ASKON Başkanı Özkurnaz; "ÇTSO seçimlerinde aktif rol alacağız"

344

 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Çanakkale Şubesi basın mensupları ile Truva Otel’de düzenlenen sabah kahvaltısında bir araya geldi.  Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özkurnaz, ÇTSO’da geçmişte yaşanan sorunlara değinerek Ticaret Odası seçimlerinde aktif rol alacaklarını açıklayan Özkurnaz; “Ticaret Odası seçimlerinde aktif olacağız. Önemli olan seçilmek değil, seçildikten sonrada bir şeylerin ortaya konması ile olur. Bu yönde de çalışmalarımız zaten olacak. Kimseye ne ‘yaparsa yapsın’ deme hakkında sahip değiliz. Bizimde orda uzlaşma zemini içerisinde aktif olacağız” dedi. ÇTSO içerisinde birçok istifa ve tartışmaların yaşandığının altını çizen Özkurnaz; Önemli olan tartışmaların yaşanmayacağı bir yönetimin oluşması lazım. Yaşanan olaylar, istifalar basına da yansıdı. Ticaret erbabı iş adamlarımız bunları hep izlediler. Sonuç itibari ile her yapılan örgütler biraz erozyona uğramıştır. Gerek Ticaret Odası olsun, gerek Sanayi Odası olsun çok isteyerek değil ama istemeyerek de olsa bu gerilimlerin olamaması gerekir” dedi. Dernek Başkan Özkurnaz, ASKON olarak Çanakkale’ye yapmak istedikleri hizmetleri anlattı.

 
“Tartışmaların yaşanmayacağı bir yönetim oluşması lazım”
Gazetecilerle buluşmasında ÇTSO seçimlerinde aktif rol alacaklarını açıklayan Özkurnaz; “Ticaret Odası seçimlerinde aktif olacağız. Önemli olan seçilmek değil, seçildikten sonrada bir şeylerin ortaya konması ile olur. Bu yönde de çalışmalarımız zaten olacak. Kimseye ne ‘yaparsa yapsın’ deme hakkında sahip değiliz. Bizimde orda uzlaşma zemini içerisinde aktif olacağız. Tabi bu uzlaşma sonucunda iyi bir şeyler olacaksa, elbette yapıcı bir şeyler ortaya koymak önemli. Geçmiş dönemle dört yılın sonuna gelindi. Dört yılın sonuna gelinceye kadar birçok istifalar gerçekleşti. Geçmişten bugüne bakıldığında çok yoğun bir tartışma süreci yaşadılar. Önemli olan tartışmaların yaşanmayacağı bir yönetimin oluşması lazım. Yaşanan olaylar, istifalar basına da yansıdı. Ticaret erbabı iş adamlarımız bunları hep izlediler. Gerek Ticaret Odası olsun, gerek Sanayi Odası olsun çok isteyerek değil ama istemeyerek de olsa bu gerilimlere yer vermemeleri lazım. Bizim çalışmalarımızda bu durumlardan yaşanan itibar kaybının yaşanmaması yönünde olacak.
 
“Ticaret ve Sanayi Odalarında herkese söz hakkı tanınmalı”
Çanakkale Sanayisinde herkesin söz hakkı olması gerektiğini ifade eden Özkurnaz; “Söz hakkı yok diye bakmıyorum ama. Birçok ismin oralarda olmasında çok fayda var. Geçmişe baktığımızda 40-50 yıldır insanlar sanayide var olma çabası içindeler. Çünkü bir günde para kazanılmıyor. Orada önemli olan bu birikimlerini, Çanakkale sanayicisine sunmaktır. Bunlar Çanakkale’nin menfaatine yapılacak çalışmalar sonucunda, ön açması ile gerçekleşebilir. Boğaz Köprüsü yıllardan beri konuşuluyordu. Belki de 2013 yılından önce bitecek. Çanakkale’nin gelişmesinde Çanakkale Ezine arasında Gıda OSB’sinin kurulması ve buna başlanması bunlar çok önemli şeyler” dedi.  
 
