rutin hem ihbara yönelik cezalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Sigara bağımlılığının dışında son yıllarda uyuşturucu bağımlığını da çokça duyuyoruz. Bağımlılıkla mücadele etmek için tedavi sürecine değinen Baştürk “Alkol ve uyuşturucuyla ilgili mücadele sürecinde de hem metamfetamin hem diğer maddelerle ilgili Vali Bey Başkanlığında, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalışmalarımız devam etmekte. Ayaktan, hem üniversite hastanesi hem devlet hastanesi, hem İl Sağlık Müdürlüğümüz AMATEM hizmetini veriyor. Yani kişi veya ailesi böyle bir sıkıntı fark etti, bağımlıktan kurtulmak istedi, kendi isteği varsa kendi isteği, kendi isteği yoksa vasisi üzerinden biz takibe alıyoruz. Yatış gerekirse de ilgili mercilere yatırarak tedavi etmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bağımlığının başka bir türü olan davranışsal bağımlılığından da bahseden Baştürk “Davranışsal bağımlılıkta çok önemli. İnternet, yasadışı kumar, bahis bağımlılığıyla ilgili bizim çalışmalarımız var. Yine dördüncü bir birim olarak Yeşilay’ın da altında bulunan YEDAM üzerinden de başvurular alınıyor. Şu anda dünya ve ülke genelinde bağımlılık maalesef büyük bir sorun. Biz de onunla ilgili mücadelemize devam ediyoruz. Çanakkale hem geçiş güzergahı hem de turist çeken bir yer hem de yaz nedeniyle nüfus yoğunluğu artıyor. Biz sağlığa başvuru olursa, bizim bilgimiz olursa bir yakını, bir gören bize başvurursa elimizden gelen mücadeleyi saptıyoruz” dedi.
Bağımlılık konusunda yalnızca sağlık kurumlarının mücadelesi yeterli gelmeyebiliyor. Kamu kurumlarının, basın kurumlarının da bağımlılığa karşı dikkat çekerek mücadele etmesi gerekiyor. Son zamanlarda basında yer alan haberlerin bağımlılıktan kurtulmak isteyen bireyleri cesaretlendirdiğine yer veren Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk “Tabii bu yalnızca sağlığın yapacağı bir mücadele değil. Tüm kurumların, hatta basının da hep beraber mücadele etmesi gereken bir durum. Bizim yaptığımız çalışmalarda; internette ya da basınla bağımlılıkla ilgili bir haber çıktığında kendi bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin sayısı artıyor. Sigara bağımlılığıyla ilgili bir haber çıktığında sigarayı bırakma fikri yerleşiyor. Bu bile çok önemli. Bazen görmezden geliyoruz ama basınımızın desteği burada her zaman vardı ve bundan sonra da devam etmeli” sözlerini kullandı.
Sigaraya başlama oranının 18 yaşlarında yer alması, bağımlılıkla ilgili daha keskin mücadele edilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Bağımlılıkta mücadelede yapılacak birçok işin olduğunu belirten Baştürk “Sigaraya başlama oranı Türkiye’de 18 yaşlarda. Bu çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaşı, çok düşük bir yaş. Ülkemizde yaşı yetenler hatırlayacaktır, poliklinikte doktorun küllüğünün olduğu ya da uzun yolculuklarda sigara içildiğini hatırlarlar. Tabii ki şu an ona göre daha iyiyiz. Ama yine de yüzde 30’un üzerinde sigara bağımlığı var, alkol bağımlılığı var. Uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili her ne kadar mücadele etsek de ortam şartlarında sizler de fark ediyorsunuzdur, biz de başvuruları alıyoruz. Bununla ilgili biz 3 ayda bir Valilik Başkanlığında Bağımlılık Kurulu’nu topluyoruz. Tüm kurumların topyekûn mücadelesi var. Mücadele ne kadar etkili tartışılır ama yapacağımız çok iş var. Çünkü biz hala hasta alıyoruz demek ki buna ulaşılabiliyor” diye konuştu.
Bağımlılıkla mücadele konusunda, genç bireylere ve çocuklara verilen eğitimler büyük önem taşıyor. Verilen eğitimlerin merak uyandırmaması dışında aynı zamanda özendirmemesi de gerekiyor. Geçmişe göre eğitimlerin daha çok faydalı olduğunu belirten Baştürk “Bağımlılıkla mücadelenin önemi aslında çok önemli bir konu. Çünkü özendirmeden eğitim vermek lazım. Çünkü gençlerimiz, çocuklarımız bilgiye çok kolay ulaşabiliyor. Ve gerçekten çok meraklı bir nesil. Onlara uyuşturucudan, sigaradan ve alkolden uzak durulmasını anlatırken merak uyandırmamak lazım. O yüzden biz sadece bunu gerçekten bu işten eğitim almış belirli başlı kişilerle yapıyoruz. Çünkü kişinin internete yazıp ‘Aa bir deneyeyim’ dememesi lazım. Bizim de çok imtina ettiğimiz bir konu. Çünkü biz 20-25 yıl önce uyuşturucu kötü denip geçiliyordu. Şimdi daha mantıklı, özendirmeden, zararlarını anlatarak eğitim veriliyor” dedi.
Zaman geçtikçe eğitimlerin de günümüze de uyum sağlaması gerekiyor. Gelecek nesillere daha çok hitap eden içeriklerin daha çok fayda sağlayacağını söyleyen Baştürk “Belki de şunu yapmak lazım, trend bu. Uyuşturucu, sigara ve alkolden başarılı kişileri, sporcuları, sanatçıları örnek göstererek rol model oluşturmak daha mantıklı artık. Onların üzerinden yürümeye çalışıyoruz. Biz okullarda da bütün ilçelerimizde eğitim verdik, bu yıl da artarak devam edecek” ifadelerine yer verdi.
(ESRA GÜLLER)