havadurum

Atikhisar için Valiliğe çağrı; "Suyu olmayan altın arama şirketine verdiğiniz 'Ruhsatı' iptal ediniz.."

1043

 Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından Atikhisar’da yapılmak istenen altın madeni işletmesine karşı Çanakkale halkı büyük tepki göstermeşti. STK ve çevre örgütleri Danıştay’ın ‘ÇED onayına’ iptal kararı vermesine rağmen devam eden ağaç kesimlerini birçok defa alana giderek protesto etmişti. Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı Atikhisar’da yapılmak istenen Altın madeni işletmesi için Çanakkale Valiliği tarafından Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı’ verildiği haberi tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, konunun takipçisi olacağını açıklarken, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan Valilik tarafından verilen ruhsat iznine karşı dün açıklama yayınladı. CHP Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’da konuyla alakalı olarak sosyal medya hesabından; “Çanakkale halkının dikkatine” başlığıyla ruhsat onayına tepki gösterdi.

 
“Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz”
Açıklamasında Çanakkale halkının tepkisinin hiçe sayıldığını belirten Milletvekili Erkek; “Çanakkale’mizin haklı ve sorumlu duyarlılığı hiçe sayıldı. Kamu yararını ağır biçimde zedeleyen; toprağı, suyu, ağacı değil, rant çevrelerini koruyan bu işlemi kınıyoruz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. 
 
“100 milyon ton su kirletilerek yok edilecektir”
Açıklamasında Atikhisar’da yaşanan süreci aktaran CHP İl Başkanı Güneşhan; “27 Temmuz tarihinde çıkan haber ile söz konusu işletmeye Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı Çanakkale valisi Sayın Orhan Tavlı tarafından verildiği haberi Çanakkale halkı üzerinde büyük üzüntüye neden olmuştur. Söz konusu şirket, sadece 10 yıllık işletme süresinde bile yaklaşık 100 milyon ton su kirletilerek yok edilecektir. Bu miktar Atikhisar barajının yıllık su kapasitesinin tam iki katıdır. Yörede ve Atikhisar barajında bu ihtiyacı karşılayacak miktarda su bulunmadığı gibi Çanakkale halkının içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajından, kirleterek yok edilmek üzere şirkete verilecek bir gram suyu da yoktur” dedi.
 
“2 ton atık su havzalarımıza gelişi güzel yığılacaktır”
Çanakkale’nin aynı zamanda çok önemli bir tarım kenti olduğunu ifade eden Güneşhan; “Nüfusun halen yüzde 50’ye yakın bir bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak tarımla ilgilidir ve geçimini tarımdan sağlamaktadır. Tarımda buğdaydan narenciye ye kadar ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin illerindendir. Ürettiği tarımsal ürünlerle, özellikle, Umurbey şeftalisi, tüysüz şeftalisi, Lapseki kirazı, elması, ayvası, narı, Bayramiç Beyazı, pembe domatesi, zeytini, balı, başta Ezine Peyniri gelmek üzere çok nitelikli süt ürünleri ve aranan et ürünleriyle Türkiye’de marka bir İldir. Çanakkale’nin sahip olduğu tüm bu zenginlikleri yörede ciddi sağlık ve ekolojik sorunlara ve yıkımlara neden olacak vahşi ( siyanürlü )  metalik altın ve gümüş madencilik şirketlerinin tehdidi altındadır. Bölgemize en fazla zarar verecek olanı ise “Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni” ve onun ‘“Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı  ve  Zenginleştirme  Projesi ‘’dir.  Yaklaşık 1.5 gr altın  için  3-4  ton  su kirletilerek  yok edilecek, yine  yaklaşık  1.5 gr  altın  cevheri  için  ağır  metalleri  açığa  çıkarılmış  yaklaşık 2 ton atık dağlarımıza, ormanlarımıza, su havzalarımıza gelişi güzel yığılacaktır” dedi.   
               
“Çanakkale Valiliğini göreve davet ediyoruz”
“Çanakkale halkını yakından ilgilendiren ve hayati önem taşıyan bu konuda, Çanakkale Valiliğini göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullanan Güneşhan; “Suyu olmayan altın arama şirketine verdiğiniz Ruhsatı ( GSMR ) iptal ediniz. Sayın vali söz konusu işletmeye Danıştay kararlarına rağmen GSRM ruhsatı vermek çok ciddi bir teknik incelemenin yanı sıra, vicdani, insani ve evrensel hukuka ilişkin değerlendirme yapmayı gerektirmektedir. Yaşama hakkımızı elimizden alanlara karşı dayanışmayı ve toplumsal mücadeleyi büyüteceğimize olan inancım ile Çanakkale’nin havasını soluyan, suyunu içen, verimli topraklarında yetişen ürünleri ile beslenenleri birleşik mücadeleye çağırıyorum” dedi.
 
“Bölgede bulunan ağaç katliamına onay verilmiş oldu”
Ruhsat onayına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösteren Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar ise; “Çanakkale Halkı’nın tek su kaynağı Atikhisar Barajı’nın su havzasında neler oluyor. Çanakkale’de Atik Hisar Su Barajı Havzası içerisinde yer alan ve halen ÇED süreci ile ilgili mahkemelik olan ‘Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi’ için Çanakkale Valiliği Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı`na (GSMR) imza attı. Bu kararla birlikte bölgede bulunan ağaç katliamına onay verilmiş ve Altın Madeni İşletmeciliği için çalışmaların başlatılmasına izin verilmiş oldu. Tüm Çanakkale kamuoyunun dikkatine” ifadelerini kullandı.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş