havadurum

Ayvacık, depremin ardından turizm ile canlanacak!..

433

 2017 yılı Şubat ayından itibaren yaşanan depremlerle zarar gören bölgeyi, Ayvacık Belediyesi yeni projeler ile tekrar ayağa kaldırmaya hazırlanıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanan Assos’tan sonra, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ile bölgede yaşanan son durumlar hakkında bilgiler aldık. Çanakkale OLAY Gazetesi’nin sorularını cevaplayan Başkan Şahin, ilk etapta depremde zarar gören evlerin yapımı ile ilgili çalışmaları aktardı. Bu yıl içerisinde depremden zarar gören evlerin yapımına başlanacağını söyleyen Şahin, “Depremden sonraki artçı sarsıntılar, ilk etaptaki gibi olmadı, sürece alıştık. İnsanlar tedbirini aldı konteynırlar kuruldu. Burada yaşanlar da buna riayet ediyorlar, eski evlere girmiyorlar. Şu an konuşulan konu ise, halkımız soruyor ‘Evlerimizin yapımına ne zaman başlanacak?’ diye. Başbakanımız buraya geldiğinde bize şunu söyledi, 2017 yılında biz sizin evlerinizi vereceğiz. Yani böyle bir çalışma var. 2017 yılında bu evler bitecek. Toplamda kesin sayı veremem. Çünkü olay bizim dışımızda seyrediyor. Ama mağdur olan bin aile var bunu söyleyebilirim. Kaçı yapılır bilemem. Bazı köylerde yeni yerleşim birimi yapılacak. Diğer yerlerde tamirat yapılacak. Yeni yerler yapılması daha önemli. Eski bir şehir altyapısıyla uğraşıp, yaşan insanları suyla kanalizasyonu devam ettirmek çok zor. İstediğinizi bulamıyorsunuz, yapamıyorsunuz ve uyumla yenileyip gidiyorsunuz. Ama yeni bir şeyi sıfırdan yapmak çok daha güzel ve böyle bir fırsat geçmişken ortaya çok güzel şeyler çıkabilir. Yeşilyurt, Adatepe, Kayalar köyü var mesela. Bunlarda mevcut işleri yenileyerek yaptık.  Ama depremden etkilenen köylerimizi sıfırdan yaparsak daha güzel olacak. Bakın mevcut köylerdeki nüfus artışlarından dolayı oradaki kanalizasyon sitemleri çöktü. Görünenin yanı sıra görünmeyen bir sorun da var. Kanalizasyon sokaklardan akmaya başladı. Çökmemesi mümkün değil. Turizmle birlikte köylere yemek yağı girdi. Kazdağları’ndan gelen sular kireçli. Kireç yıllarca kapamış boruları, yemek yağı girince de borular kapandı. Bunları da görmek lazım. Çoğu belediyeci söylemez bu işleri. Ama ben söylüyorum. Evlerin 2017 yılında bitmesi zor görünüyor. Ama başbakanımız istekte bulundu. En azından başlangıcı görse insanlarımız rahatlar. Sabrederler. Ama bir an önce çalışmalara başlamamız lazım” dedi. 

 
Depremden zarar gören köyler turizm merkezine dönüşecek!
Ayvacık depremleri sonrasında zarar gören Yukarıköy ve Gülpınar köylerinde bir turizm destinasyonu yaratmayı hedeflediğini söyleyen Başkan Şahin, “Hep arzum şu oldu. Orada yaşayanlar beni duysunlar istiyorum, o köyler yeni bir köy olarak yapılmalı. Yukarıköy’de bulunan eski köy kalmalı, yanına yeni bir köy yapılmalı. Duyduğum kadarıyla kaymakam bey açıklama yaptı, 150 dönümlük bir araziyi köyün yerleşim biçimi olarak değerlendireceklermiş. Yeni bir köy olacak oralarda. Örnek köyler var, mesela Şirince. Giriyorsunuz turizme yatkın bir köy olarak görüyorsunuz. Bu köylerin kültürel faaliyetleri hayvancılıkları çok fazla. Biz de böyle bir çalışma düşünüyoruz. Bütün bu köylere turlar geldiği zaman o evleri dolaşsın istiyoruz. Umarım öyle olacak, ev sahibi mesela ne yaptı tarhana, kuskus yaptı. Oraya gelen kişi bunu yerinde görecek ve satın almak isteyecek. Önemli bir turizm merkezi olur. Bu köylerimiz böylelikle bir turizm merkezi haline gelebilir. Yukarıköy, Tuzla, Kaşkaya köyü var, Çankalı var. Bunlar böyle bir güzergah içinde olabilir. Gülpınar ve Babakale son durak noktası olur. Kötü olaylardan iyi bir şeyler çıkabilir. Ve vatandaş da bu toprakları terk etmez. Vatandaşların bu davranışlarının da karşılığını mutlaka vermeliyiz. Yani bu toprakları terk etmeyen, kültürü yaşatan insanların burada bir beklentisi olacaktır. Buna cevap vermemiz lazım. Deprem bölgesini bir turizm aksı olarak değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
 
