"Atikhisar Koruma Havzası'nda şimdide Koza Madencilik"

1578

 Kazdağları’nda altın madeni tehdidi bitmek bilmiyor. Kazdağları’nda verilen ruhsatların sorulduğu soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’ndan verilen cevapla, 155 maden firmasına 279 ruhsat verildiği ortaya çıkmıştı. Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı Atikhisar Su Havzası’nda Kanadalı Şirket Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından hayata geçirilmek istenen siyanürlü altın madeni projesine karşı başlayan nöbet direnişi devam ederken, bu kez de Koza Madencilik tarafından yine Atikhisar Koruma Havzası içerisinde bulunan ÇED alanında yeni ağaç kesimi ve sondaj çalışmalarının fotoğrafları paylaşıldı.  Koza Madencilik’in Serçiler-Terziler Altın ve Gümüş Madeni Projesi ÇED alanının Atikhisar Su Havzası’na yalnızca 3 km olduğu belirtilen açıklamada, yetkililerin ağaç kesimlerinin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını ilettikleri ifade edildi. Konuyla ilgili açıklamada; “Alamos Gold`un Kirazlı`da izlediği katliam yolunun aynısı diyebiliriz” denildi.

“Attikhisar`a 3 kilometre mesafede”

Her Yer Kazdağları grubu tarafından görüntülerle ilgili yapılan açıklamada; “Bu görüntüler Koza Madencilik`in Serçeler - Terziler altın ve gümüş madeni projesinin ÇED alanından alınmıştır. Koza Madencilik şu an bu alanda ağaç kesimi ve sondaj çalışmaları yapıyor. ÇED alanı Çanakkale`nin içme suyunu sağlayan tek baraj olan Attikhisar`a 3km. mesafededir. Alanda karşılaştığımız şirket yetkilileri ağaç kesiminin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını iletti. Alamos Gold`un Kirazlı`da izlediği katliam yolunun aynısı diyebiliriz. Kazdağları`ndan elinizi çekin, yeter!” denildi.
  
“Alamos Gold`un Kirazlı projesine sadece 10 km uzaklıkta bulunuyor”
Kazdağları Kardeşliği tarafından yapılan açıklamada ise; “Kazdağları`nda talan bitmiyor. Koza şirketi, Çanakkale`nin içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı`na sadece 3.8 km mesafede açmak istediği Terziler-Serçiler altın ve gümüş madeni için sondaj çalışmaları yapıyor, ağaç kesiyor. Bu alan, Alamos Gold`un Kirazlı projesine sadece 10 km uzaklıkta bulunuyor. Alandaki çalışanlar ağaç kesiminin Orman Müdürlüğü tarafından yapıldığını söylüyorlar ve aynı Alamos Gold`un yapmaya çalıştığı gibi katliamın sorumluluğunu almıyorlar. Çalışmalar sonucu oluşacak asit kaya drenajı, içme suyu barajının ağır metallerle kirlenmesi riskini yaratıyor ve Alamos Gold`un Kirazlı`da yok ettiği yüz binlerce ağaca yenilerini ekliyor. Kazdağları sistematik bir şekilde yok edilmeye devam ediliyor” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş