Atatürk ilçelerde de anıldı

2424

 Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 79’uncu yıldönümünde, Kepez, Gelibolu, Ayvacık, Bayramiç ve Umurbey Belediyeleri tarafından ilçelerin meydanlarında düzenlenen törenlerle anıldı. Sabah saat 09.05’te saygı duruşu ve çelenk sunumu ile başlayan törenler gün boyunca farklı etkinliklerle devam etti.   Kepez Beldesi’nde gerçekleştirilen anma etkinliği sabah saat 09.05’te Çelenk Sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile gerçekleşti. 10 Kasım ile ilgili açıklama yapan Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan;   “Saat 09.05`de Tüm Türkiye` de olduğu gibi Kepez`de de hayat durdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün sonsuzluğa yolculuğunun 79. yılında, Kepez Belediyesi Çelenk Sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımız ile Atamızı andık. ‘Atam sen rahat uyu yolcusuyuz biz hürriyetin, Atam sen rahat uyu bekçisiyiz Cumhuriyetin" dedi. 

 

“Gelibolu Ata’yı andı”

Gelibolu’da da Ulu Önder Atatürk törenlerle anıldı. Devlet erkanının yanı sıra vatandaşlarında yoğun katılım sağladığı anma töreni Çelenk Sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile gerçekleşti.  Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, sosyal medya hesabından 10 Kasım ile ilgili; “Cumhuriyet`imizin kurucusu ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk`ün aramızdan ayrılışının 79’uncu yılında özlem, minnet ve saygıyla andık. Ruhun şad olsun Atam” mesajını yayınladı.
 
  
Ayvacık’ta bayraklar yarıya indi
Ayvacık’ta saat 09,00 da başlayan anma programına Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, Ayvacık Garnizon komutanı Hv. Yrb. Murat Torumtay, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, askeri erkân, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ayvacık Belediyesi Atatürk Kültür Parkı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunumuyla başlandı. Saat 09.05’de sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar yarıya indirildi. Atatürk Kültür Park’ındaki çelenk sunma töreni ile başlayan anma programı, Atatürk Kültür Merkezinde devam etti.
 
 
Bayramiç Ata’yı saygı ve minnetle andı
Bayramiç Belediyesi tarafından düzenlenen anma programına Bayramiçli vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Bayramiç Belediye Başkanı Sadettin Arslan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılırken, tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile son buldu. Belediye Başkanı Arslan; “Bu bir 10Kasım da Atamız bir kez daha saygı, minnet ve özlemle andık” dedi.  
 
Umurbey’li öğrenciler duygulandırdı
Umurbey ‘de düzenlenen çelenk koyma töreninin ardından ise Umurbey Ortaokulu öğrencileri tarafından belediye sosyal tesislerinde tiyatro gösterisi düzenlendi. Atatürk’ün hayatından kesitler sahneleyen öğrenciler program sonunda büyük alkış topladı.10 Kasım anma programına Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş, Mayın Grubu Komutanlığı, Belde Jandarma Komutanı, okul müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı.
 
 
“Askeri zaferi devrimle taçlandırmıştır”
Mustafa Kemal Atatürk`ün ölümünün 79’uncu yılı nedeniyle Gökçeada’da da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gökçeada Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonunda Gökçeada Ortaokulu tarafından anma programı düzenledi.  Programda konuşma Gökçeada Ortaokulu Müdürü Berna Aras Çakar; “10 Kasımların Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir. Bağımsızlık Savaşı’nın kazanılmasının ardından, tarihimizin en büyük aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketini başlatan Atatürk, askeri zaferini kurduğu Cumhuriyet ve yaşama geçirdiği devrimlerle taçlandırmıştır. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Yaşadığı çağı aşarak geleceğe ışık yutan Yüce Önder, yüzyıla değil bin yıla damgasını vurmuştur. Yüzlerce yılda bile başarılması zor olan eylemleri kısacık yaşamına sığdırmıştır. Atatürk Cumhuriyet ile, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma bilincine erişmiş, bağnazlıktan ve doğmalardan uzak, akılcı ve yaratıcı düşünen, gerçekçi bilgiler ışığında ileriye bakabilen özgür bireylerin oluşturduğu çağdaş bir toplum yaratmayı düşünmüştür. Atatürk’ün ikinci büyük zaferi, Kurtuluş Savaşında tüm halkı aynı ülkü etrafında toplayarak yurttaşlar arasında ırk, din, mezhep, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapılmamasını sağlamış olmasıdır. Biliyoruz ki; çağdaş uygarlığın temel felsefesinde bireyin özgürlüğü ve kendi geleceğini belirleme hakkı vardır. Bu temel felsefeyi özümseyen Yüce Önder, bireyin üzerindeki baskılardan kurtarılarak özgür olmasını ve yaratıcı gücünü ülke ve insanlık yararına kullanmasını sağlayacak yapısal dönüşümü gerçekleştirmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 79. yılında, yalnızca Türk Ulusu değil dünya ulusları tarafından da takdir gören Büyük Önder Atatürk’ü bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum” dedi.  Gökçeada Ortaokulu Öğrencilerinin Atatürk ile ilgili şiirlerinin ardından Okul Öğretmenlerinin ve Öğrencileri tarafından hazırlanan "Atatürk" konulu sinevizyon gösterisi ilgi ile izlendi. Öğrenciler, "10 Kasım" temalı gösteri düzenlendi. Program Gökçeada  Ortaokulu Öğretmenleri Meltem Tekemen Eren ve Özgür Seyhan’ın yünettiği oratoryonun ardından sona erdi. Programa Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, Gökçeada Garnizon Komutanı Piyade Albay Hasan Paçalı, Gökçeada Belediye Başkan Ünal Çetin, Gökçeada Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Aydın, Gökçeada kurum müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. 
(Derleme:Yusuf Sonkurt - Zeynep Kocaman)
 
 
Paylaş