“13 yıldır uğraşıyoruz, sonuca geldik!”
Ayrıca Çanakkale hudutlarında Körfez`e bakan tek yasal iskele olacak proje hakkında konuşan Başkan Şahin, bölge halkının katılımı ile turizme açılmanın önemli olduğunu dile getirdi. Ayvacık İskele projesini 2004 yılından bu yana sürdürdüğünü söyleyen Şahin, “Biz hep bunu söyledik, halkla birlikte yapalım dedik.  Ulaşım limanını da bundan yapmak istedik. Bakın 2004 yılında başladık çalışmalara, şuan 2017 yılındayız. Kaç yıl oldu 13 yıldır bunlarla uğraşıyoruz. Biz iskelemize devam ediyoruz. 13 yıldır yılmadan devam ediyoruz. Orda da inşaat aşamasına geldik. Yine başbakanımız bize kendi imkanlarımızla yapmamızı söyledi. Ben de imkanlarımı zorladım, kendimiz yapacağız dedim. Benim için bu çok önemli. Halkım bana şunu dedi, biz 13 yıldır vilayet vilayet dolaştık. ÇED alabilmek için. Burada partiler üstü bir hareket oldu dedi. Biz böyle çalışırken, birden başka yerde bir iskele açılıyor. Şu anda Küçükkuyu. Akçay, Altınoluk ve Babakale’de iskele açılmış, açılmamış bizi ilgilendirmiyor. Biz İskele çalışmalarımızı yapıyoruz. Yapım süresi bir buçuk yıl sürecek. Seçim öncesi iskele bitecek diyebilirim. Bu iskeleye turist gemileri yanaşacak. Turist gemilerinden inen turistler ise Assos için gelecek. Apollon için Troia için gelecek. Şu anda yapılan iskeleler günlük ticari kazançlar için yapılıyor. Bakınız deprem oldu tırlar geldi, konteynırlar taşınırken caddeler kitlendi. Gemiyle gelse daha iyi olmaz mıydı? Daha çabuk sevk edilirdi eşyalar. Ayrıca şunu düşünüyoruz, Edremit körfezini dolaşmadan Ayvacık’tan Ayvalığa geçilecek. İskeleyi halk özledi ve artık sıkıldı. Önemli olan halka hizmet. Biz İskelemizi yapacağız. Bu istikrar için, üç dönemin devamlılığı için bu projeler devam edecek” dedi. 
 
Yenilenebilir enerji turizmde yeni hedef!
Ayvacık Belediyesi’nin yeni dönemde yenilenebilir enerjiye ağırlık vereceğini söyleyen Başkan Şahin, bu projelerin turizm adına önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. 2017 yılının Ayvacık’ta gelişme yılı olduğunu belirten Başkan Şahin, yeni projeler hakkında yaptığı açıklamada ise; “Ayvacık halkının bir avantajı var. Bizde siyasi devamlılığı üç dönem sağladılar. 2004’te başlayan projelerimiz hala bitmedi. İki proje var bunların arasında. Bir tanesi katı atık tesisimiz. 2017 yılı itibariyle bu yıl inşaatına başlar hale geldik. Avrupa kriterlerini alan Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, çeşitli parametreleri bulunuyor. O parametreleri sağlamak için üç yılınız gidiyor. Sonra yeni parametreler geliyor, yeniden yıllarınız gidiyor. Yani teknoloji o kadar çabuk değişiyor ki yetişemiyoruz. İşlerimiz hep zaman alıyor kağıda işleniyor. Öyle bir noktaya geldi ki, 2017’de şu anda inşaata başlar hale gelebildik. Yeni proje yapmıyoruz, mevcutları bitirelim dedik. Ama bölgemiz için yeni projelerde su ve enerji diyorum. Su ve enerjinin sağlanması ve dağıtımı ile ilgili projeler düşünüyorum. Bu iki konu Ayvacık gelirini sağlayabilir ve arttırabilir. Bu konuda çalışmalarımız hemen hemen sonuçlandı. Yenilenebilir enerji dallarını burada yaratıyoruz” diye konuştu. 
 
“Halıcılık buranın gelir kaynağı olmuştur”
Ayvacık Belediyesi’nde yıllardır devam eden halı dokumacılığı sanatı hakkında da konuşan Başkan Şahin; “Mesela halıcılıkla uğraşan insanlarımız var burada. Sadece halıcılık demeyelim, bu halıcılıkta kullanılan bir ip var. El sanatlarıyla ilgili üniversitede tez yapan gençlere de söylüyorum. Burada koyun yılda iki defa kırpılıyor. Ama Anadolu’da ve doğuda bir kırkım yapılıyor. Şimdi iki kırkımın ilk kırkımı yağlı büyür. Ve boyayı emer pırıl pırıl olur. Köylü bunu bilir. O yünü alır evinde ip haline getirir. Makineyi koymadan elyaf aktırtmadan evde ip yapar. Bu da bir sanattır. Bu insanlar deniz seviyesinden Kazdağları’nın tepesine kadar bu sarma kontür tekniğini bilir. Biliyorsunuz bizim deniz kenarlarındaki halkımıza Yörük, Kazdağları’nda oturanlar ise Türkmen kökenlidir. Halıcılık buranın gelir kaynağı olmuştur. Bu insanları buralardan kaçırırsak bir kültürde gider” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş