"Ayvacık, çöpte zirve yapacak..."
Ayvacık`ta "Enerji Üretim Alanı" amaçlı kurulmak istenen `Biyokütle Termik Santrali` için İmar Planı değişikliği İl Genel Meclisi karara ile onaylandı. Kararla ilgili Çanakkale İl Özel İdare İ;mar ve Kebtsel İyileştirme Müdürlüğü`nden yapılan duyuruda; "Çanakkale İli, Ayvacık ilçesi, Bilaller Köyü sınırları dâhilinde yer alan ormanlık sahada İl Genel Meclisi`nin 05.02.2017 tarih ve 17 sayılı kararı ile onaylanmış "Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesis Alanı" amaçlı 1/5.000 ölçekli nazım ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının bir kısmında, entegre katı atık yönetimi kapsamında elektrik enerjisi üretim tesisi kurulması amacıyla hazırlanan "Enerji Üretim Alanı" amaçlı 1/5.000 ölçekli nazım ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar plan tadilatları, 5302 sayılı İl özel idaresi Kanunu`nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi`nin 21.05.2021 tarih ve 64 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Onaylanan imar planı tadilatları, 25.05.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile il Özel idaresi internet sayfasında ve imar ve Kentsel iyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında askıya çıkarılmıştır" denildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafında konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, proje ile çok sayıda belediyenin atıklarını Ayvacık`ta bertaraf edileceği, biyokütle dışında fosil yakıtlar da kullanılabileceği Türkiye`ini çöplerin hedef ülkesi olduğu ve Ayvacık`ında bunun merkezi olacağı... gibi sebeplerle itiraz dilekçeleri sunuldu.
"Türkiye çöplerin hedef ülkesi"
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği`nden yapılan açıklamada; "1. Ayvacık`a biyokütle termik santrali kurulmak isteniyor. 2. Yakıt olarak fosil yakıtlar değil biyokütle denen ev, sanayi ve tarım atıkları kullanılacak. 3. Bu yalnız Ayvacık`ın değil, çok sayıda belediyenin atıklarını bertaraf etmek için kullanılacak bir tesis. Yani Türkçesi, Ayvacık dışından da çöpler Ayvacık`a gelecek. 4. Termik santral için bölgenin biyokütlesi yetersiz kalırsa başka kaynaklar da kullanılacak. 5. Örneğin hibrid bir santral olabilir. Yani biyokütle dışında fosil yakıtlar da kullanılabilir. 6. Bölge dışından hatta yurtdışından atık ithal edilebilir. Ediliyor zaten. 7. 192 ülkenin imzalayıp yürürlüğe koyduğu, ancak Türkiye dahil 6 ülkenin imzalamadığı "Paris İklim Sözleşmesi" var olan bu tür tesislerin kapatılmasını programa koydu. Bir çoğu kapatıldı. Çöplerini gönderecek yer arıyorlardı. Türkiye çöplerin hedef ülkesi. Ayvacık zirve yapacak. Atmosferi kirletme, ısıtma, bozma zirvesi. Toprak ve su da zehirlenecek. Bu projenin imar planları askıya çıktı. Planlara itiraz ediyoruz" denildi.
"Bu denli büyük bir yanlış önlenmeli"
Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği`ne sunulan itiraz dilekçesinde; "Çanakkale, Ayvacık, Bilaller köyü sınırları içindeki 1/5000 ölçekli NİP ve 1/1000 ölçekli UIP tadil edilerek "Enerji Üretim Alanı" yapılmasına olanak sağlar hale getirilmek istenmektedir. Katı atıkların elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan üretim tesisleri termik santrallerdir. Yakıt olarak evsel, sanayi ve tarım kökenli biyo kütleler yakılarak enerji elde edilir. 1. Biyokütle kaynak temini mevsimsel dalgalanmalar içerir. Enerji üretiminin arz ve talep dengesi gözetildiğinde kaynak teminindeki dalgalanmalar bölge hatta ülke dışından atık ithalini gerektirebilecektir. Ülkemiz gelişmiş ülkelerin çöplüğüne dönmüştür. Ne ülkemizin doğası bu katliama, ne bu halkımız bu aşağılanmaya layık değildir. 2. Dünyadaki 192 ülkenin küresel ısınma ve iklim değişikliklerini önlemek üzere imzalayarak yürürlüğe koyduğu Paris İklim Sözleşmesine imza atmayan, doğanın korunması ile ilgili olarak uygar dünyanın dışına düşen 6 ülkeden biri -ne yazık ki- Türkiye`dir. Buna rağmen ülkemizin iç hukukunda da doğayı, çevreyi gözeten türlü mevzuat hükümleri ve bilimsel ilkeler mevcuttur. Söz konusu olan ve olanak sağlayacağı termik santral teknolojisi dünyanın vazgeçtiği, bizim ise yeni kurmaya kalkıştığımız yanlış bir enerji kaynağıdır. Bu denli büyük bir yanlışın önlenmesi için kurumunuzun bilimsel, yasal ve siyasal sorumlulukları vardır. Bunlardan hareketle söz konusu planın uygulanmaya konmaması, reddedilmesini bilgilerinize sunarım" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)