Atatürk anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 74. ölüm yıldönümü nedeniyle anma mesajları yayınlandı.

549
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, MHP İl Merkez İlçe Başkanı İbrahim Tayfun Uğur ve CHP Kadın Kolları İl Başkanı Emine Erkol, mesaj yayınlayarak Atatürk’ü andı.
 
 
Daniş ve Kaşdemir’den Atatürk’ü Anma Günü mesajı
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Danış ve İsmail Kaşdemir yayınlamış oldukları yazılı mesaj ile “Cumhuriyetimizin Kurucusu, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 74. yıldönümünde saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Cumhuriyetimizin en büyük kazanımlarından birinin , tüm farklarıyla bütün fertlerimizin etnik kökeni, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun, aynı vatandaşlık çatısı altında birleştirilmiş olması olduğunun belirtildiği yazılı açıklamada, “Bu birliktelik ve farklılıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti sağlam temeller üzerinde Büyük önderimizin bizlere göstermiş olduğu muasır medeniyetler seviyesini de aşma hedefine, tüm engelleme çabalarına rağmen hızla ilerlemektedir” denildi. AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Danış ve İsmail Kaşdemir yayınlamış oldukları yazılı mesajda şunlar kaydedildi: “Bundan 74 yıl önce kaybettiğimiz, dünyanın gıpta ile izlediği büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere açtığı yolda ülkemizi daha müreffeh günlere götürmek için durmadan yılmadan çalışıyoruz. İşte bu çalışmanın sonucu olarak ülkemizi küresel düzeyde her geçen gün daha ileri bir noktaya taşımaktayız. Bu düşüncelerle vefatının 74. yıldönümünü yaşadığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun nezdinde ülkemizin Kurtuluş Savaşında canıyla kanıyla mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı, sevgi, şükran ve rahmetle anıyoruz.”
 
 
Sarıbaş, 74. yılında Atatürk’ü minnetle andı
CHP Çanakkale Milletvekili TBMM KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanmasının 74. Yılında yayınladığı mesaj ile “Tüm dünyanın gıpta ile bakıp övgülerle bahsettiği, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Mücadelemizin Eşsiz Komutanı, Siyasetçi ve Büyük Devlet Adamı Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü sonsuzluğa uğurlamanın 74.yılında her zaman olduğu gibi yine hasretle, minnetle anıyor, manevi huzurunda sevgi ve saygılarımla eğiliyorum” dedi. Atatürk’ün ülkemiz için önemine ve yaratmış olduğu eserlere vurgu yaparak değerinin sadece ülkemizde değil tüm dünyada takdir edildiğini belirten açıklamasında Ali Sarıbaş şunları kaydetti: “Emperyalist güçlerin ülkemizi kuşatıp, kıskaca aldığı, kendi aralarında paylaşıp talan ettiği, umutların söndüğü bir anda,19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal bir güneş gibi doğup Anadolu’ya ayak basarak başkaldırının fitilini ateşledi. İnandığı davasına, Amasya, Erzurum, Sivas’ta topladığı kongrelerle Anadolu ve Rumeli Halkını da inandırarak, gücünü arkasına aldı. Bu güçle, inanç ve kararlığını da birleştirip önce, emperyalizme karşı tüm mazlum halkların örnek aldığı Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Zaferini kazanıp, küllerin arasından tüm dünyanın saygı duyduğu Türkiye Cumhuriyet’ini kurdu. O güne kadar, dünyada bir eşine daha rastlanılmayan, Devrimlerine halkının da desteğini arkasına alarak imza attı. Başta saltanatın kaldırılması olmak üzere, kılık kıyafet, harf, uzunluk, ağırlık gibi çağdışı uygulamalara son vererek başlattığı devrimlerine, tarım ve sanayii devrimlerini de ekledi. Medeni Kanun başta olmak üzere birçok alanda uygar toplumların yüzlerce yılda gerçekleştiremediği işleri çok kısa süre içerisinde attığı emin adımlarla hayata geçirdi. O güne kadar bir toplu iğnenin dahi üretilemediği bir ortamdan Demiryollarını, Sümerbankı, Şeker, Demirçelik ve Çimento fabrikaları vb. nicelerini yarattı. Bir taraftan iktisadi, ticari ve sanayii alanında Ülkesine çağ atlatırken, Köylüyü Milletin Efendisi yaptı. Halkını da kulluktan vatandaşlığa geçirerek çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmanın önündeki engelleri birer-birer aştı. Tüm bu devrimlerini 15 yıl gibi (1923 ten 1938’e kadar) çok kısa bir süre içerisine sığdırmış, ne yazık ki nihai hedefi olan Çağdaş Uygarlık Seviyesini halkı ile kucaklaştıramadan, sonsuzluk yolculuğuna çıkmıştır. Yunanistan Başbakanı Venizelos’un “Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir… Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamı ile büyük adam niteliğine hak kazanmıştır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir” derken, ABD Başkanı Roosevelt’in “Beyaz Saray’daki görevim tamamlanınca ilk yapmak istediğim şey, zamanımızın bu en dikkate değer şahsiyetini ülkesinde ziyaret etmekti. Kader buna izin vermedi. Bu çapta insanlar dünyaya sık gelmezler”, İngiltere Başbakanı D. Lloyd George ise Ulu Önder için “Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihe bakın ki, o büyük dahi çağımızda Türk Milleti’ne nasip oldu” demişlerdir.”
 
