havadurum

Aynalı Çarşı, özel ürünlerle 100’üncü yıla hazır

Çanakkale Savaşlarının bu yıl 100`üncü yıldönümü kutlanacak. Her yıl Çanakkale`de çeşitli etkinliklerle kutlanan 18 Mart Deniz Zaferi törenleri, yurtiçi ve yurtdışından katılan misafirlerle kent esnafına da katkı sağlıyor. Bu yıl 100`üncü yıldönümü kutlanacak olması, Çanakkale`deki esnafın beklentilerini yükseltmiş durumda. Ancak Aynalı Çarşı`da bulunan esnaflar, bu yılın daha şimdiden beklentilerinin çok altında kaldığını belirttiler.

1475
Çanakkale, bu yıl Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yıldönümü etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Yurtiçinden ve yurtdışından bir çok insanın katılacağı törenlere, Çanakkale esnafı da 100`üncü yıla özel ürünlerle hazırlık yapıyor. Aynalı Çarşı`da bulunan esnaflar bu hazırlık sürecinin en başını oluşturuyor. Çanakkale OLAY Gazetesi olarak görüştüğümüz Aynalı Çarşı esnafı bu yıl kötü bir sezon geçirdiklerini belirterek, umutlarını 18 Mart ve sonrasında yapılacak törenlere bağladıklarını söylediler.
 
Barış Gezer: Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yıldönümüne özel hazırladığımız ürünlerimiz var. 100`üncü yıl işlemeli havlularımız, tablolarımız var. Bu sezon pek iş yapamadık. Türkiye`nin diğer şehirlerinden gelen insanlar, daha önce de genelde Çanakkale`ye gelmiş oldukları için, sonraki ziyaretlerinde Aynalı Çarşı`dan pek bir şey alma ihtiyacı duymuyorlar. Sadece gelip gezilecek yerleri geziyorlar. Çanakkale savaşlarının 100`üncü yılı olmasına rağmen şuan pek iş yok. 18 Mart ve sonrasından biraz umutluyuz. Bu yıl 100`üncü yıldönümü olduğu için yabancı misafirlerin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Eğer beklediğimiz gibi olursa bu işlerimizde etkileyecektir.
 
 
Didem Yasan: Bu yıl 100`üncü yıldönümü etkinliklerinin güzel geçeceğinden umutluyduk. Bunun da işlerimize olumlu yansıyacağını düşünüyorduk. Biz de bu yıla özel ürünler hazırladık. Ama şuan Çanakkale`ye baktığımızda 100`üncü yıla özel pek bir çalışma göremiyoruz. Bu yıl için iyi bir tanıtım yapılmadığını düşünüyorum. Zaten Aynalı Çarşı esnafı olarak iyi bir sezon geçirmedik. Bu sezon da, 18 Mart etkinliklerine az kalmasına rağmen henüz pek iş yok. Bu yılın önemi iyi anlatılamadığı için hem Çanakkale halkı için hem de esnaf için “ Hüzün yılı” diyebiliriz.
 
Neslihan Ar- Kapalı Çarşı Başkanı: Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yıldönümü olmasına rağmen kentte bunu dair pek bir çalışma göremiyoruz. Yapılan etkinliklerden de haberimiz yok. Bu yıla özel yeni ürünlerimizi 18 Mart`ta satışa sunacağız. Aynalı Çarşı esnafı olarak bu sezon pek iş yapamadık. Soma ve Ermenek gibi yaşanan toplumsal acı olaylar, tüm toplumu etkilediği gibi Aynalı Çarşı`da da etkisini gösterdi. Kötü hava koşullarından dolayı da esnaf pek iş yapamadı. Geçen yıl Cumhuriyet etkinlikleri kapsamında, Türkiye`nin çeşitli yerlerinden Çanakkale`ye turlar düzenlenirdi. Bu zamanlarda işlerimiz iyi gidiyordu. Bu yıl bu turlarda pek yapılmadı. Esnafın iş yapamamasının en önemli sebebi Türkiye`de ekonominin kötü gitmesidir. Her şeye zam geldi. Doların bu gün geldiği noktayı görüyoruz. Türk lirası iyice değer kaybetti. Belirli malzemelerimizi dolar üzerinden aldığımız için bu da bize olumsuz yansıdı. Bu ay ben de dahil esnaf arkadaşların bir çoğu kirasını ödeyemedi. 18 Mart ve sonrasından biraz umutluyuz.
Paylaş