Avukatlar Günü’nde yeni Anayasa mesajı

Yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de 5 Nisan Avukatlar Günü kutlandı.

415
 
Avukatlar Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Avukatların bir araya geldiği tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu tarafından sunulan çelengin ardından, avukatlar 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.  İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören sona erdi. Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Belediye Başkan Vekili Avukat Muharrem Erkek, Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, İl Müftüsü İbrahim Öcüt ve avukatlar katıldı.
 
 
Avukatlar Kokteylde bir araya geldi
Avukatlar günü kutlamaları kokteyl ile devam etti. Burada konuşma yapan Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, Türkiye de iyi gitmeyen işlerin başında adalet hizmeti geldiğini belirterek; ““Yargı eliyle insan özgürlüğünü kısıtlayan en etkili-caydırıcı ve evrensel ceza hapis cezasıdır. Hapis cezası dışında İnsan özgürlüğünü kısıtlayan en ağır ceza geçici olan tutuklamadır. Kanunlarımızda tutuklama kural değil istisnaidir. Ancak ülkemizde uygulamada bu tam tersine kural haline dönüşmüştür” dedi.
 
Ömercioğlu şunları söyledi; “İhtisas Mahkemesi niteliği taşımayan, adil yargılama kurallarına aykırı, silahların eşitliği ilkelerinin tanınmadığı, katalog suçlar vasfındaki davalara bakan Özel Yetkili Mahkemeler; hukuk devletlerinde normal zamanların mahkemeleri değildir. Bu husustaki çekinceleri meslektaşımız olan bakanımız Sn Cemil Çiçek de dile getirmiştir. İvedilikle bu mahkemeler kaldırılmalıdır. Hem hukuk eğitiminin, hem de avukatlık ve hâkimlik stajının yeniden yapılandırılması gerekir. Bize göre öncelikle belli bir hayat tecrübesinin hukukçu kesiminde olması gerektiği düşüncesi ile, ABD`de olduğu gibi 2. Fakülte olması, okul bittikten sonra ise bir başlangıçta, bir de sonda olmak üzere 2 sınav ve belli bir staj döneminde avukat-hâkim stajyerlerinin bir arada stajı gerçekleştirmeleri, hatta mesleğe hak kazandıktan sonra avukat-hâkim-savcı yardımcılıkları ihdas edilmesi ile kalitenin üste alınacağı kanaatindeyiz. Şu anda ülkemizde sivil yeni anayasa yapılma çabası mevcuttur. TC’nin kuruluşuna esas olan ilk üç maddenin anlamını bulan paradigmanın göz önüne alınarak yeni anayasamızın inşa edilmesi en uygun yenilenmedir. Yeni anayasa Faydacı/çerçeve Anayasa anlayışına uygun olmalı, ülke ve dünya koşullarına uyarlanabilecek şekli/usulü ve kısa bir anayasa olması gerekmektedir. Yeni Yapılacak Anayasa da, Kuvvetler ayrılığı ilkesinin korunması amacı ile Yargının tam bağımsızlığı sağlanmalı, HSYK’dan Adalet Bakanı ve müsteşar çıkarılmalıdır. Yargılama faaliyetlerinde Sav-Savunma ve Yargı bir bütündür, hep beraber yargının kurucu unsurlarıdır. Dünyanın demokratik tüm ülkelerinde kabul gören ve genel evrensel kural göz önüne alınarak barolara ve savunma makamına Anayasanın Yargı bölümünde yer verilmelidir.”
 
Kokteylde meslekte 25 yılını dolduranlara plaketleri takdim edildi.
 
 
Paylaş