Çanakkale Belediyesi destekçisi olduğu S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi "Halkın Bakkalı" satış noktasını Halk Bahçesi’nde düzenlenen törenle açtı. Törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, Kooperatiflerden sorumlu Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, muhtarlar, üreticiler ve kentliler katılım gösterdi. S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Berkit yaptığı açılış konuşmasında, üretici ve tüketicilerin kooperatifler üzerinden örgütlenerek sağlıklı ürünlere ulaşılması için yola çıkılan bu projede önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek; “Çanakkale’deki üreticilerin niteliklerinin artarak gelir seviyelerinin artması için katkı sunmaya çalışacağız” dedi. Berkit’in ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, tedarik zinciri içerisindeki aracı halkaların çıkartılarak, hem üreticinin hem de tüketicinin kar marjını düşünerek ürünleri uygun koşullarda ulaştırmak istediklerini belirtti. Tüketicilerin, ürünlerini tüketirken üreticinin emeklerini düşünmesi gerektiğinin önemli olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise yapılan işi çok kıymetli bulduklarını ifade etti. Tarımsal üretim ve kooperatifleşme süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan konuşmasında, belediye olarak kooperatifleri desteklemeye devam edeceklerini belirterek, aynı zamanda tarımsal üretimde önderlik etmeye çalıştıklarını ifade etti. Yeni alanlarda kooperatiflerin kurulması için de mücadele edeceklerini belirten Başkan Gökhan; “Hatta köylerdeki kadınlarımızı üretime teşvik etmek amacı ile projelerimiz var. Sonuç itibari ile Halkın Bakkalı da bu kooperatiflerde üretilen ürünleri halka ulaştırmanın yanı sıra başka kooperatiflere ulaştırılmasını da sağlayacağız…” dedi.
“Halkın Bakkalı sadece Çanakkale’ye özgü değil, bölgemize de ait bir proje”
Açılış konuşmasını yapan Kooperatif Başkanı Berkit; “Üreticilerin, tüketicilerin kooperatifler üzerinden örgütlenerek tüketicilerin sağlıklı ürünlere ulaşması için yola çıkılan bu projede önemli bir aşamaya geldik. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi aracılığı ile bugün bu projenin ilk aşaması olan Halkın Bakkalını açmayı hedefliyoruz. Halkın Bakkalı sadece Çanakkale’ye özgü bir proje değil, bölgemize de ait bir proje. Tüketicilere sunduğumuz ürünlerin yüzde 90’ı üretim kooperatiflerine ait çok az bir kısmı ise üreticiden tüketiciye temin ettiğimiz ürünler. Çanakkale büyük bir tarım kenti. Türkiye’de ilk ona giren bir şehir. Bu anlamda Çanakkale’de üretilen ürünlerin Büyükşehirlere gönderilmesi ve Çanakkale’deki üreticilerin niteliklerinin artarak gelir seviyelerinin artması için katkı sunmaya çalışacağız” dedi.
“Üreticinin ve tüketicinin kar marjını düşünerek ürünleri ulaştırmak istiyoruz”
Çanakkale’nin bir tarım kenti olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, konuşmasında; “11 çeşit bitkisel üretime sahip bir kentiz. Çok önemli bir zenginliğe sahibiz. Gerek üreticimiz, gerek tüketicimiz ne uygun koşullarda ürettiği ürünü pazarlayabiliyor, nede tüketicimiz uygun koşullarda bu ürüne sahip olabiliyor. Bu tedarik zincirinin içerisinde ne yazık ki aracı hakları var. Bizim üretimimizin amacı da üreticiden tüketiciye tedarik zincirindeki aracı halkaların çıkartarak, gerek üreticinin gerek tüketicinin kar marjını düşünerek uygun koşullarda bunları ulaştırmak istiyoruz. Geldiğimiz noktada bir korona süreci yaşadık. Bu süreç bize doğanın stratejik bir alan olduğu, stratejik bir üretim kaynağı olduğunu gösterdi. Bu noktada doğru bir iş yaptığımız en kısa sürede kanıtlanmış oldu. Bunu için bu adımları hep birlikte attık” dedi.
“Üretilen ürünün bir hikayesi var”
Açılışta düşüncelerini paylaşan Ziraat Odası Başkanı Kaya; “Üretimle tüketiciler yapılıyor ve kolay bir şey değil. 40 derece sıcağın altında zorlukla üretim yapıyorlar. Ürünlerimizi tüketirken de bu zorluğu bilerek tüketmek gerektiğine inanıyorum. Özellikle üretilen ürünün bir hikayesi var. Bu hikayenin içerisinde zorluk var, mücadele var. Toprakla tohumun buluşup bizim soframıza gelene kadar ki süreçte ciddi bir emek var. Dolayısı ile bu emeğin saygı görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda üretici örgütlerinin, yerel yönetimlerin ciddi şekilde birbirleri ile haberleşerek ortak çalışmaların yürütmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bu yapılan işi çok kıymetli buluyoruz” dedi.
