Arkeoloji buluşmasında ‘müze’ tartışması

Bu yıl 10’cusu düzenlenen Çanakkale Troas Arkeoloji Buluşması Yalı Hanı’nda gerçekleştirildi.

567
 
 
Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği (ÇABİSAK) tarafından düzenlenen ve 10-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Çanakkale-Troas Arkeoloji Buluşması” kapsamında Çanakkale il sınırları içinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıların, kazı sonuçlarının kent halkıyla paylaşılmasını amaçlayan "Çanakkale Troas Arkeoloji Buluşması"’nda ilk gün Prof. Coşkun Özgünel ve Doç. Dr. Burçin Erdoğu Yalı Hanı’nda sunum yaptılar.
 
Özgünel’den müze tepkisi
Prof. Coşkun Özgünel Çanakkale Arkeoloji Müzesinde yer alan tarihi kültür varlıklarının, Troia Müzesi’ne taşınması fikrine tepki gösterdi. Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen kazılar içerisinde yer alan Apollon Smitheus Tapınağı Kazısı hakkında bilgiler veren Prof.Dr.Coşkun Özgünel Çanakkale’nin turizm yönünden gelişmesi gerektiğinin altını çizerken kruvaziyer liman yapıldığı zaman Çanakkale’de konaklama süresinin uzayacağını belirtirken “ Troia Müzesi’nin kurulması ile Arkeoloji Müzesi’nin oraya taşınmasına ise gönlüm razı değil. Çanakkalelileri kültür varlıklarından koparmaya kimsenin hakkı yok ” diyerek Çanakkale’nin değerlerinin yerinde kalması gerektiğini belirtti.
 
Diğer bir adı Gülpınar Kazıları olarak da geçen Apollon Smitheus Tapınağı Kazı çalışmalarını sunumlar ile etap etap anlatan Özgünel Troas bölgesinin en eski yerleşim yeri olduğunu belirterek tapınakta bulunan, HYPOCAUST (Roma Hamamı)’nın önemine değindi ve süreci anlatarak hamamın kuzeydoğu kısmına hiç dokunmadan mermer uygulamasını gerçekleştirdiklerini belirtti. Roma hamamının güney köşesinde külhana yakın noktada açığa çıkarılan işlik veya atölye yapısına ait mimarinin zaman içinde tahrip olduğunu belirten Özgünel, yapının da korunması için temeller üzerinde yer alan ve ana kayaya oturan kısımları birer sıra özgün moloz taş ve kireç harçla örülerek yapı sınırları, bölüm mekanları ve merkezde yer alan ocak ve teknenin korunmasını sağladıklarını ifade etti. Tapınağın kuzeydoğu kısmında çimleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Prof. Özgünel galeriyi de onardıklarını söyledi.
 
Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği (ÇABİSAK) düzenlenen ve Çanakkale Belediyesi, Toia Dostları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiği etkinlik, 12-14-17-19-21 Eylül tarihleri arasında Yalı Han’ında kent halkı ile buluşmaya devam edecek.
Paylaş