Bir süredir gündemde olan Assos Antik Limanı ve Assos Antik Kenti`nde gerçekleştirilen "Kaya ıslahı projesi" konusunda tepkiler gelmeye devam ediyor. Mart ayında yapılan ihaleden önce ihaleyi alacak firmayı açıklayan ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Şubat ayında çalışmalar başlamadan önce ve geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan çalışma fotoğraflarının ardından bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade etti. Bölgede 7 ayda değişen alan yapısını değerlendiren Perinçek, çalışmalar sırasında arkeolojik katliam yapıldığını söyledi.
"Assos`ta otellerin payına el konulmak isteniyor"
"Şubat`ta, oradaki işletme sahiplerinin davetiyle çalışma bölgesine gittim ve arazide çalışma yaptım" diyen Perinçek, "Kaya ıslahı yapılacak yerlerde, incelemelerde bulunup, fotoğraflar çektim. Tabi o dönemde, ben işletme sahiplerine dedim ki; `ben burada, tahribat yapmadan gerçekleştirilecek bir proje yaparım, bu proje için de sizden ücret almam...` Ama, Dynamica bu projeyi yaptı ve AFAD`a verdi. Biz projeyi istediğimizde bizden sakladılar" dedi.
İhaleyi alan ve çalışmaları yürüten şirketin paravan olduğunu iddia eden Perinçek, "Bu şirketin paravan bir şirket olduğunu düşünüyorum. Şirketin internet sitesini incelediğimizde zaten paravan bir şirket olduğu ve ısmarlama bir proje yapıldığını gösteriyor. Gelelim şirketin raporuna... Raporda `kaya ıslahı` diye bir şey yok. Orada, taraçalar yapılacağı, sekiler yapılacağı açık zaten. Ama orada o taraçalara ihtiyaç yok. O taraçaların, sekilerin nedeni, oraya bina yapmak. Orada büyük bir rant var. Aşağıda daracık bir yerde konuşlanmış otellerin payına el konulmak isteniyor" dedi.
"Burada arkeolojik bir katliam olduğu kesin"
Perinçek; "Şubat ayındaki incelememde, Assos dönemine ait duvarların fotoğraflarını çektim. O duvarları merak ediyordum. Son fotoğraflara baktığımda, o duvarların bulunduğu tarlanın ve duvarların yok olduğunu gördüm. Ortaya çıkan fotoğraflardan sonra alanda yeniden inceleme yapma fırsatım oldu. 7 ay sonra gördüm ki, fotoğrafını çektiğim Helenistik döneme ait duvarların tümüyle yok olmuş. Ayrıca inşaat alanının daha başka duvarların dibine kadar, bir metreye kadar geldiğini düşünüyorum. Benim gözlemim, önemli oranda, toprağın yüzeyinde ve altında bir takım duvarlar yok edildi. Kesinlikle burada bir katliam var. Katliamın büyüğü küçüğü olmaz, o alanda arkeolojik bir katliam olduğu kesin" dedi.
"Tarihin ortasına bir taş ocağı açmışlar"
"Şuanda orada yapılan işe ben `kaya ıslahı projesi` demiyorum" diyen Perinçek, "Hafriyat ve taş ocağı çalışması var orada! Görünen görüntü o. Niday diye bir şirket bu işi aldı. Sorgulamak lazım, Dynamica Şirketinin ne kadar tecrübesi var, Niday`ın ne kadar tecrübesi var? Tekrar söylüyorum, Dynamica, paravan bir şirket. O paravan şirketin yaptığı taraçalar, sekiler, birilerine pazarlanacak. Şunda yapılan işlemi, daha önce yapılan kaya düşmesinin iyileştirilmesi işlerine benzetemiyorum. Assos Antik Limanı`nın üzerinde çok çirkin bir görüntü oluştu. Bırakın arkeolojiyi, biz bazen taş ocaklarına bile görüntüyü bozduğu gerekçesiyle karşı çıkıyoruz. Kaldı ki buranın konumu, değeri, önemi ortadayken... Bu resmen, tarihin ortasında bir yere taş ocağı açtılar. Akıl alacak bir şey değil" dedi.
"Çalışmalarda gözlemci yok, Assos şirketin insafına bırakılmış"
Perinçek, alanda yaptığı inceleme sırasındaki gözlemlerini; "Burada bir ihmal var. Müzeden veya kazı ekibinden herhangi bir gözlemci yok. Orası sahipsiz bırakılmış, şirketin insafına bırakılmış. Orada inceleme dönüşünde, farklı bir yol izledim. Bir duvar gördüm. Depremde olduğu gibi yıkılmış ve orada, artık deprem 2000 yıl önce mi olmuş, 3000 yıl önce mi olunmuş, olduğu gibi duruyor. Oradaki depremin yaşını da bulabiliriz. 5-6 yıl önce, uzaydan çekilmiş, jeoloji ve deprem haritalarında olmayan bir fay tespit ettik. İncelemek için gittiğimizde Assos`a su sağlayan kanalları bulduk. Assos`u yıkan depremin oradaki kaynağın kurumasına neden olduğunu düşünüyoruz. O deprem ile son incelememde gördüğüm yıkılmış duvarın kaynağı olan depremin de aynı olduğunu düşünüyorum" dedi
"Yok etme projesi"
Perinçek, son olarak, "Özellikle vurgulamak istediğim bir şey var; orayı son gezdiğimde, arkeolojik görüntüyü hayranlıkla izledim. Şuana kadar Assos`un 5`te 2`si kazılmış durumda. İlk haliyle nasıl yıkıldıysa o kayalar öylece duruyor. Assos`un kazısı bittiğinde, Efes`e rakip olacak bir durumda olacak. Assos, Türkiye arkeolojisi açısından çok büyük öneme sahip. Çok sayıda duvar var, yapı var. Bunların çoğu Helenistik döneme ait. Orası arkeolojik bir alan, buluntu, kalıntı... Net olarak şunu söyleyebilirim; bu bir kaya ıslahı projesi değil, bu bir yok etme projesidir. Kaya ıslahı ile alakası yok, buna benzer bir tek örnek gösteremezsiniz. Bu tamamen yandaşa alan yaratmak için, yeni bir rant alanı oluşturmak için yapılan bir çalışma" dedi.
(Seçkin Sağlam)