 
Gökhan’ın mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü nedeniyle anma mesajı yayınladı. Başkan Gökhan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Zorlu mücadele yıllarında kadını kızı, genci yaşlısı insanımızın top yekun verdiği bağımsızlık savaşında, ülkemizin özgür ve demokratik geleceği için tüm yaşamını adamış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 74. Yılında rahmet, minnet, sevgi ve özlemle anıyoruz. Yıllarca ulus değil ümmet olarak yaşamış halkları haklarıyla, kadınları eşitlikleriyle, çocukları gençleri modern eğitim olanaklarıyla tanıştıran Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı devrimlerle ülkemizin aydınlık geleceğinin sağlam temellerini atmıştır. Kendi sözleriyle de bu köklü değişimle gelen başarıyı tüm halkla paylaşarak; "Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa götürdük" demiştir. Bugün hepimize düşen ortak görev yine yıllar önce Atatürk`ün de ifade ettiği gibi "Ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet`e sahip çıkmak, Çanakkale`yi, Kurtuluş Savaşı`nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmak" olmalıdır. Aramızdan ayrılışının üzerinden 74. yıl geçen fakat yüreklerimizde ölümsüzleşen, Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ışık ve hayat kaynağı olmaya devam eden düşünceleriyle aydınlattığı yolda yürümeye devam ederek sevgi ve saygıyla anıyor, Barışın Kenti Çanakkale halkı adına şükranlarımızı sunuyorum.”
 
 
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz mesaj yayınladı
Karagöz; Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü 74.ölüm yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi. CHP İl Başkanı Hamza Karagöz mesajında şu ifadelere yer verdi: “Atatürk çok yönlü ve üstün kişiliği olan bir liderdir. Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes anlaşmasıyla ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk olarak görüp milletin dikkatini çeken odur. M. Kemal Amasya genelgesinde, vatanın bütünlüğünün ve milletin istiklalinin tehlikede olduğunu söyledi. Erzurum Kongresinde milli sınırlar içinde vatan parçalanmaz bir bütün olduğunu bütün dünya’ya ilan etti. Kurtuluş Savaşını bunun için başlattı. Vatan savunmasını herşeyin üstünde tuttu. Sakarya Savaşı sırasında “Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez” diyerek bu konudaki kararlığını gösterdi. Atatürk idealist bir liderdir. Onun ideali yüksek vasıf ve kabiliyetlerine inandığı milletinin, sonsuz hürriyet ve bağımsızlık aşkından kaynaklanıyordu. En büyük ülkülerinden biriside Milli birlik ve beraberlik içerisinde vatanının bölünmez bütünlüğünü sonsuza dek yaşatmaktı. Bu büyük devlet adamı ve aydınlanma öncüsüne bir 10 Kasım da daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Atam sen rahat uyu kurduğun Çağdaş Demokratik, Laik Cumhuriyet ve devrimlerini ilelebet yaşatacağız. Gösterdiğin aydınlık yolda ülkemizi kalkındıracağız rahmetle anıyoruz. RUHUN ŞAD OLSUN.”
 
 
“Türk Ulusu bugün Atasını derin bir sevgiyle anmaktadır”
CHP Kadın Kolları İl Başkanı Emine Erkol yayınlamış olduğu mesajında  “Toplumlar, tarihlerine yön veren ve geleceklerini aydınlatan liderlerini asla unutmazlar. Türk Ulusu da bugün Atasını derin bir sevgiyle anmaktadır” ifadelerine yer verdi. Erkol şunları kaydetti:”Cumhuriyetin ilanı, Türk toplumunun çağdaşlaşma istek ve kararlılığını ortaya koyan büyük bir adımdır. Bu nedenle “en büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek korumak ve savunmak birincil görevimizdir. Atatürk, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu ifade ederek, Türk milletine vatandaşlık bilincini ve özgüvenini kazandırmıştır. O, Türk ulusuna her zaman güvenmiş, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve devrimlerini Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği de, Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet bıraktığı demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi bütün değer ve kurumlarıyla sonsuza dek yaşatacaktır. 10 Kasımlar sadece bir yas günü değildir; aynı zamanda kararlılığımızı yineleme günüdür.”
 
 
MHP İlçe Başkanı Tayfun Uğur’un mesajı
MHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Tayfun UĞUR, 10 Kasım Atatürk`ün sonsuzluğa intikalinin yıl dönümü olması nedeniyle bir mesaj yayımladı. Uğur, Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ölüm yıl dönümü olması nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hayatı boyunca, kendisini, varlığından güç aldığı büyük milletimize adayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk; kahraman bir komutan, muktedir bir politikacı ve büyük bir devlet adamı olarak çok önemli hizmetler ifa etmiştir. Vatanımızı parçalamaya yeltenenleri, büyük milletimizin binlerce yılda oluşturduğu maddi ve manevi haklarını çiğneme cüreti gösterenleri geldikleri gibi gönderen bir iradeye liderlik yapan bu büyük devlet adamına, çok şey borçlu olduğumuz iyi bilinmelidir. 90 yıl önce, dönemin işbirlikçi hükümetinin engellemelerine rağmen zorluklar karşısında inandığı ülküden asla ödün vermemiş, mücadelesinin her safhasında, aziz milletimizin şefkat ve civanmertliğine güvenerek, tükenmez feyzinden güç almış ve kutlu yolculuğuna devam etmiştir. O`nu anlamak, O`nun düşüncelerini, ilke ve devrimlerini yaşatmak bizlerin en büyük görevidir. Bu bağlılığın ve inancın gelecek nesillere aktarılması ise en önemli amacımız olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü ölümünün 74. yıl dönümünde bir kez daha özlem, rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.
Paylaş