havadurum

Avukatlardan tepki

343
1 Nisan günü Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, boşandığı erkek Dr. Niyazi Akay tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Sağlık meslek örgütleri, kadın örgütleri ve kamuoyunun büyük tepki göstermesi üzerine Akay, 6 Nisan Perşembe günü 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. 10 Nisan Pazartesi günü ise şüpheli mahkeme tarafından adli kontrol tedbiri alınmadan tahliye edilmesine tepki gösteren Dr. Güneş`in avukatları açıklamada bulundu. Avukatlar tarafından gazetemiz Çanakkale OLAY`a yapılan açıklamada, "Görülmemiş bir hızla, yarım sayfalık, eksik incelemeye dayanan, üstelik müvekkilin ifadesini de doğru barındırmayan bir iddianame düzenlenmiştir" denildi.
 
"96 sayfalık günlük dikkate alınmadı"
7 Nisan Cuma günü Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına avukatlar Güneş`in gün gün tutmuş olduğu 96 sayfalık günlük fotokopisini dosyaya birlikte sundu. Avukatların tutuklamanın ardından sunulan dosyalara rağmen eksik iddianame düzenlenmesine tepki göstererek, "Sanık hakkında 06/04/2023 tarihinde verilen tutuklama kararından yalnızca 1 gün sonra, tarafımızca dosyaya 96 sayfalık delillerin sunulduğu gün olan 07 Nisan 2023 tarihinde, görülmemiş bir hızla, yarım sayfalık, eksik incelemeye dayanan, üstelik müvekkilin ifadesini de doğru barındırmayan bir iddianame düzenlenmiştir" açıklamasında bulundu.
 
"Müvekkilin ifadeleri üstünkörü şekilde incelenerek iddianameye yansıtılmıştır"
İddianame düzenlenirken görgü tanıklarının tespiti ve beyanının alınması beklenmediğine dikkat çeken avukatlar, "Olay yeri görüntüleri ile ilgili yapılacak bilirkişi incelemesi beklenmemiştir. Müvekkilin ifadeleri aceleyle ve belli ki üstünkörü şekilde incelenerek iddianameye yansıtılmıştır. Ceza Muhakemesi Kanunu`nun emredici hükümlerine aykırı şekilde düzenlenen iddianame maalesef mahkemece kabul edilmiş" denildi.
 
Haftalar süren süreç birkaç güne sığdırıldı
Güneş`e bıçakla saldıran Akay`ın iddianamenin hazırlandığı gün hiçbir adli kontrol tedbiri dahi alınmadan tahliye edilmesinin dikkat çekici olduğu kaydedilen açıklamada, "Normal koşullarda savcılığa yapılan bir şikayetin, müracaat bürosundan hazırlık bürosuna geçişi, ya da iddianamenin düzenlenmesi bile haftalar alırken, bu hızla sürecin işletilerek sanığın serbest bırakılması bizim açımızdan dikkat çekici ve düşündürücüdür" ifadelerine yer verildi.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş