Ayvacık'ta Jeotermal Santral!

2056

 Ayvacık’ta, 125 hektarlık alan içerisinde Yerka Elektrik Üretim A.Ş.  tarafından JES, kurulacak.  Kurulacak sahanın 2 km’lik etki alanı içerisinde (Milli Parklar, tabiat parkları, tabiat koruma parkları, özel çevre koruma alanları ve sit alanları)’nın da bulunduğu belirtildi. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü remi sitesinden ‘ÇED sürecinin başlatıldığı’ ilanı duyuruldu. Planlanan proje kapsamında şirketin dört adet jeotermal kaynak üretim kuyusu, bir adet gözlem kuyusu ve üç adet reenjeksiyon kuyusu olmak üzere toplam sekiz adet kuyu açacağı, üretim kuyularından alınan jeotermal akışkandan elektrik üretilmesi amacıyla 972 bin 33 hektarlık ruhsat sahasının 25 hektarlık kısmına 11 MW’lık bir jeotermal enerji santrali kurulacağı ifade edildi.  “Bölge tarım alanı vasfına sahip”

JES kurulacak alan, 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına göre Tarım Alanı vasfına sahip olduğu ifade edilirken, faaliyet sahasının 2 kilometrelik etki alanı içerisinde (Milli Parklar, tabiat parkları, tabiat koruma parkları, özel çevre koruma alanları ve sit alanları) bulunduğu belirtiliyor. 
 
“Proje alanından katı ve sıvı atıklar çıkacak”
Proje kapsamında ortaya çıkacak atıklar, sıvı atık, katı atık, ambalaj atığı, tehlikesiz atık, tehlikeli atık, tıbbi atık, atık piller olarak sıralanıyor. Kapalı çevrim çalışacak sistemde kullanılacak jeotermal akışkan ve çalışma akışkanı ayrı iletim hatlarından geçirilecek ve hiçbir şekilde birbirine karıştırılmayacak. Kuyuların derinliği 2500 metre, kuyu basınçları 2-4 bar, taban sıcaklığı ise 135-150 derece olduğu belirtiliyor. 

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi sitesi duyurdu”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü remi sitesinden yapılan ilan duyurusunda ÇED sürecinin başlatıldığı; “Çanakkale İli Ayvacık, İlçesi Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, Acıdere Mevkii, , 25 hektar santral sahası mevkiindeki Yerka Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (11 MWe kapasiteli) projesi ile ilgili olarak ÇANAKKALE Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği`nin 17’inci maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ilanı ile duyuruldu.
(Eren Aşnaz)
Paylaş