Asansörler güvenle kullanılabilecek

Çanakkale Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği arsında imzalanan protokolle asansör kullanmak daha güvenli hale geldi.

755
18 Kasım 2008 tarih, 27058 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" ile 05 Kasım 2011 tarih, 208106 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik" uyarınca 01.01.2012 tarihinden itibaren A tipi Muayene Kuruluşlarınca asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yıllık kontrolün yaptırılması gerekiyor.
 
Bu kapsamda asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılmasına yönelik görevlendirme sözleşmesi Çanakkale Belediye Başkanı  Ülgür Gökhan ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Nazif Bıçakcı arasında imzalandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, A tipi Muayene Kuruluşu olan TMMOB Çanakkale İl Temsilciliği  ile anlaşmayı imzaldıklarını ifade etti.
 
Gökhan şunları söyledi; “Çanakkale belediye sınırları içerisinde binalarda bulunan asansörlerin bakımlarına yönelik bir anlaşma gerçekleştiriyoruz. Asansörlerin bakım şartlarını öngören ve 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan asansör bakım ve işletmeciliğine istinaden ortak bakım protokolünü imzalıyoruz. 2004 yılından beri Makine ve Elektirk Mühendileri ile birlikte çalışma yaptık. Bu artık yasal zorunluluk haline geldi. Bu noktada hem asansörlü binalar yöneticileri hem belediye hem de makine mühendisleri temsilcileri bir ortak sorumluluk içerisnde asansör bakım onarım takip etmek üzere protokol yapacak. Bu sadece asansörlü binaların yöneticilerini değil asansör bakımı yapan frmalarıda ilgilendiriyor. Onlar da yaptıkları işlemleri odaya bildirmeli ve standarda uygun bakım yapıp yapmadıkları konusunda denetlenecekler. Yeni yönetmelik yasal hale getirdi. Bu işin özel sekötr A tipi muayene kuruluşları özeldeki ilgili mühendislik tarafıdan yapılmasını önörüyor. Biz bunu duyurduk. Teklifleri aldık. En uygun teklifi Çanakkale makina Mühendisleri temsilciği verdi. Bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Daha önce ikili protokolle çalışırken şimdi yasal halde protokole bağlayarak sorumluluklarımızı ve yetkilerimizi bilerek bunu yapacağız. Eskiden zorlanılıyordu. Asansör sahipleri duyarlılık gösteremeyebiliyordu, yaptırımı yoktu. Çok verimli olduğunu söyleyemeyiz. Çanakkale de 613 asansör bulunuyor. Yeni yapılan binalar hariç. Dolayısıyla teknik raporlar düzenleyecek ilgili temsilcilik. Bunlar periyodik kontroller yapılacak. Bakımı yapanlarında kontrolü var. Hassasiyet gösteriyorduk. Asansörlü binalarda eskimiş asansörlerin telleri, halatları kontrolsüzlüğü, güvenlik tedbiri yetersizliği noktasında sıkıntımız bu mevzuatla giderilmiş olacak. İnsanlarımız güvenle asansörleri kullanabilecek."
 
Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Nazif Bıçakçı da,  “Belediyemizin duyarlılığı sayesinde daha öncede protokolümüz vardı. Bu belli bir aşamada seyrediyordu kontollü olarak. Ancak şu an itibari ile yasal boyut kazandı. Bizde yine eğitmli personelimizle bu hizmeti en iyi şekilde vermeye çalışacağız” dedi.
 
Konuşmaların ardından protokol imzalandı.
Paylaş