Asıl tehlike 2015’te!
Gönen Çayı çevresinde bulunan bazı sanayi işletmelerinin arıtma yapmadan atıklarını çaya saldığı iddiaları üzerine başlayan ve CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş`ın da TBMM`de soru önergesi verdiği konuyla ilgili istifası istenen Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu, “Biz çeltik zehirli demedik. 2015`te bu kirli çayın bu bölgeyi sulamaya başlayacağını, elimizde raporlar olduğunu, ilgili şirketlerin arıtma yaparak, çayı kirlilikten arındırması gerektiğini ifade ettik” dedi.
Ülke genelinde yayın yapan bir medya organında çıkan ve “Bu sular pirinci zehirliyor” haberi büyük yankı uyandırdı. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş`ın Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde soru önergesi verdiği ve Biga`daki çeltiklerin zehirlenme ihtimalini sorduğu soru önergesi de durumun vehametini ortaya koydu. “Çanakkale İli Biga İlçesi Güvemalan, Kepekli, Gerlengeç, Koruoba ve Sinekçi Köylerinin tarım arazilerini sulayan, Gönen Barajı’nın beslediği sulama kanalı ile ilgili: Güvemalan, Kepekli, Gerlengeç, Koruoba ve Sinekçi Köylerinin tarım arazilerini sulayan bu su kanalının sularının, bu köy arazilerine gelirken, çok kirlendiği ve kimyasal atıkların karışarak zehirli hale geldiği iddia edilmektedir” diyen Sarıbaş, “Bu iddialar doğru mudur? Tek su kaynakları olan bu sulama kanalından yararlanan çiftçilerimiz, suyun zehirli olması dolayısı ile bu sudan yararlanan tüm canlı varlıkların ya öldüğü ya da kuruduğunu, dolayısı ile tek sulama kaynağı olan bu su kanalından suladıkları tarım arazilerindeki ürünlerin ve bu sudan yararlanan hayvanlarının zehirlendiklerini iddia etmektedirler. Bu iddialar doğru mudur? Güvemalan, Kepekli, Gerlengeç, Koruoba ve Sinekçi Köylerinin başka da arazilerini sulayacakları kaynakları olmadığı için bile bile bu suyu kullanmak zorunda kaldıklarını, yetkililerin suyla ilgili tahliller yapıp zararlı olduğuna dair raporlar düzenlemelerine karşın, suyla ilgili iyileştirme adına hiçbir adımın atılmadığını iddia etmektedirler. Bu iddialar doğru mudur? Güvemalan, Kepekli, Gerlengeç, Koruoba ve Sinekçi Köylerinin tarım arazilerinde kullanmak zorunda kaldıkları bu suyla ilgili analiz yapıldı ve kimyasal ilaç ve zehirlerin karıştığı bu nedenle kullanılamaz dendiği halde, bu güne kadar, suyun iyileştirilmesi adına hiçbir şey yapılmadı ise, göz göre-göre bu zehirli suyun kullanılmasına göz yumanlar hakkında yasal bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruları halen cevap beklenirken, Biga`da durumun ne olduğu merak ediliyordu.
O müdür OLAY`a konuştu
konuyla ilgili ilk açıklamayı yaparak gündeme gelen ve önceki Biga ve Gönen Ziraat Odaları ve Ticaret Borsalarının katıldığı toplantıda istifası istendiği ileri sürülen Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu, gazetemiz Çanakkale OLAY`a konuşarak, hem bir düzeltme yaptı hem de olası bir tehlikeye dikkat çekti. Çömlekçioğlu, söz konusu Gönen Çayı`nın kirli olduğunu kabul etti. “Bu konuyla ilgili numune alarak rapor hazırlanmasını sağladık, bu da doğru. İmza kampanyası yaptığımız da doğru. Ancak biz çeltikler ya da pirinçler `zehirli` demedik” ifadelerini kullandı.
Gönen`de toplantı silsilesi
dün gazetemize konuşan Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı, önceki gün Gönen`de bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Bu anlatılanlar ve yazılanlar doğru değil. Belki o bölgede birilerini çekişmesi sonucu ortaya atılan iddialardır. Ancak Biga`mız için önemli olan çeltik konusunda herhangi bir sorun ve sıkıntı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. Elmacı`nın kabul etmediği konuyla ilgili dün akşam bir toplantı kararlaştırıldığı ileri sürüldü. Elmacı, “Tehlike yok” diyor, ama Gönen`de konuyla ilgili olarak toplantı üzerine toplantı düzenlendiği haberleri geliyor.
İşin doğrusu;
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu, “İşin aslı şudur; biz 2-3 yıl önce Gönen çayı ile ilgili çeşitli analizler yaptık. Buranın kirliği olduğunu, deri üretimi başta olmak üzere çeşitli üretimlerde bulunan bazı sanayi tesislerinin atıklarını çaya bıraktığını tespit ettik. Konuyla ilgili olarak ilimizde bilimsel bir rapor da var. Hatta bununla ilgili bir imza kampanyası da düzenledik. Ancak sonradan benim söylemediklerim de gündeme gelince işin boyutu değişti. Aslında bizim söylediğimiz Biga-Bandırma ve Gönen hattında sulama yapması planlanan Gönen Çayı ile ilgili ilk deneme sulamasını geçen yıl yaptık. Asıl sulama 2015 yılında yapılacak. Daha ortada sulama yok ki zehir olsun! 2015 yılında yapılacak sulama öncesi biz, burada ciddi bir tehlike olduğunu, Gönen Çayı`nın 48-50 bin dönümlük bir alanda içinde sadece çeltik de değil, çeşitli ürünlerin bulunduğu geniş bir bölgede sulama yapacağını ve mevcut kirliliğin önlenmesi gerektiğini söyledik. Halen de bunu diyoruz. Gönen Çayı`nı sanayi tesislerinden kimyasal atıklar bırakılmasın, gerekli arıtmalar yapılsın. Bu tehlike şuan için olmayabilir, ancak gelecek yıl için gerekli tedbirler alınmazsa karşımıza çıkacaktır” ifadelerini kullandı.