Atikhisar S.O.S veriyor
Geçen yaz aylarının kurak geçmesi ve Eylül ayı sonlarına gelinmesine rağmen beklene yağışların gelmemesi ilçe ve beldeler başta olmak üzere su yaşana su sıkıntısını sık sık gündeme getirdi. Çanakkale`de baraj doluluk oranları tarihi seviyede düşerken, Çanakkale`nin tek içme e su kaynağı olan Atikhisar Barajı`nda su doluluk oranı tehlike sinyalleri veriyor. Konuyla ilgili uzmanlar suların kontrollü kullanılması hakkında uyarılarda bulunuyor.
"Su kapasitesi büyük ölçüde azaldı"
Çanakkale, geçmiş yıllara oranla bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlarda su seviyesi düşerken, kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı`nda da su miktarı büyük ölçüde azaldığı belirtildi.
"Geçen yıl bu zamanlar 33 milyon metreküp su, bu yıl 15 milyon metreküp"
Geçen yıl eylül ayı ortasında barajdaki doluluk oranı yüzde 62,12 iken, bu yıl aynı dönemde bu oran yüzde 28,70`e geriledi. Atihisar Barajı`nda geçen yıl eylül ayı ortasında 33 milyon 615 bin metreküp su bulunuyordu. Bu yıl yağış olmadığı için su miktarı 15 milyon 531 bin metreküpe düştü. Barajın su kapasitesinin üçte birinin de altına düşen su seviyesi alarm vermeye başladı. Baraj havzasında, yaşanan kuraklık nedeniyle küçük adacıklar ortaya çıktı. Havzada suyun çekildiği bölgelerde ortaya çıkan toprak yapısı, çatlayan görüntüsüyle kuraklığı gözler önüne serdi.
"Kış yağışları olmazsa ciddi bir tehlike yaşanabilir"
Çanakkale kentinin yıllık su ihtiyacının 12-13 milyon metreküp civarında olduğunu belirten uzmanlar, 15 Milyon metreküp suyun tamamının kullanılabilir nitelikte olmadığı, barajın dipte kalan 3-4 milyon metreküplük kısmı kullanılamaz nitelikte olduğunu belirtmişlerdi. Bunun için 15 milyon metreküp civarında suyun kritik bir seviye olduğunu belirten uzmanlar, önümüzdeki dönem, özellikle sonbahar ve kışın kurak geçmesi halinde ciddi bir tehlike yaşanabileceğini ifade etmişlerdi.
(Haber Merkezi)