havadurum

Azem Ülkü; “Çanakkale Türkiye’ye örnek oluyor”

Çanakkale Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, Çanakkale`nin duyarlılığının Türkiye`ye örnek olduğunu söyledi. Ülkü, 3-9 Kasım arasında gerçekleştirilen “Organ Nakli Haftası” etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Devlet Hastanesi`nde halkı bilgilendirme amacıyla stant kurduklarını belirtti.

626
Çanakkale`nin nüfusu ve organ bağışı sayısı göz önüne alındığında Türkiye ortalamasının üzerinde bir çalışma tempolarının olduğunu ifade eden Ülkü; kentin, organ bağışı ve nakli konusundaki başarılı çalışmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından da fark edildiğini dile getirerek; “Türkiye`nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen toplantılarda, Çanakkale’den övgüyle bahsediliyor” dedi.
 
Ülkü, 3-9 Kasım arasında gerçekleştirilen “Organ Nakli Haftası” etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Devlet Hastanesi`nde halkı bilgilendirme amacıyla stant kurduklarını belirtti. Kentteki organ bağışları konusundaki duyarlılığın Türkiye`nin pek çok ilinde örnek olarak gösterildiğini ifade eden Ülkü; “Çanakkale`de ilk beyin ölümü tanısı 26 Ağustos 2004`te konuldu. Ailenin bağış yapması ile de nakil için organ alımı ameliyatı ilk kez 27 Ağustos 2004`te gerçekleşti. 2004`ten günümüze kadar gelen yaklaşık 8 yıllık süreçte 89 beyin ölümü gerçekleşti ve bu vakalardan 34`ünde organ bağışı söz konusu oldu. Bu rakam Türkiye genelinde oldukça yüksek” dedi.
 
Çanakkale`nin nüfusu ve organ bağışı sayısı göz önüne alındığında Türkiye ortalamasının üzerinde bir çalışma tempolarının olduğunu dile getiren Ülkü, şöyle devam etti: “Ancak son üç yılki veriler çalışma tempomuzun oldukça anlamlı bir biçimde arttığını, yapılması gerekenlerin yapıldığını gösteriyor. Organ bağışı eğitimleri, halkımızın çeşitli kesimlerine, sağlık personelimize yönelik olarak ve planlı bir biçimde yapılıyor. Başhekimliklerimizin planlamasıyla sağlık personelimize, sağlık müdürlüğümüzün eğitim şubesi koordinatörlüğünde de yerel televizyonlar, radyolar ve basın aracılığı ile ya da toplum merkezlerinde halkımıza yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Yine ilçe hastanelerimizden Biga Devlet Hastanesi`nde de benzer çalışmalar yürütülüyor. Tüm hastanelerimizde `Organ Bağışı Birimi` var.”
 
Kentin, organ bağışı ve nakli konusundaki başarılı çalışmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından da fark edildiğini ifade eden Azem Ülkü, sağlık alanındaki Türkiye`nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen pek çok toplantıda, Çanakkale adının övgüyle geçtiğini kaydetti.
Paylaş