Av sezonu bereketli başladı

433
1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasıyla yeni sezon bereketli başladı. Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte gırgır balıkçıları avlanmaya başladı. Yüksek oranda artan mazot fiyatları ve denizdeki balıkların azlığı nedeniyle tezgahların rekorlarını kırarak 180 TL`leri gören Çanakkale`nin meşhur sardalye balığı, yaz sezonunda balıkçıları da vatandaşı da güldürmemişti. Bereketle başlayan yeni av sezonunda ise 50 TL`den satışa sunulmaya başladı. Deniz ürünlerinin kenti Çanakkale`de balığa hasret kalan vatandaş, Balık Halini doldurdu. Tezgahlardaki balıklar ise hızla tükendi. Sofralarına balık götüren vatandaş da, satışları yeniden bereketlenen balıkçılarda, balığın bolluğundan memnun. Balıkçılar, balıkların bol olması halinde, yaz sezonunda balığın az olması ve mazot fiyatlarındaki astronomik artış nedeniyle yaşadıkları ekonomik zorlukları da amorti edebileceklerini düşünüyorlar.
"İnsanlar sardalye ve palamuta olan özlemlerini gideriyor"
Balıkhali`nde balıkçılık yapan Engin Erdoğan av sezonunun hemen tezgahlara yansıdığını dile getirerek, "Sardalyenin kilosu 150-180 liradan 60 lira bandına indi. Hamsi 40 liraya düştü. Yaz aylarında, son yılların en yüksek sardalye fiyatlarını gördük. Büyük balıklarda henüz beklenen fiyat değişimi olmadı. Önümüzdeki günlerde oturur. Yazın insanlar sardalye yiyemedi. Fiyatların düşmesiyle vatandaş Balıkhali`ne gelmeye başladı. İnsanlar sardalye ve palamutta olan özlemlerini gideriyor. Kış aylarında palamutun çok olacağı söyleniyor. Palamuttan sonra lüfer ve çinakop da bol olursa kışın bol bol balık yeriz. Balık hali daha kalabalık olur. Yaz aylarının azlığını kışın atlatırız. Balık bol olursa mazot fiyatını da çıkartırız" dedi.
"Palamutta da güzel haberler var"
Balıkçı Hasan Doğuştunç ise fiyatlardaki düşüşten memnun olan bir diğer balıkçı. Doğuştunç ise bereketli başlayan av sezonuna ilişkin, "Av yasağının sona ermesiyle birlikte fiyatlarda göze çarpan bir düşüş yaşandı. Sandalyenin kilosu av yasağından önce 150-180 liralardan 200 liralara düşmüşken, 1 Eylül itibariyle sardalye 50 lira, hamsi 40 lira oldu. Palamutun tanesi 50-60 lira oldu. İstavrit 70 lira oldu. Fiyat bantları yüzde 50 düştü. Balıkçılık böyle devam ederse, yazın yaşanan olumsuz tablo 1-2 aya kendini amorti eder. Palamutta güzel haberler var. 3-4 gün içinde hem piyasa oturur hem de balığın bol olup olmadığı anlaşılır" ifadelerine yer verdi.
 
"Balık bol giderse, yaz sezonunu amorti ederiz"
Balıkhali`nde balık yapan Yoldaş Kartal ise geçtiğimiz aylarda balıkların tane hesabıyla satıldığını belirterek, "Şuan durumlar iyiye gidiyor. Balık sezonu beklediğimiz gibi başladı. Umarım böyle de devam eder. Böyle devam ederse, daha uygun fiyatlara da balık olur. 150 liradan 50 liraya düştü, beklediğimiz gibi oldu. Çanakkale`de hava da rüzgar olduğunda, estiğinde av yapılamıyor zaten. Yaz süreci çok kötü geçti. Daha önce böyle geçen yaz olmamıştı hiç. Palamut böyle devam ederse, balık bollaşırsa daha uygun fiyata daha çok satarız. Yaz dönemini amorti etmiş oluruz" sözlerine yer verdi. 
Paylaş