“Çanakkale’nin asıl geçim kaynağı tarım”
Çanakkale’nin asıl ekonomik gelir kaynağının tarım olduğunu belirten Özkurnaz; “Çanakkale’nin ekonomisi ne kadar turizm desek de asıl geçim kaynağı tarımdır. Çanakkale’nin yüzde 65’i hala kırsalda yaşayan kesim. 565 köyü ve 11 ilçesi olan bir ilden bahsediyoruz. Nüfusumuz 130 bin bunun 30 bini öğrenci. Esas nüfus köylerde, kırsalda ve ilçelerde bulunuyor. Oradaki insanlarımız tarım ile alakalı çalışıyorlar. Bir iki meyve dışında her türlü meyve ve sebzenin yetişebileceği bir toprak yapısına sahibiz. Yine Çanakkale’de sanayiye batığımızda Çimento fabrikası var. Kale Seramik, İÇDAŞ, DOĞTAŞ bunlardan başkada yüksek ölçekli işçi çalıştırabilen sanayi yok. KOBİ çalışması yapılıyorsa, o zaman Çanakkale’de 6 bin 400 tane sanayici var. Ticaret Sanayi Odası bu sayıda üyesi olan bir kuruluş. Çanakkale ciddi anlamda emlak zengini bir il statüsüne geldi. Müteahhitlerimize arsa anlamında yer üretilemiyor. Çanakkale’nin de gelişmesi gerekir. Bunun önünü geliştirmeyelim. Çanakkale küçük olsun benim olsun anlayışı ile bir yere varılamaz. Çanakkale’nin önünü de kimsenin kapatmaya, kesmeye hakkı yok. Bunu belediyesi de böyle yapıyorsa yanlış olur, Sanayicisi de böyle düşünüyorsa yanlış düşünüyor demektir” dedi.
  
“Kalkınma için desteklerimizi vereceğiz”
Çanakkale’nin kalkınmasında projeleri destekleyeceklerini belirten Özkurnaz; “ASKO Türkiye’de ilk kurulan sanayi derneği ancak örgütlenme ayağı ülke genelinde ketum kaldı. Şu anda 57 ilde kurulmuş olduk. Çanakkale’ye dönersek diğerlerinden daha farklı olacağımız kesin. Etkinlikleri daha sıkı yapacağız. Kurumu daha ön plana çıkartacağız. Rekabet gibi bir derdimiz olmayacak ama rekabeti kendiliğinden getirecektir. Çanakkale’de yapılacak her etkinlikte normal vatandaşlarımıza bir büro oluşturacağız. Her kesimden proje oluşturuyor olacağız. Projelerin hepsine katkı sağlıyor olacağız. Bir ilin kalkınmasında ön plana çıkanlar konusunda bizde desteğimizi vereceğiz. Çanakkale’ni kalkınmasında öncelikler neyse bizde bunların takipçisi olma noktasındayız. Farkımız bu olacak” dedi.
 
“ASKON Şubemizin hayırlı olmasını diliyorum”
Son olarak açıklamasında ASKON’un kurulma amacını ve Türkiye’nin ekonomik gelişmelerini değerlendiren Özkurnaz; “2016 yılını zor bir yıl olarak geçirdiğimizi herkes iliklerine kadar hissetti. Bu konunun tartışılacak fazla yönü kalmadı. Küresel ekonomik sorunlar, bölgesel siyasal sorunlar ve dünyada yaşanan bir kısım sürprizler yanında ülkemizde yaşadığımız darbe girişimi talihsizliği, 2016 yılının yorgunlukları olarak kayıtlara geçmiş oldu. Buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik sonuçların elbette yüz güldüren seviyede olması beklenemezdi. Nitekim öyle oldu. Ve üçüncü çeyrekte küçülme yaşadık. Ancak gerçek anlamda 2017 için hırslandık, enerji biriktirdik, azmettik. İlk defa, içinde olduğumuz siyasi krizle ilgili olarak farklı bir kombinezon sonucu olan bir ateşkes devreye girdi. Belki bu da yeni bir pencere olma özelliği ile farklı bir ufuk açma şansı olacaktır. Başta FETÖ olmak üzere diğer terör örgütleri handikabından çok yönlü olarak kurtulduğumuzda artık bizi kendi içimizden aşağı doğru çeken güçler olmayacak ve hep birlikte yukarı doğru tırmanacağız. 2017’de bunu başarabiliriz diye inanıyoruz. Çanakkale özelinde siyaset ve STK’lar ortak noktada buluşur, güçlü bir sinerji yaratabilir. Çanakkale Ezine Gıda OSB ve Boğaz Köprüsü ile birlikte oluşacak rüzgar Çanakkale’yi şahlandıracaktır. Çanakkale ASKON olarak hedefimiz üyeler ve Çanakkale’nin geleceğine yön veren aynı zamanda ortaya çıkan sinerjiyi önce Çanakkale sonra Türkiye’ye yayacaktır. Bu vesile ile Çanakkale ASKON şubemiz başta Çanakkale’ ili sanayicilerimize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş