Atatürk'ün karargah evi tamamlanamadı
1915 yılında Çanakkale Savaşları sırasında Mustafa Kemal tarafından karargâh olarak kullanılan Bigalı köyündeki ev 2017 Ocak ayında restorasyona alınmış çalışmalarda `bina mantolama yöntemiyle köpük strafor kullanılarak restore edildiği` belirtilerek, restorasyonun evin tarihi yapısına uygun olmadığı gerekçesi ile tartışma konusu olmuştu. İş akdinde 250 günün içerisinde bitirilmesi gereken restorasyon çalışmalarının yaklaşık 6 ay kadar uzaması yeniden tartışma konusu oldu.
“Vatandaşlar açıklama yapılmasını istedi”
2017 Ocak ayı içerisinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restore edilmesi için Restaş Restorasyon Taah. İnş. San. Ve Tic. A.Ş.’ye devredilen ve 2017 Eylül ayı içerisinde bitirilmesi gereken ev restoresinin hala bitmemesi tartışma konusu oldu. Sözleşme akdinden 6 ay geçmesine rağmen restorasyon çalışmalarının ne zaman bitirileceğine dair açıklama yapılmazken, vatandaşlar duruma tepki göstererek çalışmaların ne zaman biteceğine dair açıklama yapılmasını istediler.
“Atatürk Karargâh olarak kullandı”
Birinci Dünya Savaşı’nın başıydı. Sofya’da Ateşemiliter olan Yarbay Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti’nden (Genelkurmay Başkanlığı) ordu içinde kendisine görev verilmesini istedi. 20 Ocak 1915’te, Tekirdağ bölgesinde yeni kurulmakta olan 19. Tümen Komutanlığı’na tayin edildi. Mustafa Kemal kısa sürede tümeni oluşturdu, 25 Şubat 1915’te, Çanakkale Savaşları’na katılmak üzere Eceabat’a intikal etti. İkmal yapıldıktan sonra da 18 Nisan 1915’te Çamyayla (Bigalı) köyüne gelerek, muhtarın tahsis ettiği köy evini karargâh olarak kullanmaya başladı. Atatürk’ün 24 Nisan 1915 sabahı savaş başlayana kadar kaldığı ve karargâh olarak kullandığı Bigalı köyündeki ev 1970’lerde Kültür Bakanlığı’na devredilerek müze haline getirildi.
(Seçkin Sağlam)