havadurum

AVM için Kurul kararı bekleniyor!

2581

 

 

 İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz, dün alanda yapılan kazılarla ilgili açıklamada bulundu. Kazılar sonucunda çıkan buluntular arasında, ‘Çanakkale Seramikleri, geç dönem Osmanlı sikkelerinin’ sayılabileceğini ifade eden Dokuz, alanda ortaya çıkan yapının ise 19’uncu yüzyılın son çeyreği ile 20’inci yüzyılın ikici yarısının başları (yakın dönem) olarak tarihlendirilen mimari bir yapının temeli olduğunu söyledi. Dokuz, alanla ilgili olarak Koruma Kurulu kararının beklendiğini belirtti. İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz, kazılarda yer alan Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca’nın da katılımı ile yaptığı açıklamada; “Bu karar kapsamında söz konusu sondaj genişletme çalışmalarına Müdürlüğümüz denetiminde 11.12.2017 günü başlanmıştır. Gerek daha önce yapılan sondajlarda ve gerekse yapılan genişletme çalışmalarında ortaya çıkmış olan yapı temel izleri ile birlikte çıkan buluntular birlikte değerlendirilmiş olup burada ki yapılaşmanın 19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın ikici yarısının başlarına tarihlendirmek mümkündür.  Çıkan buluntular arasında Çanakkale Seramikleri, geç dönem Osmanlı sikkeleri sayılabilir. Müdürlüğümüz denetiminde devam eden sondaj çalışmalarının bu hafta sonu bitirilmesi planlanmaktadır” dedi.  

“Sondaj yapmamızın nedeni kentsel sit alanı içerisinde kalması”

Dokuz’un ardından açıklamada bulunana Müze Müdürü Atmaca, alanda geç döneme ait temel kalıntılarının çıktığını ifade ederek; “Aslında beklentinin çok büyük olduğunu görüyoruz. Orada mimari temel yapı kalıntıları var. Zamanında iş yeri olarak kullanılmış. 1900’lü yılların başından günümüze kadar uzanmış. Orada sondaj yapmamızın temel nedeni orasını kentsel sit alanı içerisinde kalmasıdır. Burada yapılacak olan her türlü fiziki yapılaşma Müze Müdürlüğü denetimi ile yapılmaktadır. Çalışmalar bu kapsamda yapılmış olan Geç döneme ait mimari yapılarının temel kalıntıları çıkmıştır” dedi. 
 
“Bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna sunulacak”
Alanda çalışmaların devam edip etmeyeceği ile ilgili kurul kararının beklendiğini belirten Dokuz; “Müdürlüğümüz uzmanlarınca hazırlanacak rapor, bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna sunulacak olup parsellerin tevhidi ve avam projesi için yapmış olduğu müracaat değerlendirilecektir” dedi.         (Eren Aşnaz)
Paylaş