“Kırsal kalkınma kavramını ilk defa seçim vaatlerimiz içerisine almıştık”
Konuşmasında, Kooperatifleşme süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; “Halkın Bakkalı projesini seçimler sırasında ortaya çıkarmıştık. Kırsal kalkınma kavramını ilk defa seçim vaatlerimiz içerisine almıştık. Çünkü tarımın önemi giderek artıyor. Halkın sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya ulaşabilme hakkı olmalı. Bu düşünce ile hem üreticiyi koruma, hem de halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için çalışacağımızı ifade etmiştik. Seçimlerden hemen sonra özellikle kooperatifleşme konusunda deneyimleri olan, hatta mevcut kooperatiflere destek vermiş tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip oluşturduk ve o arkadaşlarımız kooperatifin kuruluşunu gerçekleştirdi. Arkadaşlarımız kooperatifi oluşturmak için canla başla çalıştılar ve büyük çaba gösterdiler. Sonuç olarak geldiğimiz noktada da Halkın Bakkalını açıyoruz. Belediye olarak kooperatifleri destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Kooperatiflerimizin arkasında duracağız ama aynı zamanda tarımsal üretim ile ilgili onlara önderlik etmeye çalışıyoruz. Tohum Sandığı ile bu süreci başlatmıştık. Yerel ürünlerimizin geliştirilmesi ile ilgili çabalarımız oldu. Bu sene de karakılçık buğdayımızı ürettik. Bu üretimi de devam ettireceğiz. Sadece üretmekle de kalmayacağız ve bu üretimin arması için mücadele edeceğiz. Bu noktada kışlık ürünlerimiz ile meyve ve sebzelerimizi üretmek için de çaba gösteriyoruz. Kendi ürettiğimiz sebze ve meyveleri ihale usulü ile kooperatife verdik ve kooperatif de bunları Halkın Bakkalında satışa çıkarıyor. Üretim Çanakkale Belediyesine aittir ama bunun halka ulaştırılmasını kooperatif kanalı ile yapacağız. İyi Tarım Sertifikası ile üretim yapan ilk belediye olacağız. Böylelikle, halkın sağlıklı gıdaya ulaşması noktasında önemli bir adımı atmış olacağız” dedi.
“Kooperatifleşmeyi teşvik ediyoruz”
Belediye olarak kooperatifleşmeyi teşvik ettiklerini ve kadın kooperatiflerini de kurduklarını belirten Başkan Gökhan; “Burada da yine yöremizin ürünlerinden elde edilecek ürünlerden reçeller, salçalar, ekmekler üretilerek halka ulaştırılacak. Böylelikle yöremizin ürünlerinin daha iyi değerlendirilebilmesi ve çiftçilerimizin de bu ürünlerden kazanç sağlayabilmeleri için verdiğimiz çabayı sürdüreceğiz. Yeni alanlarda kooperatiflerin kurulması için de mücadele edeceğiz. Hatta köylerdeki kadınlarımızı üretime teşvik etmek amacı ile projelerimiz var. Sonuç itibari ile Halkın Bakkalı da bu kooperatiflerde üretilen ürünleri halka ulaştırmanın yanı sıra başka kooperatiflere ulaştırılmasını da sağlayacağız. Halk Bakkalın içerisinde İzmir ve Ovacık gibi yerlerden gelen ürünler de yer alıyor. Dolayısı ile biz hem burada halka sağlıklı gıdaları ulaştıracağız hem de ürettiğimiz ürünleri diğer kooperatiflere de ulaştıracağız. Şu anda CHP’li belediyeler bu konuda çok iddialı ve gayretli. Belediye Başkanları ile bir araya geldiğimiz toplantılarda da bu konu üzerinde konuşuyoruz. Birbirimizin ürettiği ürünleri sadece kendi yerelliklerimize değil, diğer şehirlere de ulaştıracağız. Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Bu nedenle üreticinin korunması gerekir. Kooperatifler de hem üreticiyi korumak hem de sağlıklı ürün yetiştirebilmek açısından çok önemli. Bu noktada da biz de kırsalımızdaki kalkınmaya destek olacağız. Eğer kırsal kalkınmayı geliştirebilirsek, köyden kente göçü engellemiş oluruz. Aynı zamanda kırsalda yaşayan insanların gelirlerini arttırmak sureti ile orada kalmalarını sağlamış ve bir yerde de işsizliği önlemiş oluruz. Kente gelip iş arayan gençler de kendi yörelerinde kalıp üretime katılabilirler. Bu nedenle de kooperatifçiliği önemsiyoruz” dedi.
(Eren Aşnaz)