Koza Altın İşletmeleri A.Ş. merkeze bağlı köyleri, Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında gerçekleştirmek istediği altın ve gümüş madeni projesi için ikinci kez başvuruda bulundu. "Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılırken, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulundu.
"İlk davada bilirkişi raporu manifesto niteliğindeydi"
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, açıklamasında; "2017 yılında alınan `ÇED Olumlu` kararı vardı. İda Dayanışma Derneği dava açtı, biz de Çanakkale Belediyesi olarak müdahil oldu ve bu karar iptal edildi. Bu dava süreci devam ederken, bir de kapasite artışı yapmak istediler. Geçtiğimiz Temmuz ayında da Serçiler Köyü`nde de Halkın Katılım Toplantısı gerçekleşti. Bu süreç devam ederken de 2017 yılında alınan ÇED kararı iptal edilmişti. Şimdi bu iptal gerekçelerini de dikkate aldıklarını söyleyerek, eskisinden daha farklı bir alanda yeni bir proje dosyası hazırladılar. Farklı bir alan, ancak yine aynı bölgede. Zaten, bilirkişi raporunu okuduğumuzda manifesto gibi bir bilirkişi raporu vardı. Özellikle İklim krizi, iklim değişikliğine bağlı küresel kuraklıkla birlikte su havzalarının korunması gerektiğini söyledi bilirkişiler. Çok önemli bir rapordu, sadece Çanakkale`de değil, dünyanın birçok noktasında dikkate alınması gereken bir rapordu bana göre. Mahkeme de bu rapora dayanarak önce yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdi" dedi.
"Ağır metallerin su kaynaklarına karışma riski var"
"Şimdi yeniden, tabiri yerinde ise aynı yemek ısıtılarak önümüze konuyor" diyen Mutluay, "Yeni projelerle karşımıza çıkmaya devam ediyorlar. Her metalik madencilik gibi, bunun da yalnızca siyanürle işleme olarak düşünmemek lazım; burada işletme olmayacağını da söylüyorlar. Ancak burada, asit maden drenajı ve açığa çıkan ağır metaller, yüzey akışları ve yer alt-yerüstü sularımızı tehdit etme, kentimizin tek içme ve kullanma suyu kaynağına karışma riski var. Biz bunu söylüyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Sondaj çalışmalarını yerinde inceledik"
Mutluay ayrıca, açıklamasında; "Bunun dışında, madencilik faaliyeti ile birlikte yoğun ağaç kesimi söz konusu. Bu da barajımızın kullanım ömrünü kısaltıyor. Ağaçların kesilmesiyle birlikte sahada ciddi bir erozyon başlıyor. Bunu da gördük; yağışlarla birlikte, toprakların baraja sürüklendiğini, barajdan gelen toprak renkli suların Sarıçay`dan aktığını gördük. Dolayısıyla, gerek barajın kısa sürede dolmasına, ihtiyaca cevap veremez hale gelmesine sebep olacağı gibi bunun dışında ağır metal kirliliğinin de barajı tehdit edeceğini söylüyoruz. Şuanda sondaj faaliyetleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan ile birlikte, Terziler-Serçiler bölgesine gittik. Burada sondaj çalışmalarını da yerinde gördük. Burada, Atikhisar Barajını besleyen derelerin toprakla dolduğunu, bir takım sondaj çalışmalarında kullanılan malzemelerin dere yataklarına sızmış olduğunu gördük. Bununla ilgili olarak da ilgili kurumlara uyarı niteliğinde yazı yazdık. Bu sürece de Çanakkale Belediyesi olarak müdahil olacağız, hukuki ve demokratik tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Su kaynağımız olan Atikhisar Barajı`nı koruma noktasında elbette ki geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.
(Seçkin Sağlam)