Aynalı Çarşı esnafı da harekete geçti

ÇTSO’nun çarşı caddesi projesi aynalı çarşı esnafını da hare-
kete geçirdi. ÇTSO’nun çarşıya hareketlilik kazandırma noktasında geliştirdiği Çarşı Projesi ile gündeme gelen alışverişi hareketlendirme yaklaşımı Çanakkale’nin tarihi çarşısı Aynalı Çarşı esnafını da heyecanlandırdı. Aynalı Çarşı esnafı Çanakkale’de alışverişin sadece Çarşı Caddesi’nden ibaret olmadığını belirterek, Aynalı Çarşı’nın Çarşı Caddesi’nin devamı olduğunu ve geliştirilecekse ortak bir proje geliştirilmesini beklediklerini ifade etti.

1005
Aynalı Çarşı esnafı Çanakkale’de alışverişin sadece Çarşı Caddesi’nden ibaret olmadığını belirterek, Aynalı Çarşı’nın Çarşı Caddesi’nin devamı olduğunu ve geliştirilecekse ortak bir proje geliştirilmesini beklediklerini ifade etti. Aynalı Çarşı’da bulunan esnafların görüşleri şu şekilde:
 
 
Muhterem Çapkan
“Ben 40 senedir Aynalı Çarşı’da esnafım. Çarşı son yıllarda hediyelik eşya üzerine yoğunlaştı. Eskiden daha otantik bir havası vardı, daha hareketli bir noktaydı. Şu anki hali daha soğuk. Şekil, konsept, piyasa kısaca her şey değişti. Eskiden ne ararsan vardı. Bir vatandaş bir şey eksik olunca Aynalı Çarşı’nın yolunu tutardı. 1970’lerden sonra birkaç kez değişime uğradı. Bir viraneydi, o görünümünden kurtuldu, üstü kapalı oldu. Aynalı Çarşı’da daha çok amatör ruhlu insanların yer alması nedeniyle zamanla amatör işyerleri noktası gibi bir algı oturdu. Gelenler amatör esnaf ve iş bilmiyor. Kira düşük diye geliyorlar ve bir arayış içindeler. Düşünmeden iş açıyorlar ve kısa sürede kapatıyorlar. Seramik imalat yeri gibi oldu. Eskiden özgün bir havası vardı, eski esnaflar da kapatıp gitti. 3 tane baharatçı vardı, artık yoklar. Çarşı için proje geliştirildiğini okuyoruz. Ama bana pek mantıklı gelmiyor. Çarşıda binaların boyları aynı değil, üçüncü kattaki adam ne yapacak bez mi seyredecek? Buranın da üstü kapatılabilir, ama çok gerekli mi, tartışılır. Önemli olan stili olması. Kapatsan da gelmeyecek olan gelmez. Aynalı Çarşı’nın kapısı yenilendi. Ama bir ucunu yapmak yeterli değil, dokuya uygun yapıldığını düşünmüyorum. Gelişigüzel oldu. Aynalı Çarşıya kapsamlı bir proje şart.”
 
 
Ayşen Kocaeren
“Genel olarak değişim sinerji yaratır. Biz de Aynalı Çarşı esnafı olarak proje bekliyoruz. Dükkanlar ardı ardına açılıp kapanıyor, yazık. Burayı değiştirip müşteriyi çekecek daha cazip bir hale getirmek mümkün. Nasıl bir proje olacağı konusunda aklımda bir şey yok. Ama gıda yerleri artabilir. Meydan bomboş, meydan değerlendirilebilir.”
 
 
Arzu Sarıoğlu
“Alışveriş sadece Çarşı Caddesinden ibaret mi? Çarşı için proje yapılıyor, ama Aynalı Çarşının da çarşının bir devamı olduğu göz ardı ediliyor. Bence birlikte bir proje geliştirmek daha faydalı olur. Çarşı için nasıl beklenti varsa, burası için de var. Aynalı Çarşıdaki kapalı dükkanlar bir an önce sahiplendirilmeli ve buraya hareket kazandırılmalı. Çok farklı projeler geliştirilebilir. Aynalı Çarşı’dan çıkan diğer yoldan gidiyor, bu alana çıkış sağlanırsa belki bir kapı yapılırsa burası da uğrak yeri olur. Aynalı Çarşı Çanakkale’nin yüzü deniyor, ama projede arka plana itiliyor. Projeler geliştirilirken araştırma yapılmalı, fikir alışverişinde bulunulmalı, esnafa ve vatandaşlara görüşleri sorulmalı.”
Paylaş