havadurum

"Atikhisar yüzde 25-Bayramiç yüzde 10"

1303

Kış aylarına yaklaşılırken, yaz aylarından bu yana süren kuraklık, devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde aralıklarla yağışlar gerçekleşmiş ancak baraj doluluk oranlarını arttıracak şekilde etkili olmamıştı. DSİ tarafından baraj doluluk oranlarına dair herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmazken, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Atikhisar, Bayramiç e Bayramdere Barajları doluluk oranlarını Gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştı. Mutluay, Çanakkale`nin tek içme ve sulama barajı olan Atikhisar Barajı`nın yüzde 25, Bayramiç Barajı`nın yüzde 10, Bayramdere Barajı`nın ise yüzde 51 doluluk oranına sahip olduğunu belirtti. Yeterli yağışların alınamadığı takdirde barajların dolmayacağını belirten Mutluay, Atikhisar ve Bayramiç Barajları için tehlike sinyallerinin çaldığını söyledi. Atikhisar için kentin içme ve kullanma suyunda sıkıntı yaşanabileceğini belirten Mutluay, Bayramiç Barajı içinse tarihinde ilk kez bu seviyede doluluk oranına düştüğünü ifade ederek, Bayramiç, Ezine ve Kumkale ovaları tarım sulamasında ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğinin altını çizdi. Mutluay, yağışların olmamasında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri olduğu kadar, gerek metalik madencilik, gerekse diğer çalışmalar nedeni ile yaşanan yoğun ağaç kesimlerinin de ciddi etkisinin olduğunu belirtti. 

"Kentin içme ve kullanma suyunun sağlanmasında ciddi sorunlar yaşayabiliriz"
Baraj doluluk oranlarını paylaşan Mutluay; "Atikhisar Barajı yüzde 25`te, Bayramiç Barajı yüzde 10`da, Lapseki Bayramdere Barajı ise yüzde 51`de. Özellikle kış mevsiminde alacağımız yağış miktarı çok önemli. Kış mevsiminde yeterli yağışı alamazsak gerek Bayramiç, gerek Bayramdere, gerek Atikhisar Barajlarında ciddi su sıkıntısı yaşayacağız. Özellikle, Bayramiç ve Atikhisar Barajları için ciddi tehlike sinyalleri var. Yeterli miktarda kış yağışları alınamazsa barajlar dolmayacaktır. Önümüzdeki senede içme ve kullanma suyu olan Atikhisar Barajımızda kentin içme ve kullanma suyunun sağlanmasında ciddi sorunlar yaşayabiliriz" dedi. 

"Tarımsal sulamada sorunlarla karşılaşabiliriz"
Bayramiç Barajı`nda bu kadar düşük bir orana daha önce hiç rastlamadıklarını belirten Mutluay; "Bayramiç Barajı tamamen tarımsal sulamada kullanılan bir baraj. Bayramiç Ovası, Ezine Ovası ve Kumkale Ovası olmak üzere 3 tane büyük ovamızı sulayan bir baraj. Tarımsal üretimde de su sıkıntısı nedeni ile ciddi sorunlar yaşanabilir... Hem ürün verimi, hem ürün kalitesinde sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Kuraklığın olumsuz etkilerini yaşayan sektörlerden biri tarım sektörüdür. Sulu tarım yapılan alanlarda su en önemli üretim faktörüdür. Bu nedenle kış yağışları önemli. Özellikle sonbahar eve kış mevsimlerinde alacağımız yağışlar belirleyici olacaktır" dedi. 

"Ağaç kesimleri baraj ve göletlerin ekonomik ömürlerini kısaltıyor"
Küresel etkilerin olduğu kadar, bölgedeki orman kesimlerinin de ciddi etkilerinin olduğunu belirten Mutluay; "Barajlarda en düşük su doluluk oranını bu yıl yaşıyoruz. Son yıllarda kurak periyotları sıkça yaşamaya başladık. Burada, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri olduğu kadar, gerek metalik madencilik, gerekse diğer çalışmalar nedeni ile özellikle yapılan yoğun ağaç kesimlerinin de etkisi var. Bu ağaç kesimlerinin iklim değişikliği üzerinde etkileri olduğunu düşünüyorum. Barajların havzalarında yaşanan ağaç kesimleri nedeni ile barajların ekonomik ömürleri kısalıyor. Çünkü ağaçların kesilmesinin özellikle erozyona neden olduğunu düşünüyoruz. Göletlerin ve barajların havzalarında yaşanan ağaç kesimlerinin erozyona neden olması sonucunda barajların ve göletlerin ekonomik ömürlerinde azalma olacağını düşünüyorum" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş