Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ Resmi Gazete’de Yayınlandı

Avukatlar için yeni yılın müjdesi, 2023 yılında geçerli olacak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki, avukatlar ne kadar ücret alacak? Hangi davalar için ne kadar avukatlık ücreti ödenecek? İşte detaylar…

1141

Avukatlar için yeni yılın müjdesi geldi. 2023 yılında geçerli olacak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, yeni tarifeye göre avukatlar ne kadar ücret alacak? Hangi davalar için ne kadar avukatlık ücreti ödenecek? İşte detaylar…

Yeni Tarife Eylül Ayında Yürürlüğe Girdi

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 21 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, avukatların alacağı en az ücretler belirlenmiş oldu. Genellikle Kasım ayında yayımlanan tarife, bu yıl ilk kez Eylül ayında yürürlüğe girdi.

Avukatlık Ücretleri Neredeyse İki Katına Çıktı

Yeni tarifeye göre, avukatların alacağı ücretler neredeyse iki katına çıkarıldı. Örneğin; asliye mahkemelerinde görülen davalar için 2022 yılında 5 bin 100 TL olan avukatlık ücreti, 2023 yılında 9 bin 200 TL’ye yükseltildi. Aynı şekilde, anonim şirketlere verilecek aylık danışmanlık ücreti de 4 bin 255 TL’den 8 bin 300 TL’ye çıkarıldı. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar için ise avukatlık ücreti 17 bin 400 TL olarak belirlendi.

Avukatlık Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde maktu ücret ve nispi ücret olmak üzere iki tür ücret tanımlanmıştır. Maktu ücret, davanın konusunun para ile ölçülebilen bir değer olmadığı durumlarda ödenmesi gereken ücrettir. Nispi ücret ise, davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilmesi durumunda, dava konusu değere göre hesaplanan ücrettir. Avukatlık ücretinin belirlenmesinde, avukatın emeği, çabası, işin önemi, niteliği ve davanın süresi göz önünde tutulur.

Avukatlık Ücretinin Aidiyeti ve Sınırları

Yargı yerlerince avukata ait olmak üzere karşı tarafa yükletilecek avukatlık ücreti, bu Tarifede yazılı miktardan az ve üç katından çok olamaz. Taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılması halinde ise, bu Tarife hükümleri ile belirlenen asgari değerin altında bir ücrete hükmedilemez.

Damla Yeltekin

Paylaş